Ένα ταξίδι στη Νις σίγουρα δεν είναι η πρώτη επιλογή κάποιου που θα επισκεφτεί την Σερβία. Για εμάς η Νις είναι η πρώτη στάση για να διανυκτερεύσουμε κατά την διάρκεια του οδικού ταξιδιού μας στη Σερβία. Το ξέραμε πολύ καλά ότι είναι μία πόλη γνωστή, αλλά σίγουρα όχι η ωραιότερη της χώρας. Η Νις δεν έχει την εικόνα της τέλειας εξευρωπαϊσμένης πόλης. Αντιθέτως έχει αυτόν τον έντονο “βαλκανικό χαρακτήρα” που εμένα, τουλάχιστον, με κάνει να νιώθω τόσο οικεία.
Εάν δεν νιώθεις οικεία με τον τρόπο ζωής και καθημερινότητας των νότιων Βαλκανίων, ίσως η Νις σου φανεί “φτωχή”. Αλλά όχι αδιάφορη. Έχει άλλωστε τόσα ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείς να δεις. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες την έχουν γνωρίσει, ως την απαραίτητη στάση του οδικού ταξιδιού πριν το Βελιγράδι. Απέχει 405χλμ. από την Θεσσαλονίκη, οπότε είναι ένα ιδανικό μέρος για να διανυκτερεύσεις και να “σπάσεις” την διαδρομή και να γνωρίσεις άλλο ένα μέρος της Σερβίας.
Ταξίδι με αυτοκίνητο : Πως να οργανώσεις ένα τέλειο Road trip
Λίγα λόγια για τη Νις
Η Νις είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη Σερβία και μία από τις παλαιότερες πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 279 π.Χ., αλλά πολύ γρήγορα καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους και αργότερα, τους Οθωμανούς. Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, το Νις κυβερνήθηκε από τους Γερμανούς Ναζί, οι οποίοι προκάλεσαν όλεθρο στην πόλη, σκοτώνοντας πολλούς πολίτες της. Η κυριαρχία όλων αυτών των δυνάμεων είναι μόνο ένα από τα πράγματα που κάνουν τη Νις ένα τόσο συναρπαστικό μέρος για επίσκεψη, καθώς ίχνη της ιστορίας της υπάρχουν παντού. Όπως κομμάτια ρωμαϊκών ερειπίων στο φρούριο, ο Οθωμανικός πύργος κρανίου, ή τα απομεινάρια ενός ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης.
Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Νισάβα, ο οποίος είναι παραπόταμος του Δούναβη. Το μήκος του ποταμού Νισάβα είναι 218 χιλιόμετρα.
Αν επιλέξεις ένα ταξίδι στη Νις είναι σίγουρο πως αξίζουν 2 ημέρες για να δεις όλα τα αξιοθέατα και να πάρεις μια καλή γεύση. Να σημειώσουμε πως έχει και ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή, άρα στο σύνολο μπορεί να ικανοποιήσει τον επισκέπτη αν δεν του ξενίζουν τα έντονα βαλκανικά χαρακτηριστικά. Εμείς διανυκτερεύσαμε 2 ημέρες στη Νις. Την πρώτη μας μέρα στη Σερβία και την τελευταία μας ημέρα πριν επιστρέψουμε Ελλάδα. Το κάναμε έτσι ώστε να μειώσουμε την διαδρομή για Ελλάδα σε μια φυσιολογική ώρα οδήγησης (345χλμ.) για Κιλκίς, αλλά και για να δούμε και κάτι ακόμη από τα αξιοθέατα που είχαμε στη λίστα μας.
Road trip στα Βαλκάνια. Διαβάστε την εμπειρία μας Ταξίδι σε Μπίτολα, Οχρίδα και Σκόπια σε 4 ημέρες.
Για να δούμε παρακάτω μερικά από τα αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος που επισκεφτήκαμε στη πόλη. Να σημειώσουμε πως σε κάποια θέλαμε πολύ να μπουμε. Αλλά λόγω ότι ήταν σε κλειστούς χώρους και δε θέλαμε να στερήσουμε παιχνίδι από τον Δημήτρη και να έχουμε τα παραπονάκια του, εγκαταλείψαμε 2 μουσεία. Αλλά κάποια από αυτά θα τα αναφέρω γιατί τα θεωρώ πολύ σημαντικά.
Βόλτες στη Νις
Σίγουρα το μέρος που περάσαμε τις περισσότερες ώρες στο ταξίδι στη Νις, ήταν το κέντρο της. Βέβαια, όλα τα αξιοθέατα είναι από την πλευρά της King Milan Square, αλλά στην απέναντι πλευρά μπορείς να παρατηρήσεις την καθημερινότητα και τις συνήθειες των κατοίκων.
Στην μεγάλη οδό Obrenoviceva βρίσκονται τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, καθώς και πολλά cafe. Σας προτείνουμε να κάτσετε και να απολαύσετε ένα καφέ, φρέσκο χυμό ή πρωινό στο Tramvaj. Το εσωτερικό αυτού του μικρού cafe είναι όντως φτιαγμένο όπως ένα τραμ. Να αναφέρω επίσης πως εάν είστε τύπος που αγαπάτε τα ψώνια στα εμπορικά, τότε είστε στην κατάλληλη πόλη. Εδώ μπορείτε να βρείτε πολλά καταστήματα με καλές τιμές για τις αγορές σας.
Επόμενη στάση το Βελιγράδι – Ταξίδι στη πιο συναρπαστική πρωτεύουσα των Βαλκανίων
Εάν συνεχίσεις την βόλτα σου παρακάτω θα δείς ένα μικρό δρόμο, την οδό Kopitareva, ο οποίος είναι γεμάτος με εστιατόρια και bar. Ο μικρός αυτός δρόμος λέγεται και Kazandžijsko sokače, διότι εδώ υπήρχαν πάνω από 13 εργαστήρια που έφτιαχναν καζάνια. Ο δρόμος αυτός μέχρι και την Trg (πλατεία) Republic διατηρεί έναν ανατολίτικο αέρα.
Εμείς επιλέξαμε στο σοκάκι το εστιατόριο Kod Rajka για το δείπνο μας. Όχι ότι θα μας μείνει αξέχαστο το φαγητό εκεί. Αλλά το κρέας ήταν καλής ποιότητας και η ατμόσφαιρα του εστιατόριου πολύ ιδιαίτερη.
Διαβάστε το άρθρο μας : Στάση στο Νόβι Σαντ – Η αγαπημένη πόλη της Σερβίας
Για παραδοσιακό σέρβικο φαγητό επιλέξαμε το Nišlijska Mehana, το οποίο βρίσκεται αρκετά κοντά στο κέντρο. Ήταν δίπλα στο ξενοδοχείο της δεύτερης διανυκτέρευσης που κάναμε στη Νις. Δοκιμάσαμε εκεί πρώτη φορά Valjkani cevapi (σουτζουκάκια βαλκανίων), σούπα με αρνί και σαλάτα shopska, την οποία δε βαριέμαι ποτέ να τρώω όποτε βρίσκομαι στα Βαλκάνια και ας μοιάζει αρκετά με την δική μας χωριάτικη σαλάτα.
Φαγητό στη Σερβία : 10 παραδοσιακά πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις
Περιμένετε στην σειρά για μία φωτογραφία με τον Stevan Sremac
Βρίσκεται στην αρχή της οδού Kopitareva. Αυτό το μνημείο είναι αφιερωμένο στον Stevan Sremac, έναν διάσημο Σέρβο συγγραφέα και τον φίλο του Kalca, έναν χαρακτήρα από το μυθιστόρημά του “Η γιορτή του Ivko”. Εκτός από το γεγονός ότι το μνημείο είναι το αγαπημένο φωτογραφικό σημείο για τους τουρίστες, παρουσιάζει επίσης την παράδοση των ανθρώπων από το Νις να ζουν τη ζωή τους στο έπακρο.
Εάν σχεδιάζετε και εσείς ένα ταξίδι στη Νις, μπορείτε να βρείτε εδώ όλα τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της πόλης.
Λίγοι επισκέπτες γνωρίζουν πως ο σκύλος του Kalca, o Capa που βρίσκεται στην παρέα τους είναι και γουρλής. Πριν φύγεις από αυτό το διάσημο γλυπτό μην ξεχάσεις να χαϊδέψεις το κεφάλι του Capa. Λένε πως φαίρνει τύχη!
King Milan square
Η King Milan square είναι η κεντρική πλατεία της Νις. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν κάποια όμορφα κτίρια του 19ου αιώνα, ανάμεικτα με σύγχρονα κτίρια που στεγάζουν τα γραφεία τους μεγάλες εταιρείες. Η πλατεία έχει αλλάξει πολλές φορές μορφή, κυρίως μετά την τουρκοκρατία.
Αρχικά προοριζόταν ως χώρος εμπορίου, στη συνέχεια κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, κατασκευάστηκαν εκεί καταστήματα και τα πρώτα δημόσια κτίρια. Στα τέλη του 19ου αιώνα, τοποθετήθηκαν τουρκικά λιθόστρωτα και το 1903 αφαιρέθηκε η παλιά Κρήνη Χαφίζ Πασά από την Τουρκική περίοδο και τοποθετήθηκε μια νέα. η σημερινή Κρήνη Čair. Το 1937, το σιντριβάνι αφαιρέθηκε και στη θέση του ανεγέρθηκε ένα μνημείο για τους απελευθερωτές της Νίκης.
Η βόλτα στην πλατεία δεν κρατάει πολύ, αλλά σίγουρα θα κάτσεις λίγη ώρα να απολαύσεις την αδιάκοπη κίνηση της. Τριγύρω επικρατεί παντού το στοιχείο του νερού, κάτι που συναντήσαμε σε όλες της πόλεις της Σερβίας, και τα παιδιά το λατρεύουν.
Οπότε όπως καταλαβαίνεις, εάν αυτό το ταξίδι είναι με παιδί δεν θα ξεκολλήσει εύκολα. Βέβαια για να παρατείνεις λίγο παραπάνω την βόλτα, πριν μπεις στο φρούριο, μπορείς να απολαύσεις ένα χαλαρό περίπατο στο πάρκο Seventh Of July καταμήκος του ποταμού Νισάβα. Όπως και στις όχθες του ποταμού Νισάβα έχει αρκετά μέρη για να κάτσεις για φαγητό ή καφέ.
Μάθετε τα πάντα για την “Σουμπότικα – Η πόλη της Σερβίας που είναι σαν να έχει βγει από παραμύθι”
Φρούριο της Νις
Το πρώτο αξιοθέατο που επισκεφτήκαμε όταν φτάσαμε στη Νις ήταν το φρούριο της. Το οποίο είναι και το γνωστότερο αξιοθέατο της πόλης. Πρόκειται για ένα τεράστιο συγκρότημα φρουρίων, που χτίστηκε από τους Οθωμανούς κατά τον 18ο αιώνα. Αν και οι Οθωμανοί ήταν οι τελευταίοι που ολοκλήρωσαν την κατασκευή του φρουρίου, έχτισαν πάνω από τα προηγούμενα ερείπια ρωμαϊκών, βυζαντινών και μεσαιωνικών φρουρίων.
Σήμερα, το φρούριο είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα οχυρωματικά έργα στη Σερβία, ακόμη και στα Βαλκάνια.
Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Νισάβα, η κύρια είσοδος είναι η Πύλη του Στάμπολ, αποτίοντας φόρο τιμής στην Κωνσταντινούπολη. Το φρούριο έχει σχήμα πολύγωνου, εκτείνεται σε 22 εκτάρια και κάποτε είχε τέσσερις μεγάλες πύλες και οκτώ προμαχώνες.
Το φρούριο είναι τώρα ένα πάρκο με πολλά αξιοσημείωτα μέρη να δει κανείς. Όπως μια αρχαία συλλογή από επιτύμβιες στήλες, ένα τουρκικό χαμάμ, μικρό τζαμί, ρωμαϊκά ερείπια και πολλά άλλα. Το πάρκο είναι επίσης γεμάτο με καφετέριες, μπαρ και καταστήματα. Επίσης θεωρείται το αγαπημένο σημείο βόλτας για τους ντόπιους κυρίως τους θερμότερους μήνες του χρόνου.
Συχνά υπάρχει και η φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όπως το φεστιβάλ Κινηματογράφου και το φεστιβάλ Τζαζ του Νις (Nisville), το οποίο και πετύχαμε στα μέσα Αυγούστου. Τι πιο όμορφο να κάνεις βόλτες και να ακούς από παντού μία υπέροχη μελωδία Jazz. Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή πραγματοποιεί αρκετός κόσμος ένα ταξίδι στη Νις, ο οποίος είναι λάτρης της Jazz μουσικής,
Πύργος κρανίου (Ćele Kula)
Ο Πύργος του Κρανίου ή Ćele Kula, είναι ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα του Νις με 30.000 – 50.000 επισκέπτες ετησίως! Ε, εμείς δεν το επισκεφτήκαμε, λόγω κλειστού χώρου και με νήπιο είναι κάπως δύσκολο. Αλλά, θέλω να πω λίγα λόγια για αυτό το μέρος
Ο Πύργος του Κρανίου ανεγέρθηκε τον Μάιο του 1809. Λίγο αφότου οι Οθωμανοί νίκησαν τους Σέρβους αντάρτες σε μια μάχη που ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου κινήματος για την απόκτηση ανεξαρτησίας από την Τουρκική αυτοκρατορία. Υπό τη διοίκηση του Στέβαν Σιντσέλιτς, περίπου 3.000 – 4.000 αντάρτες δέχθηκαν επίθεση από τον στρατό που υπερτερούσε κατά πολύ σε μέγεθος και δύναμη. Γνωρίζοντας ότι ήταν καταδικασμένοι και πως θα αντιμετώπιζαν βασανιστική τιμωρία αν συλληφθούν, ο Σιντσέλιτς ήταν αποφασισμένος να πολεμήσει μέχρι το τέλος.
Οι Οθωμανοί εγκατέλειψαν τελικά τη Νις το 1878. Μετά το 1892, χτίστηκε ένα παρεκκλήσι γύρω από αυτό που απέμεινε από τον πύργο για να τον προστατεύσει από περαιτέρω φθορά. Καθώς τα χρόνια περνούσαν, πολλά από τα κρανία είχαν πέσει από τον πύργο, ενώ άλλα είχαν μεταφερθεί από τις οικογένειες των ανταρτών για σωστές χριστιανικές ταφές. Προς το παρόν, έχουν απομείνει μόλις πάνω από 50 κρανία, συμπεριλαμβανομένου του Sinđelić.
Το 1948, ο Πύργος του Κρανίου ανακηρύχθηκε «Πολιτιστικό Μνημείο Εξαιρετικής Σημασίας». Ως αναγνώριση της γενναιότητας των ανταρτών στο πεδίο της μάχης και της συμβολής τους στην ανεξαρτησία της Σερβίας.
Στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ερυθρού Σταυρού
Αυτό το γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης χρησιμοποιήθηκε για να φυλακίσει Σέρβους, Ρουμάνους και Εβραίους κατά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Άνοιξε το 1941, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι κρατήθηκαν εκεί μέχρι να κλείσει το 1944 όταν απελευθερώθηκε από Γιουγκοσλάβους Παρτιζάνους. Περιτριγυρισμένο από συρματοπλέγματα, πύργους φρουράς και άλλα κτίρια, αυτό είναι ένα από τα λίγα πλήρως διατηρημένα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ευρώπη. Σήμερα, είναι μουσείο και μνημείο.
Τη νύχτα της 12ης Φεβρουαρίου 1942, περισσότεροι από 105 κρατούμενοι διέφυγαν, σηματοδοτώντας την πρώτη επιτυχημένη απόδραση κρατουμένων από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Έντεκα Γερμανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της απόδρασης. Oι Ναζί απάντησαν με βάναυσο τρόπο, εκτελώντας περισσότερους από 1.100 αιχμαλώτους όχι μόνο για να εκδικηθούν, αλλά και για να προκαλέσουν τον φόβο στους υπόλοιπους κατοίκους της πόλης.
Το Μνημείο Πάρκο Bubanj
Στον γυρισμό για Ελλάδα όπως είπα και στην αρχή μείναμε για ακόμη ένα βράδυ στο Νις. Το πρωί πριν αποχαιρετίσουμε τη Σερβία επισκεφτήκαμε το εθνικό πάρκο Μπουμπάνι και πιο συγκεκριμένα το μνημείο που υπάρχει εκεί μέσα.
Το μνημείο είναι αφιερωμένο σε όλους τους ανθρώπους που εκτελέστηκαν μαζικά σε αυτή τη θέση από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του 2ου Π.Π. Βρίσκεται λίγο περισσότερο από δύο χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Οι Γερμανοί έφεραν και σκότωσαν περισσότερους από 10.000 ανθρώπους στο λόφο Μπουμπάνι. Μετά τη μεγάλη απόπειρα διαφυγής το 1942, περίπου 100 άνθρωποι πυροβολούνταν και ρίχνονταν σε χαρακώματα κάθε μέρα. Έφτασε ακόμη και σε ένα σημείο όπου 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μόλις δύο ημέρες. Καθώς ο πόλεμος τελείωνε, οι Γερμανοί ανάγκασαν Ιταλούς αιχμαλώτους να σκάψουν και να κάψουν τα πτώματα για να καταστρέψουν τα στοιχεία των πράξεών τους.
Μπαίνοντας μέσα, υπάρχει ένα σύντομο μονοπάτι που οδηγεί στα μνημεία του πάρκου. Στο κέντρο του πάρκου, υπάρχει ένα λευκό μαρμάρινο ανάγλυφο μήκους 23 μέτρων που απεικονίζει τις θηριωδίες αυτού που συνέβη. Το ανάγλυφο είναι επίσης εγγεγραμμένο με ένα απόσπασμα από τον Ιβάν Βούκοβιτς που λέει:
«Από το αίμα των κομμουνιστών και των πατριωτών γεννήθηκαν γροθιές: γροθιές εξέγερσης και προειδοποίησης, γροθιές της επανάστασης, γροθιές ελευθερίας. Πυροβοληθήκαμε, αλλά ποτέ δεν σκοτωθήκαμε, ποτέ δεν υποταχτήκαμε. Συντρίψαμε το σκοτάδι και ανοίξαμε το δρόμο για τον nλιο»
Υπάρχουν επίσης τρεις οβελίσκοι σχεδιασμένοι από τον Κροάτη γλύπτη Ιβάν Σάμπολιτς. Γροθιές σε διάφορα μεγέθη. αντρικές, γυναικείες και παιδικές, που μεγάλωσαν σε πείσμα των καταπιεστών τους και συμβολίζουν επίσης ότι ολόκληρες οικογένειες εκτελέστηκαν εδώ.
Αξίζει η επίσκεψη στο εθνικό πάρκο για να δεις τους 3 οβελισκους αν σε αγγίζει ο συμβολισμός τους. Το πάρκο σαν χώρος δυστυχώς δεν είναι περιποιημένος. Έχει αρκετά απορρίμματα πεταμένα εκτός κάδων, αποτσιγαρα και καπάκια μπύρας, η σπασμένα γυαλιά στους χώρους που υπάρχουν κιόσκια. Δεν είναι τόσο ασφαλές για ένα μικρό παιδί.
Θα μπορούσε να διαμορφωθεί πολύ καλύτερα για περιπάτους. Βέβαια μπορεί να ήταν σε αυτή την κατάσταση λόγω κάποιου πολιτιστικού γεγονότος που συνέβη τις προηγούμενες ημέρες. Πάντως, μπορούμε να πούμε ότι ο Δημήτρης είχε την χαρά να συναντήσει ένα σκιουράκι και μία χελώνα
Αντίο Νις
Και κάπου εδώ, η πρώτη στάση με το ταξίδι στη Νις τελειώνει. Κάθε πόλη που επισκεφτήκαμε ήταν διαφορετική. Η Νις μου προσέφερε τον Βαλκανικό αέρα που μου είχε λείψει τα τελευταία χρόνια. Μου προσέφερε χαλαρές, αλλά και ξέγνοιαστες μουσικές στιγμές. Η επόμενη μας στάση ήταν το μοναδικό Βελιγράδι. Η πρωτεύουσα της Σερβίας και η πόλη-βασίλισσα των Βαλκανίων.
Δείτε το βίντεο από το ταξίδι στη Νις.
Βρείτε μας στα social media
Ακολουθείστε το Travelshare.gr στο Google News και μάθε πρώτος για τα ταξίδια μας, τις εξορμήσεις, τις προτάσεις και τις συμβουλές για κάθε προορισμο. Ακολουθείστε μας σε Facebook, Instagram, YouTube, TikTok & LinkedIn.
Αν σου άρεσε το άρθρο, κάνε την εγγραφή σου, στο Newsletter του Travelshare.gr για συνεχή ενημέρωση με νέα άρθα, διαγωνισμούς και ταξιδιωτικές πληροφορίες.
Ακολούθησε το TravelShare στο Google News για να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα.