Ο χειμώνας πλησιάζει και κάποια στιγμή πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στον χιονοδρομικό μας εξοπλισμό. Να ξεκινήσουμε την συντήρηση σανίδας snowboard ώστε να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται για την νέα χειμερινή σεζόν που τόσο περιμένουμε.
Καθώς το καλοκαίρι έφυγε και σιγά σιγά ο καιρός αλλάζει, πάλι σκεφτόμαστε τον χειμώνα. Και μαζί με το χειμώνα πάει και το χιόνι. Τι να κάνω; Εγώ φταίω; Πάλι αυτό σκέφτομαι. Πάλι το βλέπω στον ύπνο μου. Και όταν δεν κοιμάμαι, ακούω το βουνό να με καλεί. Ξανά και ξανά. Σαν ένα πνεύμα που κάθε χειμώνα με θυμάται και με αναζητά. Σαν να μην μπορεί να μείνει μια σεζόν μακριά μου. Έλα συγνώμη… θα σοβαρευτώ.
Όπως το αυτοκίνητο, η μηχανή αλλά και γενικά κάθε εργαλείο που χρησιμοποιούμε πρέπει να το προστατεύουμε και να το συντηρούμε. Έτσι λοιπόν σε αυτό το άρθρο θέλω να σου δώσω κάποιες πληροφορίες και όσο το δυνατόν μια καλύτερη εικόνα για το τι θα χρειαστείς αλλά και τι βήματα να ακολουθήσεις για μια συντήρηση σανίδας snowboard (το ίδιο ισχύει βέβαια και για τα σκι). Γιατί, για να έχεις ακόμα μια εξαιρετική σεζόν με το αγαπημένο σου σανίδι του snowboard θα πρέπει να του δόσεις την αγάπη σου και τη φροντίδα που χρειάζεται.
Αν σου αρέσει η χιονοδρομία, μπορείς να διαβάσεις περισσότερα άρθρα μας στην αντίστοιχη κατηγορία μέσα από αυτόν τον σύνδεσμο
Έτσι για να διατηρείς σε καλή κατάσταση το σανίδι σου πριν αλλά και μετά τη χειμερινή σεζόν πρέπει να ακολουθήσεις μερικά βήματα που θα το κρατήσουν σε αρκετά καλή κατάσταση για αρκετό καιρό. Φαντάζομαι πως μπορεί να πεις «δεν θέλω να ασχοληθώ με τη συντήρηση της σανίδας snowboard» ή «θα μου πάρει πολλές ώρες να το κάνω» και πολλά άλλα ακόμη.
Να ξέρεις όμως πως αν δεν το καθαρίσεις, δεν το κερώσεις, δεν του διορθώσεις τα «μαχαίρια», δεν το αποθηκεύσεις όπως ακριβώς πρέπει και γενικά δεν κάνεις μια σωστή συντήρηση της σανίδας snowboard αλλά και των skis το μόνο που μπορείς να καταφέρεις είναι να αχρηστεύσεις το σανίδι σου σε πολύ σύντομο διάστημα.
1 Συντήρηση σανίδας snowboard : Πολύ καλό πλύσιμο
Πριν αρχίσεις με τα τεχνικά θέματα που πρέπει να ακολουθήσεις σε μια συντήρηση σανίδας snowboard πρέπει να την πλύνεις αρκετά καλά. Πρέπει λοιπόν να αφαιρέσεις πάνω από το σανίδι σου όλη τη βρωμιά που έχει συσσωρευτεί. Να το ξεπλύνεις από λάσπες, να αφαιρέσεις τυχόν πετραδάκια που έχουν καρφωθεί στο κάτω μέρος της σανίδας καθώς και να το απολυμάνεις από βακτήρια που έχουν δημιουργήσει αποικίες πάνω της.
Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήσεις κάποιο σαπούνι για τα πιάτα. Μπορείς άνετα να το κάνεις με κάποιο καθαριστικό γενικής χρήσεως για καθαρισμό επιφανειών. Αφού σαπουνίσεις αρκετά καλά και τις δύο επιφάνειες, κάνε ένα καλό ξέβγαλμα.
Τώρα σχετικά με τις ρωγμές και τα σκαψίματα που μπορεί να έχει το σανίδι σου, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις μια οδοντόβουρτσα για να αφαιρέσεις όσο το δυνατόν περισσότερες βρωμιές αλλά και πετραδάκια. Αφού ολοκληρώσεις και με αυτή τη διαδικασία, ξέπλυνε πολύ καλά και άφησε το σανίδι σου να στεγνώσει μέχρι να πας στο επόμενο στάδιο που είναι το ακόνισμα των μαχαιριών.
2 Συντήρηση σανίδας snowboard : Ακόνισμα μαχαιριών
Αφού λοιπόν έπλυνες αρκετά καλό το σανίδι σου, ήρθε η ώρα για την συντήρηση αρχικά των μαχαιριών του. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι φυσικά γιατί όσο χρησιμοποιούμε το σανίδι τόσο αυτό καταπονείται με αποτέλεσμα τα μαχαίρια του να χαλάνε. Ως γνωστόν, αυτά βοηθούν το σανίδι να «πιάνεται» όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται στο χιόνι ούτος ώστε να μπορούμε να οδηγούμε το σανίδι αλλά και φυσικά να φρενάρουμε.
Με το καιρό και τη χρήση, οι γωνίες των μαχαιριών γίνονται όλο και πιο «στρογγυλές» και έτσι δεν μπορούμε να πάμε όσο γρήγορα θα μπορούσαμε αλλά και ούτε μπορούμε να οδηγήσουμε το σανίδι μας τόσο καλά. Και φυσικά το φρενάρισμα μας απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο και απόσταση μέχρι να σταματήσει το σανίδι μας εντελώς.
Πως ακονίζω τα μαχαίρια του snowboard όμως;
Για να μπορέσεις να ακονίσεις τα μαχαίρια στο σανίδι σου αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα συγκεκριμένο εργαλείο. Αυτό μπορείς να το βρεις σε αρκετά καταστήματα που πουλάνε χειμερινό εξοπλισμό.
Αρχικά πρέπει να έχεις προμηθευτεί το αντίστοιχο εργαλείο, που στην ουσία είναι μια κοινή λίμα. Βέβαια στην αγορά μπορείς να βρεις και λίμες που είναι αποκλειστικά για να τις χρησιμοποιήσεις στη συντήρηση σανίδας snowboard και ski.
Μέσα από αυτόν τον σύνδεσμο μπορείς να αγοράσεις το συγκεκριμένο εργαλείο για να κάνεις εσύ το ακόνισμα των μαχαιριών.
Έτσι αφού λοιπόν έχεις στα χέρια σου αυτή τη λίμα, μπορείς να προχωρήσεις με την συντήρηση. Τοποθετείς τη σανίδα σε ένα πάγκο εργασίας και το στερεώνεις αρκετά καλά. Και για αυτή τη δουλειά, υπάρχουν εταιρίες που έχουν βγάλει σφικτήρες (μέγγενη) για να πιάνεται καλύτερα το σανίδι όσο θα κάνεις κάποια εργασία συντήρησης στο σανίδι σου.
Αν ψάχνεις τι σανίδα για snowboard να πάρεις, διάβασε το σχετικό άρθρο μας και κάνε τη καλύτερη επιλογή για εσένα.
Τι σανίδα snowboard να πάρω, πως να κάνω τη σωστή επιλογή.
Παίρνεις λοιπόν και τη λίμα σου και ξεκινάς να λιμάρεις κατά μήκος των μαχαιριών του σανιδιού σου. Για να πετύχεις ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα με το λιμάρισμα των μαχαιριών να ξέρεις πως πρέπει να είναι στις 90Ο (μοίρες γωνία). Αν πάλι δεν τα πας και τόσο καλά με το να κρατάς μια σταθερή γωνία λιμαρίσματός, να ξέρεις πως υπάρχουν στην αγορά, έτοιμες βάσεις με λίμες που έχουν ρυθμιζόμενες μοίρες και έτσι δεν θα χρειάζεται να ανησυχείς για το αν έχεις πετύχει μια καλή γωνία.
Εφαρμόζοντας πολύ λίγη δύναμη κατά το λιμάρισμα και χωρίς μεγάλη πίεση, περνάς το εργαλείο πάνω στα μαχαίρια μερικές φορές προς την ίδια διεύθυνση.
! ΠΡΟΣΟΧΗ ! όμως δεν λιμάρουμε τα μαχαίρια και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Για να διαπιστώσεις αν έχεις φτάσει σε καλό επίπεδο με το λιμάρισμα αρκεί να δοκιμάσεις με το νύχι σου. Κάνε ένα πέρασμα με την πάνω πλευρά του και αν αφήσει ξύσματα τότε είσαι σε πολύ καλό σημείο.
3 Πριν το κέρωμα, P-Tex
Υπάρχει περίπτωση, αν το σανίδι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, να πρέπει αρχικά πριν το κέρωμα να του βάλουμε και κάποια ποσότητα από P-Tex. Για όσους δεν γνωρίζουν, το P-Tex είναι το ίδιο υλικό που κατασκευάζεται και το σανίδι.
Εφαρμόζοντας P-Tex στο σανίδι σου
Αυτό στην ουσία το χρησιμοποιούμε όταν η σανίδα μας έχει για παράδειγμα βαθιές χαρακιές. Είτε αυτό είναι από πέτρες και βράχια ακόμα και αν έχει καρφωμένα πετραδάκια πάνω του. Σε αυτό το σημείο λοιπόν καταλαβαίνεις πως έχουμε ξεφύγει από μια απλή συντήρηση σανίδας snowboard και μιλάμε πλέον για την επισκευή της.
Ξεκινώντας λοιπόν θα πρέπει να αφαιρέσεις όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται, τυχόν πετραδάκια , βρωμιές από την χαρακιά. Για καλύτερα αποτελέσματα δοκίμασε να αφαιρέσεις και λίγο από το υλικό της βάσης που έχει το σανίδι σου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το P-Tex που θα ρίξεις επάνω να «πιάσει» καλύτερα στην βάση και να κάνει καλύτερο «σώμα». Να έχεις υπόψιν πως καλό είναι η ζημιά να είναι τουλάχιστον ένα με δύο χιλιοστά βάθος. Αλλιώς δεν θα πιάσει καλά το υλικό.
Για ακόμα καλύτερο δέσιμο του P-Tex με το σανίδι, χρησιμοποίησε λίγο γυαλόχαρτο ώστε να «αγριέψεις» λίγο τα τοιχώματα της χαρακιάς. Αφού καθαρίσεις από κάθε τι υπόλειμμα βρωμιάς και γρεζιών με ένα καθαριστικό περίμενε μερικά λεπτά μέχρι να ξεκινήσεις τη διαδικασία εφαρμογής του P-Tex.
Μέσα από αυτόν τον σύνδεσμο θα βρεις το συγκεκριμένο kit επιδιόρθωσης που περιέχει P-Tex, υαλόχαρτο και μια μεταλλική πλάκα.
Καίγοντας το, αυτό λιώνει και στάζει σαν κερί. Στην ουσία, με έναν αναπτήρα, βάζεις φωτιά στο υλικό και όταν αυτό αρχίσει να λιώνει, από κοντινή απόσταση το αφήνεις να στάζει στο σημείο που θέλεις. Βάζεις περισσότερο υλικό από ότι χρειάζεται η ζημιά και όταν είσαι σε ένα ικανοποιητικό σημείο το αφήνεις για σχεδόν 20 λεπτά μέχρι να κρυώσει.
Μπορείς να δεις αυτό το PTex και να κάνεις την αγορά σου μέσα από το Amazon.
Από εκεί και πέρα μπορείς με ένα μεταλλικό πλακάκι να ξεκινήσεις να αφαιρείς το περισσευούμενο P-Tex κατά μήκος της χαρακιάς μέχρις ότου το εξέχων υλικό φτάσει στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια της σανίδας σου.
Μπορείς να βρεις πιο αναλυτικά την διαδικασία στο Youtube.
4 Συντήρηση σανίδας snowboard: Κέρωμα
Αφού τα πήγαμε καλά με τα προηγούμενα βήματα (το τέλειο λιμάρισμα των μαχαιριών του snowboard ή των ski μας αλλά και τη εφαρμοφή του P-Tex), ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα της συντήρησης της σανίδας μας. Και αυτό δεν είναι άλλο από το γνωστό μας κέρωμα.
Και εδώ, όπως και στο προηγούμενο βήμα, μπορείς να βρεις και να προμηθευτείς από καταστήματα με είδη χιονοδρομίας σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα απαραίτητα εργαλεία.
Εξοπλισμός για τη συντήρηση σανίδας snowboard για το Κέρωμα
Αρχικά όπως το λέει και η λέξη, θέλεις ένα κερί. Όχι από την εκκλησία (παγώσαμε με τα αστεία σου). Υπάρχουν ειδικά κεριά για αυτή τη δουλειά. Να έχεις στο νου σου πως υπάρχουν διάφοροι τύποι κεριού.
Είδη κεριών που υπάρχουν
Όπως έγραψα και πριν, υπάρχουν διάφοροι τύποι κεριών ανάλογα με τις θερμοκρασίες που θα συναντήσεις με εύρος από -30οC μέχρι και τους +10οC. Ακόμα χωρίζονται και ανάλογα με το αν θέλεις το σανίδι να πιάνει υψηλές ταχύτητες αλλά και πολλά ακόμα. Πάμε όμως να δούμε μερικές από αυτές.
Κερί για κρύο
Τα συγκεκριμένα κεριά είναι φτιαγμένα για να αντέχουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σε σχετικά πιο ξηρές συνθήκες. Με αυτά τα κεριά, στο σανίδι δημιουργείται μια σκληρή δομή, δίνοντάς του την δυνατότητα να κυλάει καλύτερα πάνω σε παγωμένο και ξηρό χιόνι. Επιπλέον, λόγω αυτής της δομής το κερί κρατάει πολύ περισσότερο από άλλα.
Κάνε τη αγορά σου μέσα από αυτόν το σύνδεσμο αν θέλεις κερί που να αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Κεριά για πιο υψηλές θερμοκρασίες
Όπως υπάρχουν κεριά για το κρύο έτσι υπάρχουν και για τη ζέστη. Και όταν λέμε ζέστη δεν εννοούμε τους 30οC . Η μέγιστη θερμοκρασία που μπορούν να είναι αποδοτικά αυτού του είδους τα κεριά είναι οι 10 βαθμοί Κελσίου. Έτσι λοιπόν καταλαβαίνεις πως ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο χιονοδρομικό που πηγαίνεις συνήθως έχεις και την διαφορετική επιλογή για το κερί που θα χρησιμοποιήσεις για την συντήρηση της σανίδας snowboard.
Αγόρασε από αυτόν το σύνδεσμο το παρακάτω κερί αν έχεις σκοπό να κάνεις σε συνθήκες με περισσότερη ζέστη.
Έτσι αυτά τα κεριά δημιουργούν μια λεπτή επιφάνεια στο κάτω μέρος στης σανίδας σας η οποία την κάνει να είναι πιο ανθεκτική σε θερμότερες συνθήκες χιονιού και συνεπώς σε νερωμένο χιόνι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην «κολλάει» και τόσο το σανίδι έχοντας μια καλύτερη κύλιση.
Κεριά μεγάλου εύρους θερμοκρασιών
Αυτά τα κεριά λειτουργούν σε όλες τις θερμοκρασίες. Τι και αν πας για χαλαρές βόλτες στο βουνό ή αναζητάς την ταχύτητα αυτά τα κεριά κάνουν για όλους. Οπότε είναι στο χέρι σου ποιο κερί θέλεις να χρησιμοποιήσεις για τη συντήρηση της σανίδας snowboard.
Μέσα από αυτόν το σύνδεσμο μπορείς να αγοράσεις ένα κερί allround
Όμως τα κεριά δεν κατατάσσονται μόνο στις θερμοκρασίες τις οποίες μπορούν να δουλέψουν σωστά. Χωρίζονται ακόμα και σε κατηγορίες όπως : κεριά υδρογονανθράκων, αγωνιστικά κεριά ακόμα και eco-friendly.
Συντήρηση σανίδας snowboard: Διαδικασία κερώματος
Αφού λοιπόν είδαμε μερικές λεπτομέρειες σχετικά με τα κεριά, αλλά και την διαδικασία εφαρμογής του P-Tex πάμε να δούμε και τη διαδικασία του κερώματος.
Αρχικά βγάζουμε τις δέστρες πάνω από το σανίδι μας. Έπειτα τοποθέτησε το σανίδι πάνω σε ιδικές μέγγενες που είναι κατασκευασμένες για να κρατάνε σανίδες snowboard αλλά και πέδιλα για το ski. Ζεσταίνουμε καλά το σίδερο (εδώ μας κάνει και ένα απλό σίδερο ρούχων). Μπορείς να βρεις πάλι σε μαγαζί με είδη χειμερινού εξοπλισμού (αν πουλάει εργαλεία βέβαια) και σίδερο αφιερωμένο για αυτό το σκοπό.
Καλό θα ήταν για ακόμα μια φορά να καθαρίσεις τη βάση της σανίδας ώστε να αφαιρεθούν τυχόν βρωμιές αλλά και τα λιπαρά στίγματα από τις δαχτυλιές.
Λιώσε αρκετή ποσότητα πάνω στο σανίδι σου και με τη βοήθεια του σίδερου, πέρνα όλη την επιφάνεια έτσι ώστε να απλωθεί το κερί σε όλο το σανίδι. Με αυτόν τον τρόπο είμαστε σίγουροι ότι το κερί θα πάει και θα καλύψει όλες τις γρατζουνιές και όλες τις μικροζημιές που έχουμε προκαλέσει στο σανίδι.
Στη συνέχεια με τη βοήθεια ξύστρας (πλαστικό πλακίδιο) αφαιρούμε το περισσευούμενο κερί από το σανίδι μας επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές την κίνηση από την μία μεριά της σανίδας έως την άλλη (μπροστινό και πίσω μέρος).
Ακόμα ένα καλό κερί που μπορείς να αγοράσεις για θερμοκρασίες κοντά στα ελληνικά επίπεδα.
Συντήρηση σανίδας: Φινίρισμα
Όταν αφαιρέσεις όλο το κερί, το τελευταίο βήμα που έχει μείνει να κάνεις για να ολοκληρώσεις την συντήρηση σανίδας snowboard είναι το φινίρισμα. Χρησιμοποιώντας ένα σφουγγαράκι (σαν το πράσινο μέρος από το σφουγγάρι των πιάτων) προσπαθούμε να κάνουμε την επιφάνεια όσο πιο λεία γίνεται. Προσπαθούμε δηλαδή να αφαιρέσουμε τυχόν ατέλειες που αφήσαμε στο προηγούμενο βήμα.
Θεωρώ πως το να μάθεις να κάνεις τη συντήρηση της σανίδας σου ο ίδιος είναι κάτι που και προσοχή θέλει αλλά και μπορεί να δημιουργήσει ανεπανόρθωτα προβλήματα. Αν όμως «πιάνουν» τα χέρια σου και κάνεις καλά τη δουλειά σου, τότε μόνο να κερδίσεις μπορείς. Αρχικά θα μπορείς ανά πάσα στιγμή να περιποιηθείς το σανίδι ή τα σκι σου που έχει ως αποτέλεσμα να έχεις συνέχεια ένα πολύ καλά συντηρημένο εργαλείο.
Μπορείς να βρεις ολόκληρο kit για συντήρηση σανίδας snowboard ή σκι μέσα από αυτόν το σύνδεσμο.
Επιπλέον, ένα ακόμα θετικό που έχει κάτι τέτοιο είναι ότι θα γλυτώσεις αρκετά λεφτά ειδικά αν μέσα στη σεζόν έστελνες τον εξοπλισμό σου δύο και τρείς φορές για συντήρηση.
Πάντα όμως να έχεις στο μυαλό σου πως μπορεί να του προκαλέσεις μεγάλη ζημιά και τελικά αντί να σου κοστίσει 30-50€ ένα καλό service να τρέχεις για αγορά νέου εξοπλισμού. Οπότε, μεγάλη προσοχή και πριν κάνεις κάτι τέτοιο στον εξοπλισμό σου, βρες ένα παλιό να κάνεις τα πειράματα σου σε αυτό.
Βρείτε μας στα social media
Ακολουθείστε το Travelshare.gr στο Google News και μάθε πρώτος για τα ταξίδια μας, τις εξορμήσεις, τις προτάσεις και τις συμβουλές για κάθε προορισμο. Ακολουθείστε μας σε Facebook, Instagram, YouTube, TikTok & LinkedIn.
Αν σου άρεσε το άρθρο, κάνε την εγγραφή σου, στο Newsletter του Travelshare.gr για συνεχή ενημέρωση με νέα άρθα, διαγωνισμούς και ταξιδιωτικές πληροφορίες.
Ακολούθησε το TravelShare στο Google News για να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα.