Θέλω επιτέλους να μιλήσω για τον τόπο μου. Η λίμνη Δοϊράνη, απέχει 14χλμ από το Χέρσο. Το χωριό που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Αλλά δεν μπορούσα να βρω τα λόγια και να γράψω αντικειμενικά, για ένα μέρος που συνδέεται άμεσα με μερικές από τις ωραιότερες παιδικές μου αναμνήσεις.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις Κυριακές στη λίμνη Δοϊράνη, με τους γονείς μου ή τα ξαδέρφια μου. Κολυμπούσαμε στα πεντακάθαρα νερά της λίμνης και έπειτα τρώγαμε ψάρι, στην ερημική πια, ταβέρνα που βρισκόταν στην αποβάθρα. Όλα έχουν αλλάξει τόσο πολύ σε αυτό το αγαπημένο μέρος, με το πέρασμα των χρόνων. Όμως, δεν έχω σταματήσει τόσα χρόνια να την επισκέπτομαι συχνά. Την βλέπω να αλλάζει μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά εμένα η αγάπη μου για αυτή παραμένει ίδια.
Λίγα λόγια για τη Λίμνη Δοϊράνη
Η Λίμνης της Δοϊράνης βρίσκεται στον νόμο Κιλκίς, είναι μια φυσική λίμνη, την οποία η χώρα μας την μοιράζεται με την γειτονική χώρα των Σκοπίων. Θα δείτε στις όχθες της λίμνης το τελωνείο, που χωρίζει τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Εάν παρατηρήσετε θα δείτε ένα μικρό έκθεμα για τον Μέγα Αλεξάνδρου.
Το χωριό της Δοϊράνης είναι πολύ μικρό (κάτι περισσότερο από 150 κατοίκους). Είναι ίσως το γνωστότερο μέρος του νόμου, αλλά σίγουρα δεν θα συναντήσετε πολλούς επισκέπτες. Είναι όμως το κατάλληλο μέρος για όσους αποζητούν την ηρεμία σε συνδυασμό με ένα όμορφο τοπίο.
Υπάρχουν αναφορές για την λίμνη από την αρχαιότητα. Η λίμνη της Δοϊράνη έχει έκταση 40 τ.χιλ και μόνο το 1/3 της λίμνης ανήκει στην χώρα μας. Το βάθος φτάνει σήμερα έως και τα 4 μέτρα. Από το 1990 τα νερά της λίμνης είχαν τραβηχτεί 500 μέτρα μέσα, λόγω της αποστραγγιξης για να ποτιστουν οι καλλιέργειες.
Η χαρά όλων των κατοίκων του νομού ήταν μεγάλη, όταν το 2013 από το πλήθος των βροχών, η Λίμνη Δοϊράνη, επανήλθε και πάλι στην παλιά της έκταση. Μέχρι και πελεκάνους είδαμε να κολυμπούν και πάλι στις όχθες της λίμνης.
Δυστυχώς, με τα χρόνια και αυτό το χωριό ερημώνει όλο και περισσότερο, όπως συμβαίνει σε κάθε επαρχία της χώρας μας. Η κυριότερη ενασχόληση των κατοίκων της Δοϊράνης, για πολλά χρόνια, ήταν η αλιεία. Όμως τώρα πιά, όλο και λιγότερες πλάβες θα δείτε στις όχθες της λίμνης.
Για όσους δεν το γνωρίζετε, οι πλάβες είναι οι λιμνίσιες βάρκες. Έχουν αβαθή πάτο και δεν έχουν καρίνα.
Η Δοϊράνη έχει μεγάλη ιστορική σημασία, καθώς στο εδαφος της πραγματοποιήθηκαν ιστορικές μάχες. Όπως η Μάχη της Δοϊράνης, το 1913, στον Β’ Βαλκανικό πόλεμο. Οι παλιοί λένε πως το χειμώνα κατά την διάρκεια του Α’ παγκοσμιου πολέμου, η λίμνη είχε παγώσει τόσο πολύ, που οι Βρετανοί στρατιώτες πέρασαν από πάνω της, χωρίς να καταλάβουν ότι διεσχιζαν μια λίμνη.
Η Δοϊράνη σήμερα
Η αλήθεια είναι, πως η περιοχή χρήζει άμεσης ανάπλασης. Χωρίς πολλές παρεμβάσεις. Ο απαραίτητος καθαρισμός, η αποψίλωση των σπασμένων δέντρων, χώρους με τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για να παίζουν παιδιά, χώροι διάφορων δραστηριοτήτων και παγκάκια. Νομίζω πως δεν είναι πολλά. Αντιθέτως είναι αρκετά, για να γίνει και πάλι η Δοιράνη, πόλος έλξης επισκεπτών και εκδρομέων.
Τον τελευταίο καιρό, άκουσα πως γίνονται συζητήσεις για την ανάπλαση της λίμνης και της γύρω περιοχής, καθώς και τη δημιουργία ποδηλατικών και περιπατητικών διαδρομών, με στόχο την ανάδειξη του οικοτουρισμού. Και εύχομαι αυτήν την φορά να γίνουν και πράξεις.
Τι να δείτε στην Δοϊράνη
Εκτος φυσικά από τους περίπατους στην λίμνη, μπορείτε δείτε και άλλα πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Δυτικά του χωριού βρίσκεται το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο. Θα δείτε πινακίδες λίγο πριν την έξοδο από το χωριό, που οδηγούν σε αυτό. Διαμορφώθηκε στα τέλη του 1916 για τους νεκρούς αξιωματικούς και οπλίτες που συμμετείχαν στο μέτωπο της Δοϊράνης το Μάιο του 1917 και τον Σεπτέμβρη του 1918.
Επίσης, θα σας συνιστούσα να συνεχίσετε την οδήγηση από το Βρετανικό νεκροταφείο, μέχρι το μνημείο Πεσόντων ή όπως το λέμε οι κάτοικοι της περιοχής “Στα Λιοντάρια”. Το μνημείο αποτελείται από έναν οβελίσκο με δύο λιοντάρια και τέσσερις στήλες με ονόματα πεσόντων, για τους νεκρούς της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Ονομάζεται Κολόνιαν Χιλ και είναι αφιερωμένο σε όσους πήραν μέρος στις επιχειρήσεις του Μακεδονικού Μετώπου κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η θέα στη λίμνη από εκείνο το σημείο είναι πραγματικά μαγική.
Μην φύγετε από την περιοχή χωρίς να δοκιμάσετε σε κάποια από τις τοπικές ταβέρνες φρέσκα ψάρια από τη λιμνη, όπως το γριβαδι ή τα προικιά.
Θα σας γοητεύσει ο παλιός μεθοριακός σιδηροδρομικός σταθμός Δοϊράνης. Κατασκευάστηκε το 1896, όταν η περιοχή αποτελούσε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του ο σιδηροδρομικός σταθμός περιλάμβανε το κυρίως οίκημα το ισόγειο του οποίου εξυπηρετούσε τις ανάγκες των επιβατών και τον πρώτο όροφο όπου διέμενε ο σταθμάρχης, καθώς και δύο μικρότερα βοηθητικά κτίρια δίπλα στο σταθμό.
Σήμερα, ο σταθμός έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως cafe – μεζεδοπωλείο. Νομίζω πως δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να απολαύσεις τον καφέ σου ή ένα ποτήρι τσίπουρο τοπικής παραγωγής του τόπου μου, σε ένα τόσο όμορφο ιστορικό κτίριο, ατενίζωντας τα ήρεμα νερά της λίμνης Δοϊράνης.
Δείτε το βίντεο στο κανάλι μας στο Youtube για τη λίμνη Δοϊράνη
Βρείτε μας στα social media
Ακολουθείστε το travelshare.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι για τα ταξίδια μας, τις εξορμήσεις, τις προτάσεις και τις συμβουλές για κάθε προορισμο. Ακολουθείστε μας σε Facebook, Instagram, Youtube, ΤικΤοκ και LinkedIn
Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε την εγγραφή σου, στο Newsletter του Travelshare.gr για συνεχή ενημέρωση με νέα άρθα, διαγωνισμούς και ταξιδιωτικές πληροφορίες.
Βρείτε μας στα social media
Ακολουθείστε το Travelshare.gr στο Google News και μάθε πρώτος για τα ταξίδια μας, τις εξορμήσεις, τις προτάσεις και τις συμβουλές για κάθε προορισμο. Ακολουθείστε μας σε Facebook, Instagram, YouTube, TikTok & LinkedIn.
Αν σου άρεσε το άρθρο, κάνε την εγγραφή σου, στο Newsletter του Travelshare.gr για συνεχή ενημέρωση με νέα άρθα, διαγωνισμούς και ταξιδιωτικές πληροφορίες.
Ακολούθησε το TravelShare στο Google News για να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα.