Όπως πολλοί από εμάς, έτσι και τα παιδία αγαπάνε το χιόνι. Αν το πάω ακόμα πιο πέρα, ένα παιδί μπορεί να αγαπήσει και το snowboard. Αυτό όμως αρχικά προϋποθέτει, να μάθει να κάνει snowboard. Σε γενικές γραμμές και χωρίς να συμπεριλάβω τις εξαιρέσεις, μπορεί να αρχίσει να μαθαίνει snowboard από την ηλικία των 7 ετών. Αν όμως υπάρχει η κατάλληλη ώθηση τότε μπορεί ένα παιδί να μάθει snowboard σε μικρότερη ηλικία από αυτή των 7 ετών.
Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσω όσο καλύτερα μπορώ όλα αυτά που χρειάζεται για να μάθει να κάνει snowboard αλλά και επίσης τα παρελκόμενα που χρειάζεται ώστε να γίνει εφικτό αυτό. Θα προσπαθήσω να σου δώσω μερικές συμβουλές που μετά από 12 χρόνια ενασχόλησής μου με το snowboard θεωρώ πως μπορώ να σας τις παρουσιάσω.
Πριν όμως ξεκινήσω θέλω να απαντήσω σε μερικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις ως γονιός και είσαι στο στάδιο που θέλει το παιδί σου να μάθει να κάνει snowboard. Ερωτήματα που είχα και εγώ αλλά και που στις κουβέντες με τη παρέα ακούγονται κατά καιρούς.
Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το snowboard.
Σε ποια ηλικία μπορεί το παιδί να ξεκινήσει snowboard;
Όπως είπα και πριν η καλύτερη ηλικία για να μάθει snowboard είναι συνήθως η ηλικία των 7 ετών. Και αυτό διότι απαιτεί περισσότερη ανάπτυξη (φυσική και σωματική), καλύτερη ισορροπία και περισσότερη αντοχή από ότι χρειάζεται το σκι. Στο σκι για παράδειγμα, μία μέση ηλικία για να ξεκινήσει είναι από τεσσάρων έως επτά ετών. Οπότε, για μικρότερες ηλικίες θα έλεγα ότι παίζει μεγάλο ρόλο το κίνητρο ή η ώθηση που μπορεί να πάρει από εμάς.
Ένα ακόμα πιο βασικό και ίσως το κυριότερο στοιχείο για να ξεκινήσει snowboard, είναι η θέληση που έχει το ίδιο για να μάθει ή ακόμα και να προσπαθήσει. Οπότε όλα αυτά μαζί μπορεί να το κάνουν να θέλει να μάθει από ηλικία μικρότερη των 7 ετών. Οπότε, πριν προσπαθήσεις να το πείσεις να ξεκινήσει να κάνει να έχεις στο νου σου πως κανένα παιδί δεν είναι ίδιο.
Μη βλέπεις δηλαδή τα παιδιά της διπλανής παρέας να παλεύουν και να προσπαθούν ή και ακόμα να κάνουν snowboard με τόση χαρά και επιμονή και το δικό σου να μη ψήνεται με τίποτα. Μη το πιέζεις. Ίσως δεν θέλει, ίσως δεν έκανες καλή προσπάθεια να του δείξεις πόσο ωραίο είναι ή και ακόμα να μην του ανέβασες το ηθικό μετά τη πρώτη πτώση. Είναι πολλά και θέλει μεγάλη αλλά και με σταθερά βήματα προσπάθεια.
Είναι πιο εύκολο το snowboard ή το σκι;
Σε γενικές γραμμές, για να μάθει σκι και να μπορεί απλά να σταθεί όρθιο είναι σχετικά πιο εύκολο από το snowboard. Βέβαια για να φτάσει με το σκι σε πολύ υψηλό επίπεδο χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο διότι το σκι απαιτεί περισσότερη τεχνική κατάρτιση.
Βρες και άλλα άρθρα σχετικά με snowboard σε αυτόν τον σύνδεσμο.
Όσον αφορά το snowboard, από τη στιγμή που μπορέσει και σταθεί όρθιο και παράλληλα καταφέρει να στρίψει δεξιά και αριστερά, να κάνει δηλαδή slalom, τότε μπορεί πιο εύκολα να φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο λόγω του ότι μεσολαβούν λιγότερα βήματα μέχρι να φτάσει εκεί.
Μήπως να μάθει αρχικά σκι πριν το snowboard;
Δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση από ένα απλό «όχι». Δεν χρειάζεται να μάθει πρώτα σκι και μετά να πάει στο snowboard. Αν και αυτή η σειρά είναι καλύτερη, διότι με το να ξεκινήσει να μαθαίνει πρώτα σκι, θα αποκτήσει καλύτερη τεχνική, αλλά και πάλι δεν είναι προαπαιτούμενο.
Με το να μάθει snowboard κατ’ ευθείαν θα έλεγα πως έχει και αυτό κάποια πλεονεκτήματα. Πάντα με τη καθοδήγηση ενός δασκάλου φυσικά, θα καταφέρει να αποκτήσει καλύτερη ισορροπία πολύ γρήγορα. Στο snowboard έχει και τα δύο του πόδια δεμένα σε μία σανίδα και αυτομάτως έχει το πλεονέκτημα έναντι του σκι, ότι δεν χρειάζεται δηλαδή συνέχεια να προσπαθεί να επαναφέρει την ισορροπία του. Καθώς όπως είπα και πριν το σκι απαιτεί μεγαλύτερη τεχνική κατάρτιση. Οπότε κάτι τέτοιο το φέρνει σε θέση να ευχαριστηθεί περισσότερο το snowboard σχεδόν από την αρχή. Γιατί μη ξεχνάμε, η διασκέδαση του παιδιού είναι ο πρωταρχικός μας στόχος.
Πως μπορώ να το προετοιμάσω για να κάνει snowboard;
Σε αυτό το σημείο μη ξεχνάς ότι είναι και αυτό ένα άθλημα. Οπότε όπως και στα άλλα αθλήματα, έτσι και εδώ, πρέπει να έχει μια καλή φυσική κατάσταση. Άρα πρέπει αρχικά να το βοηθήσεις να αποκτήσει αυτή τη καλή φυσική κατάσταση. Δραστηριότητες όπως το κολύμπι ή το ποδήλατο έχουν αρκετά οφέλη. Στην ουσία προετοιμάζουν τους μυς του αλλά αυξάνουν και την αντοχή του.
Για την ισορροπία του τώρα, θα έλεγα πως το ποδήλατο είναι μια καλή επιλογή. Ακόμα καλύτερα όμως, αν θέλεις να τα καταφέρει ευκολότερα στο snowboard, θα σου πρότεινα να του δόσεις την επιλογή να δοκιμάσει αρχικά το skateboard. Είναι τόσο κοντά αυτά τα δύο στη συμπεριφορά τους αλλά και στο τρόπο που το παιδί πρέπει να τα προσεγγίσει, που μπορεί να φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ισορροπίας αλλά και οδήγησης ακόμα και αν δεν έχεις χιόνια για να το προπονήσεις.
Σημαντικές συμβουλές για να ξεκινήσει ένα παιδί snowboard.
Κάνε μάθημα με επαγγελματία.
Αν και εγώ, 12 χρόνια πριν έκανα το λάθος να ξεκινήσω να μαθαίνω snowboard από μόνος μου, είναι κάτι που δεν το προτείνω σε κανέναν που πραγματικά θέλει να μάθει να χιονοδρομεί. Και μη μου πεις, έλα μωρέ, αργά ή γρήγορα θα τα καταφέρει. Ναι δεν λέω. Θα τα καταφέρει. Αλλά πως;
Ένας δάσκαλός, είναι ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη εμπειρία όχι μόνο στην χιονοδρομία, αλλά και στο ίδιο το βουνό. Και για να το κάνω πιο ξεκάθαρο, ένας εκπαιδευτής αυτά που θα σου μάθει, είναι τα εξής.
Αρχικά με τα μαθήματα που θα κάνεις, θα αποκτήσεις πολύ πιο γρήγορα τα skills που χρειάζεται να έχεις και εσύ αλλά φυσικά και το πλασματάκι σου στο snowboard. Το πιο σημαντικό είναι πως θα σας μάθει αρκετά πράγματα σχετικά με την ασφάλεια.
Υπάρχουν αρκετά τρικ όσον αφορά το snowboard. Από το πως να δένεσαι στη σανίδα καθώς και πολλά άλλα κολπάκια. Το βασικότερο όμως που θα σου μάθει ένας εκπαιδευτής είναι να έχεις την αντίληψη που χρειάζεται όταν είσαι πάνω στο βουνό. Την συμπεριφορά σου μέσα στην πίστα αλλά επίσης την σοβαρότητα και την ευθύνη που πρέπει να έχεις απέναντι στους άλλους χιονοδρόμους.
Και αμάξι θα μπορέσεις να οδηγήσεις κάποτε μόνος σου, αλλά ποτέ δεν θα έχεις μια σωστή οδηγική παιδεία αν δεν πάρεις μαθήματα από εκπαιδευτή.
Με πιο πόδι μπροστά να το βάλω να κάνει snowboard;
Άντε και αποφάσισε ο μικρός/η μικρή σου πως θέλει να ξεκινήσει να μαθαίνει snowboard. Το πρώτο που πρέπει να δεις, είναι με πιο πόδι θα πρέπει να ξεκινήσει να χιονοδρομεί. Βασικό στοιχείο στο να μπορέσει να το κάνει εφικτό μιας και το λάθος πόδι μπροστά αλλάζει όλη τη στάση του σώματος αλλά και το πως βολεύεται με το να κινείτε και να μανουβράρει το σανίδι. Γενικά το σανίδι είναι η προέκταση όλου του σώματός μας και συνεπώς συνέχεια της φυσικής μας κίνησης.
Για να μπορέσεις να αντιληφθείς με πιο πόδι βολεύεται να κάνει snowboard, υπάρχουν μερικά τεστάκια που μπορείς να το βάλεις να κάνει. Δύο είναι τα είδη για το πως θα στέκεσαι πάνω στη σανίδα. Το ένα είναι το regular (αριστερό πόδι μπροστά) και το άλλο είναι το λεγόμενο goofy (δεξί πόδι μπροστά).
Ψάχνεις σανίδα; Διάβασε το ολοκληρωμένο άρθρο:
Τι σανίδα για snowboard να πάρω, Πως να κάνω την σωστή επιλογή
Αρχικά πες στο αλανάκι σου να τρέξει (σε κάποια γλιστερή επιφάνεια) και να προσπαθήσει μετά να τσουλήσει πάνω της. Ένα ακόμα τεστ είναι να του πεις να σταθεί όρθιο πριν από μια σκάλα ή ένα πεζοδρόμιο και έπειτα να αρχίσει να περπατάει. Παρατήρησε με πιο πόδι ξεκινάει να κάνει το αρχικό του βήμα. Τέλος, ένα ακόμα τεστ είναι να του πεις να σταθεί ξανά όρθιο, αλλά αυτή τη φορά να πας από πίσω του και να το σπρώξεις ελαφρά (ίσα που θα χάσει την ισορροπία του). Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις, το πόδι που θα βάλει πρώτα μπροστά είναι και αυτό που θα πρέπει να βάλει στη σανίδα ως το μπροστινό πόδι.
Βρες το κανάλι μας στο Youtube
Πως να σταθεί πάνω στο σανίδι;
Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να ρυθμίσεις τις δέστρες (τις βάσεις δηλαδή) σε ποιες μοίρες θα είναι και πόσο θα απέχουν από το κέντρο του σανιδιού. Γενικά, τέτοιες ρυθμίσεις καλό είναι στην αρχή να τις κάνει ένας ειδικός ώστε να ρυθμιστούν όσο πιο σωστά γίνεται. Τώρα αν επιλέξεις να το κάνεις εσύ, θα πρέπει να ξέρεις λίγα πραγματάκια. Είναι πολύ σημαντικό το πως θα ρυθμιστούν οι δέστρες διότι εκτός του ότι μπορεί η ρύθμιση που θα κάνεις να μην βοηθήσει καθόλου στο πως θα οδηγηθεί η σανίδα αλλά κυρίως μπορεί να προκαλέσει και μικροτραυματισμούς στα πόδια. Και αυτό γιατί μπορεί να ρυθμίσεις τι μοίρες με τέτοιο τρόπο που να περιστρέφουν ελαφρά τα γόνατα του παιδιού.
Διάβασε για
Τα Χιονοδρομικά Που Έχω Κατεβεί
Σε γενικές γραμμές όμως, υπάρχουν κάποιες στάνταρ ρυθμίσεις που μπορείς να κάνεις σε μοίρες και σε αποστάσεις. Γενικά ένας πρωτάρης καλό θα ήταν να ρυθμίσει τις δέστρες ώστε να βρίσκονται λίγο πιο ανοιχτά από τους ώμους. Ακόμα μπορείς να ρυθμίσεις τις δέστρες να βρίσκονται στο μέσο της σανίδας ή ακόμα μπορείς να τις βάλεις μία θέση προς τα πίσω (προς την ουρά). Τώρα όσον αφορά τις μοίρες, το μπροστινό πόδι θα πρέπει να είναι ελαφρά στραμμένο προς τη μύτη και το πίσω πόδι να είναι ή στις μηδέν μοίρες ή και αυτό ελαφρώς στραμμένο προς την ουρά αυτή τη φορά.
Η εξάσκηση στο σπίτι πάντα βοηθάει.
Μιας και δεν ζούμε σε μια χώρα με πολλά χιόνια για μήνες, η εξάσκηση στο σπίτι μπορεί να το βοηθήσει να καταλάβει μερικά πράγματα για το snowboard. Θα μπορούσες να τοποθετήσεις το παιδί φορώντας το σανίδι, πάνω σε ένα μεγάλο και αρκετά φουσκωτό μαξιλάρι (κάτι σαν πουφ). Με αυτό το τρόπο θα μπορέσει να αισθανθεί και να καταλάβει καλύτερα τη συμπεριφορά και το πως μοιράζεται το κέντρο βάρους του, σα να είναι σε κάποια πλαγιά. Έτσι θα έχει μια καλύτερη εικόνα και των όσων έμαθε με τον δάσκαλο και ακόμα θα μπορεί να «παίξει» με το βάρος και την ισορροπία του.
Και όταν πέφτει πως μένει ασφαλές;
Μπορεί να σκέφτεσαι πως ασφάλεια και πτώση δεν πάνε μαζί. Όμως υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο που κάνει μια απλή πτώση λίγο πιο ασφαλή. Σε αυτή τη περίπτωση όταν κάνει snowboard καλό είναι να έχει πάντα στο μυαλό του πως σε κάθε πτώση θα πρέπει κυρίως να κάνει ένα πράγμα.
Θα πρέπει, αντί να πέφτει με τις παλάμες του ανοικτές, να πέφτει με τις γροθιές καλά σφιγμένες. Πιστεύεις πως δεν είναι κάτι σημαντικό, αλλά σε μία πτώση, όσο είναι σε σημείο με κλήση (πλαγιά) όταν έχεις την παλάμη ανοιχτή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τραυματισμού του καρπού. Ακόμα και στη περίπτωση που είναι σε πιο μαλακό χιόνι (εκτός πίστας), οι κλειστές γροθιές βοηθάνε στο να τρυπώσουν τα χέρια βαθιά στο χιόνι και να κρατηθεί χωρίς να το πάρει η κατηφόρα.
Το μικρό μου δεν θέλει να συνεχίσει να κάνει snowboard.
Αν μετά από δύο με τρεις φορές έχει χάσει τον ενθουσιασμό του και δεν θέλει να συνεχίσει να κάνει, δεν χρειάζεται να το πιέσεις να προσπαθήσει κι άλλο. Το σημαντικό είναι να περνάει ωραία όσο κάνει κάτι. Το ίδιο ισχύει και για το snowboard. Οπότε καλό θα είναι να κανονίσεις να πας για snowboard και να έχεις στη παρέα σου και άλλα παιδιά. Είτε είναι φίλοι του, είτε ξαδερφάκια.
Έτσι η όλη εμπειρία στο βουνό θα είναι πιο διαφορετική. Όταν ένα παιδί έχει παρέα τους φίλους ή τα αδέρφια ή τα ξαδέρφια του, οι πιθανότητες να προσπαθήσει ξανά να κάνει άλλη μια κατεβασιά, αυξάνονται σε σχέση με τη περίπτωση να είναι μαζί με τον γονιό ή ακόμα και μόνο του. Η διασκέδαση είναι το παν σε ότι και να κάνει. Οπότε κανόνισε κάτι που θα έχει προοπτικές για παιχνίδι και χαρά.
Θέλω να το αγαπήσει όπως εγώ.
Αρχικά να πω πως πρέπει να ξεκινάμε με τον πήχη χαμηλά. Δεν χρειάζεται να περιμένεις από τη πρώτη μέρα να έχει τον ενθουσιασμό και το πάθος που έχεις εσύ. Να ξέρεις πως σε ένα μικρό παιδί, το καλύτερο κομμάτι της ημέρας, ιδικά τις πρώτες φορές θα είναι η στιγμή που θα σταματήσετε το snowboard και θα πάτε στο σαλέ για να παραγγείλετε μια ζεστή σοκολάτα. Με τον καιρό λοιπόν, και μετά από μερικές σοκολάτες, πιθανότατα να ακούσεις … «πάμε να κάνουμε άλλη μία φορά snowboard;»
Μία γεύση από χιονοδρομία στο Youtube.
ΓΙΝΕ SUBSCRIBER ΣΤΟ TRAVELSHARE
Βρείτε μας στα social media
Ακολουθείστε το Travelshare.gr στο Google News και μάθε πρώτος για τα ταξίδια μας, τις εξορμήσεις, τις προτάσεις και τις συμβουλές για κάθε προορισμο. Ακολουθείστε μας σε Facebook, Instagram, YouTube, TikTok & LinkedIn.
Αν σου άρεσε το άρθρο, κάνε την εγγραφή σου, στο Newsletter του Travelshare.gr για συνεχή ενημέρωση με νέα άρθα, διαγωνισμούς και ταξιδιωτικές πληροφορίες.
Ακολούθησε το TravelShare στο Google News για να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα.