Έπειτα από 2 χρόνια αφού κυκλοφόρησε το mavic air καθώς και πολλά άλλα drones της dji για φωτογραφία και βίντεο σε επίπεδο καταναλωτή και όχι επαγγελματία. Το ερώτημα είναι ένα. ” αξίζει ακόμα η αγορά του.? ”
Από την ημέρα που βγήκε στην αγορά και εντυπωσίασε τους πάντες με τις δυνατότητες του και τα πολλά τεχνολογικά καλούδια του, το Mavic air είναι ένα drone που ακόμη και σήμερα έχει μια θέση στις κουβέντες μεταξύ των μελλοντικών αγοραστών ενός μη επανδρωμένου συστήματος.
Βεβαίως από τον Ιανουάριο του 2018 που πρώτο έκανε την εμφάνισή του, εκτός από το Mavic air, η Dji λανσάρει τον Μάιο του ίδιου έτους το Phantom 4 Pro V2.0 edition, τον Αύγουστο τα δύο εξαιρετικά Mavic 2 όπου τα χωρίζει σε δύο κατηγορίες.
Οι ναυαρχίδες της Dji..;
Το μεν Mavic 2 Pro, εξοπλισμένο με την απίστευτη κάμερα της εταιρίας Hasselblad η οποία διαθέτει έναν 20MP σένσορα μιας ίντσας. Είναι το πρώτο drone στον κόσμο με ενσωματωμένη κάμερα Hasselblad για κορυφαία ποιότητα εικόνας και εξαιρετική απόδοση φωτισμού και χρώματος. Ο φακός του Mavic 2 Pro διαθέτει διάφραγμα f/2.8 έως f/11 πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιο ευέλικτος σε διάφορες συνθήκες φωτός.
Το δε Mavic 2 Zoom που είναι και το δεύτερο drone της σειράς Mavic 2, είναι εξοπλισμένο με μια κάμερα 48MP με τη διαφορά ότι διαθέτει έναν φακό 24-48mm. Αυτό σημαίνει ότι έχει οπτικό zoom πράγμα που κάνει τη διαφορά στο “παιχνίδι” της φωτογραφίας αλλά και του βίντεο. Βασικά η ανάλυση του είναι στα 12MP και την μέγιστη ανάλυση των 48MP την επιτυγχάνει με την τεχνολογία που διαθέτει και την ονομάζει Super Resolution στην οποία τραβάει 9 φωτογραφίες και την τοποθετεί μαζί με αποτέλεσμα να αποτυπώνει μια εξαιρετικά λεπτομερή εικόνα 48MP.
“Φτερό σαν πούπουλο”.
Πλέον η εταιρία DJI στις 30 Οκτωβρίου το 2019 μας παρουσιάζει το πιο ελαφρύ drone της αγοράς το οποίο διαθέτει πολλές περγαμηνές. Πρώτα απ’ όλα είναι μόλις 249 γραμμάρια και τοποθετείτε έτσι στη χαμηλότερη και ασφαλέστερη κατηγορία βάρους των drones, η οποία σε πολλές χώρες μπορεί να το απαλλάξει από ορισμένους κανονισμούς. Είναι κάτι σαν παιχνίδι. Ο μέγιστος χρόνος πτήσης φτάνει τα 30 λεπτά και μετάδοση HD βίντεο έως και 4 χιλιόμετρα και δυνατότητα λήψης βίντεο 2.7Κ.
Αν θέλεις να διαβάσεις περισσότερα για το μικρό της παρέας μπες στο άρθρο :
DJI Mavic mini . Το μικρό, που ήρθε για να μείνει.
Η τιμή του για το fly more combo ανέρχεται περίπου στα 500 ευρώ και περιλαμβάνει το Mavic mini φυσικά, τον controller, τρεις μπαταρίες, τρία ζευγάρια spare έλικες, τον φορτιστή, τα προστατευτικά για τους έλικες και την τσάντα μεταφοράς.
Το ερώτημα που γεννιέται λοιπόν είναι το αν αξίζει το 2020 η αγορά του Mavic Air ή κάποιου άλλου μοντέλου της Dji.
Όπως είπα και προηγουμένως το Mavic mini είναι, για την ώρα, το πιο ελαφρύ drone της αγοράς, με δυνατότητα βιντεοσκόπησης έως και τα 2.7Κ. Τα Mavic 2 Pro και Zoom διαθέτουν το μεν Pro την εξαιρετική Hasselblad και το δε Zoom τον φακό μεταβλητής εστίασης 24-48mm.
Πάμε όμως να δούμε τις δυνατότητες του κάθε μοντέλου που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά από το Mavic Air και μετά.
Mavic Air :
Βάρος:
430 γραμμάρια
Video:
- Έως 4Κ στα 30 fps
- Εγγραφή βίντεο στα 100Mbps
- Slow-Motion εγγραφή βίντεο (1080p 120 fps)
Photo:
- HDR φωτογραφίες
- 12 MP 1 / 2.3’’ σένσορα
- Διάφραγμα f/2.8
- 35άρη φακό με αντίστοιχο εστιακό μήκος ενός 24άρη.
Ταχύτητα:
- Max: 68.4 Kph (sport mode)
- 28.8 Kph (P & wi-fi mode)
Σε ιδανικές συνθήκες ο χρόνος πτήσης φτάνει τα 21 λεπτά.
Phantom 4 Pro V2.0 Edition :
Βάρος:
1375 γραμμάρια
Video:
- Έως 4Κ στα 60 fps
- Μέγιστο bit rate στα 100 Mpbs
- Slo-Motion εγγραφή βίντεο 1920×1080 120p στα100Mbps
Photo:
- 20 Mp 1-inch CMOS σένσορα
- Μηχανικό κλείστρο
- 24άρι φακό ισοδύναμο με 35άρι και διάφραγμα f/2.8 – f/11
Ταχύτητα:
- S-mode: 72 kph
- A-mode: 58 kph
- P-mode: 50 kph
Χρόνος πτήσης φτάνει περίπου τα 30 λεπτά.
Mavic 2 Pro :
Βάρος:
907 γραμμάρια
Video:
- Έως 4Κ στα 30 fps
- Μέγιστο bit rate στα 100Mbps
- Slow-Motion εγγραφή βίντεο (1080p 120 fps)
Photo:
- 20 Mp 1-inch CMOS σένσορα
- 35άρη φακό ισοδύναμο με 28mm και εύρος διαφράγματος από f/2.8 έως f/11
- Ηλεκτρονικό κλέιστρο
Ταχύτητα:
72 kph στο sport mode Σε ιδανικές συνθήκες ο χρόνος πτήσης φτάνει τα 31 λεπτά.
Mavic 2 Zoom :
Βάρος:
905 γραμμάρια
Photo:
- 12 MP ανάλυση με σένσορα 1/2.3’’ CMOS
- Όπως και το Mavic 2 Pro έτσι και το Zoom διαθέτει ηλεκτρονικό κλείστρο
- Φακό μεταβλητού διαφράγματος 24-48mm
- Διάφραγμα f/2.8 στα 24mm και f/3.8 στα 48mm
Video:
- Έως 4Κ στα 30 fps
- Μέγιστο bit rate στα 100Mbps
- Slow-Motion εγγραφή βίντεο (1080p 120 fps)
Ταχύτητα:
72 kph στο sport mode
Σε ιδανικές συνθήκες ο χρόνος πτήσης φτάνει τα 31 λεπτά.
Το μικρό της παρέας.
Το τελευταίο μοντέλο της DJI είναι το πιο ελαφρύ drone ως τώρα στην αγορά. Ζυγίζει μόλις 249 γραμμάρια και μπορεί να φτάσει την μέγιστη ταχύτητα των 46.8 Km/h στο sport-mode.
Ο σένσορας που διαθέτει είναι ένας 1/2.3’’ CMOS με 12 MP ανάλυση. Είναι εφοδιασμένο με έναν 35άρη φακό, ισοδύναμο με 24mm φακό και διάφραγμα f/2.8.
Το Mavic mini μπορεί να βιντεοσκοπήσει με ανάλυση στα 2.7Κ έως και 30 καρέ το δευτερόλεπτο. Στην ανάλυση 1080p τα καρέ ανά δευτερόλεπτο που μπορεί να φτάσει είναι τα 60 και η μεταφορά των δεδομένων φτάνει τα 40Mbps.
Το μικρό της Dji καταφέρνει να μένει στον αέρα έως και 30 λεπτά. Αυτό είναι ένα από τα θετικά στοιχεία του Mavic mini αν κανείς αναλογιστεί τα λεφτά τα οποία χρειάζεται να δώσει ώστε να το αποκτήσει.
Αξίζει λοιπόν το Mavic Air για αγορά στο 2020;
Αυτό λοιπόν το ερώτημα το έχω ακούσει αρκετές φορές και η αλήθεια είναι ότι το έκανα και εγώ ο ίδιος στον εαυτό μου άλλες τόσες.
Έτσι λοιπόν ξεκίνησε ένας Μαραθώνιος ψαξίματος για κάθε πληροφορία που θα μπορούσε να μου φανεί χρήσιμη. Έψαξα για αρκετό καιρό, όχι μόνο στο site της DJI αλλά σε διάφορα φόρουμς καθώς και σε πολλά blogs τα οποία μιλάνε για θέματα από φωτογραφία έως και βιντεοσκόπηση.
Κατέληξα σε κάποια συμπεράσματα που με οδήγησαν στην αγορά ενός Mavic Air και όχι κάποιου από τα πιο καινούρια μοντέλα της εταιρίας.
Από τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να κάνει όποιος είναι ένα βήμα από το να αγοράσει ένα drone είναι : Για ποιόν λόγω θέλεις να κάνει αυτή την αγορά.
Γιατί να προβείς στην αγορά ενός drone :
- Το θέλεις για να εξελίξεις τις φωτογραφικές σου ικανότητες και θέλεις να ασχοληθείς και με την αεροφωτογραφία;
- Το θέλεις για να ανεβάζεις φωτογραφίες στο instagram?
- Το θέλεις γιατί ασχολείσαι με τη βιντεοσκόπηση ερασιτεχνικά και θέλεις να ασχοληθείς και με την βιντεοσκόπηση από αέρος ως χόμπι;
- Είσαι φωτογράφος γάμων και θέλεις να πας ένα βήμα παραπάνω την επιχείρησή σου με ένα επαγγελματικό εργαλείο;
- Ασχολείσαι με το youtube και θα ήθελες να προσθέσεις λίγο αλατοπίπερο στα βιντεάκια σου;
Με ότι και να ασχολείσαι από τα πιο σημαντικά θεωρώ πως είναι το οικονομικό. Σαφώς και θέλουμε το καλύτερο που υπάρχει ως καταναλωτικά όντα που είμαστε. Το θέμα είναι πως αν δεν το κάνεις για χόμπι και θέλεις πραγματικά να πας ένα βήμα παραπάνω σε ότι είναι αυτό που κάνεις, είτε αυτό λέγεται youtube, είτε αυτό λέγεται φωτογραφία τότε μπορείς να βάλεις και αυτόν τον παράγοντα και να επιλέξεις κάτι αρκετά καλό αλλά και σχετικά οικονομικό
Έτσι και εγώ έκανα την επιλογή μου και κατέληξα στην αγορά ενός Mavic Air.
Οι απαντήσεις που έδωσα στα παραπάνω ερωτήματα είναι οι εξής:
- Λατρεύω την φωτογραφία και δη την φωτογράφιση τοπίων.
- Θέλω να την εξελίξω και να φωτογραφίσω και από μια άλλη οπτική γωνία.
- Ασχολούμαι με την βιντεοσκόπηση ερασιτεχνικά και θέλω να κάνω το βήμα και στο Youtube.
- Δεν διαθέτω πάρα πολλά λεφτά.
- Θέλω την καλύτερη δυνατή επιλογή για ένα αρκετά αξιόλογο αποτέλεσμα.
Έτσι και κατέληξα στο Mavic Air που μπορεί να μου προσφέρει:
Για τη φωτογραφία:
- φωτογραφίες DNG (RAW) με μια αξιόλογη ανάλυση στα 12 MP, από έναν καλούτσικο αισθητήρα 1/ 2.3’’ CMOS και έναν 24άρη φακό με διάφραγμα f/2.8 και κάλυψη οπτικού πεδίου στις 85Ο .
«Οπτικό Πεδίο (Field of View) είναι η περιοχή που μπορεί να δει κάποιος μέσω των ματιών του ή μέσω μιας οπτικής συσκευής».
- Δυνατότητα λήψης HDR και διαστάσεις εικόνας 4:3 ή και 16:9.
- Και ένα ακόμα σημαντικό η επιλογή Manual Mode.
Για το Βίντεο:
- Μέγιστη ανάλυση 4Κ Ultra HD 3840×2160 από 24 έως και 30 fps (καρέ το δευτερόλεπτο)
- FHD 1920×1080 από 24 fps μέχρι τα 120 fps όπου δίνει την δυνατότητα για slow-motion βιντεοσκοπήσεις.
- και από τα πιο σημαντικά, τα 100Mbps μέγιστου Bitrates.
«Τα Mbps καθορίζουν το μέγεθος και την ποιότητα του βίντεο. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός τόσο πιο ποιοτική θα είναι η εικόνα».
- Χρόνος πτήσης 21 λεπτά περίπου
εσωτερική μνήμη 8 giga (πράγμα σωτήριο) και δυνατότητα επέκτασης με SD card έως και 128G.
Η τιμή του Mavic Air fly more combo αυτή την στιγμή είναι στα 1049 ευρώ. Ενώ το μικρό της Dji , Mavic mini στην έκδοση fly more combo κοστίζει 499 ευρώ. To Mavic 2 Pro fly more combo κοστίζει κάτι λιγότερο από 1860 ευρώ και το Mavic 2 Zoom Combo στα 1629 ευρώ.
Να πάρω τελικά το Mavic mini?
Το να μην πάρω το Mavic mini ήταν κάπως δύσκολη επιλογή διότι τα λεφτά είναι αρκετά καλά για ένα drone. Τα 30 λεπτά πτήσης είναι ένας ακόμη δυνατός παράγοντας. Ο σένσορας και η ανάλυση της κάμερας είναι η ίδια με το Mavic Air οπότε θα ήταν μια πολύ σωστή επιλογή.
Όμως όταν η ανάλυση του βίντεο φτάνει στα 2.7Κ με μέγιστο αριθμό καρέ ανά δευτερόλεπτο τα 30 και στην full HD ανάλυση τα 60 fps, τότε είναι μείων. Ένα ακόμη μεγάλο αρνητικό είναι τα 40Mbps.
Όσον αφορά την φωτογραφία το Mavic mini έχει να μας δώσει μόνο jpeg σε σχέση με το Mavic Air που μας δίνει RAW εικόνες.
Έτσι λοιπόν κατά την γνώμη μου αν θέλεις να μπεις στο αυτόν το νέο κόσμο που προσφέρει ένα drone σκέψου καλά τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις. Αν απλά θέλεις να «παίξεις» με το τετρακόπτερο σου ψηλά στον αέρα και να βγάλει και καμιά φωτογραφία για το facebook και το instagram τότε άφησέ το καλύτερα και μην ξοδέψεις τα λεφτουδάκια σου απλά για κάτι που μπορεί να κάνει λήψεις από ψηλά.
Αν τώρα έχεις σκοπό να ασχοληθείς με την φωτογραφία και το βίντεο και θέλεις να το κάνεις ως χόμπι τότε κράτα χαμηλά το κόστος και πάρε ένα Mavic mini. Γιατί απλά το θέλεις για χόμπι και δεν έχεις σκοπό να βγάλεις λεφτά.
Μήπως τελικά να πάρω το Mavic Air?
Αν όμως θέλεις να ασχοληθείς λίγο πιο ενεργά με την αεροφωτογραφία π.χ. να εμπλουτίσεις τα άρθρα σου με φωτογραφικό υλικό από ψηλά (αν για παράδειγμα γράφεις για προορισμούς). Ή θέλεις να μπεις στο παιχνίδι του youtube και να πας ένα βήμα πιο «ψηλά» τα βιντεάκια σου τότε θα σου προτείνω να πάρεις το Mavic Air. Είναι μια εξαιρετική επιλογή διότι η τιμή του είναι αρκετά καλή για αυτά που προσφέρει και σίγουρα θα εκτοξεύσει τη δουλειά σου σε ένα αρκετά καλό επίπεδο.
Θεωρό ότι δεν χρειάζεται να πας στην επιλογή του Mavic Pro. Ναι είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο και στη φωτογραφία καθώς και το βίντεο. Αν όμως δεν είσαι επαγγελματίας φωτογράφος όπου ασχολείσαι με γάμους και βαφτίσια για παράδειγμα ώστε να βγάλεις άμεσα λεφτά τότε νομίζω ότι δεν είναι το Mavic 2 Pro που πρέπει να πάρεις.
Αν δεν έχεις ένα κανάλι στο youtube που να είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο και με πάρα πολλούς subscribers ώστε να σου φέρνουν δουλειές και λεφτά τότε πάλι δεν χρειάζεται να αγοράσεις ούτε το Mavic 2 Pro ούτε το Mavic 2 Zoom. Δεν είναι ανάγκη να ξοδέψεις από 1500 έως 2000 ευρώ περίπου.
Βρείτε μας στα social media
Ακολουθείστε το Travelshare.gr στο Google News και μάθε πρώτος για τα ταξίδια μας, τις εξορμήσεις, τις προτάσεις και τις συμβουλές για κάθε προορισμο. Ακολουθείστε μας σε Facebook, Instagram, YouTube, TikTok & LinkedIn.
Αν σου άρεσε το άρθρο, κάνε την εγγραφή σου, στο Newsletter του Travelshare.gr για συνεχή ενημέρωση με νέα άρθα, διαγωνισμούς και ταξιδιωτικές πληροφορίες.
Ακολούθησε το TravelShare στο Google News για να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα.