Το να κάνεις την πρώτη σου αγορά τρίποδου μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δύσκολη αλλά και πολύ ευχάριστη εμπειρία δεδομένου των διαφορετικών τύπων και των αρκετών επιλογών που σου παρουσιάζονται κατά την διάρκεια της έρευνας σου.
Η αλήθεια είναι πως το τρίποδο είναι ένα απλό εργαλείο που μας βοηθάει να κρατήσουμε τη φωτογραφική μηχανή όσο πιο σταθερή γίνεται όταν θα την χρησιμοποιήσουμε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Ρώτα τον ευτό σου γιατί να κάνεις μια αγορά τρίποδου.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν τόσες μεταβλητές που μπαίνουν στο παιχνίδι μόνο και μόνο για να μας κάνουν δύσκολη τη ζωή όταν έρχεται η ώρα για την πρώτη μας αγορά τρίποδου. Παραδείγματος χάρη όταν λέω αρκετές μεταβλητές σκέψου τις εξής : Πόσο ψηλό πρέπει να είναι ένα τρίποδο, τι βάρος πρέπει να έχει και γενικά πόσο ελαφρύ πρέπει να είναι. Πόσο σταθερό πρέπει να είναι το τρίποδο που θα αγοράσω. Ένα σημαντικό ερώτημα είναι το πόσο βάρος μπορεί να υποστηρίξει αλλά το κυριότερο και πιο βασικό θεωρώ είναι το πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψω για την αγορά τρίποδου.
Αλλά πριν μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες, επέτρεψε μου να αναφερθώ αρχικά στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους και γιατί ίσως να χρειαστείς τελικά να προβείς σε μια αγορά τρίποδου.
Γιατί να χρειαστώ ένα τρίποδο;
Ποια είναι η δουλεία ενός τρίποδου; Ίσως τελικά κάνεις μια αγορά τρίποδου για πολλούς ή και για όλους τους παρακάτω λόγος :
- Για να αυξήσεις την ευκρίνεια. Το λεγόμενο “Sharpness”, και το βάθος πεδίου “field of view” στις φωτογραφίες σας, διατηρώντας την φωτογραφική σου μηχανή αρκετά σταθερή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ακόμα και όταν χρησιμοποιείς χαμηλές ταχύτητες στο κλείστρο.
- Για να τοποθετήσεις την φωτογραφική μηχανή όταν έχεις πάνω της έναν τηλεφακό. Κάτι που θα σε ξεκουράσει αρκετά κατά την διάρκεια που φωτογραφίζεις με αυτόν.
- Φυσικά με ένα τρίποδο μπορείς να αυξήσεις την ποιότητα των εικόνων σου, αφού μπορείς να διατηρείς αρκετά χαμηλά το ISO της μηχανής σου,
- Με ένα τρίποδο μπορείς να «μελετήσεις» καλύτερα την φωτογραφία σου και έτσι να δημιουργήσεις ένα πολύ πιο όμορφο κάδρο,
- Σίγουρα όταν θέλεις να βγάλεις μια νυχτερινή φωτογραφία. Όπως για παράδειγμα τα αστέρια, το φεγγάρι ή ακόμα και για long exposure λήψεις με φωτιά (πυρωμένο σύρμα) ή με κάποιον φακό, μπορείς να το κάνεις μόνο όταν η φωτογραφική σου είναι απόλυτα σταθερή,
- Όταν θέλεις να βγάλεις κάποια αρχιτεκτονική φωτογραφία τη νύχτα,
- Όταν επιλέξεις να φωτογραφίσεις με HDR ή να κάνεις σύνθεση φωτογραφιών για πανοραμικό πλάνο, θέλεις μεγάλη ακρίβεια στην θέση της μηχανής αλλά και ακριβώς το ίδιο καδράρισμα,
- Με ένα τρίποδο θα μπορείς να βγάλεις πορτρέτα εσένα χωρίς την βοήθεια κανενός,
- Όταν έχεις την φωτογραφική μηχανή σε ένα τρίποδο αυτομάτως μπορείς να κρατάς άλλα αντικείμενα. Όπως για παράδειγμα κάποιο φλας ή έναν ανακλαστήρα και γενικά ότι άλλο σε βοηθάει στην φωτογραφία σου,
- Μπορείς να φωτογραφήσεις από πάρα πολύ κοντά ένα αντικείμενο και γενικά να ασχοληθείς με την μακροφωτογραφία,
- Μπορείς ακόμα να φωτογραφήσεις από πολύ δύσκολες και περίεργες οπτικές γωνίες,
- Με ένα τρίποδο, η λήψη βίντεο γίνεται πιο σταθερή πλέον και τέλος
- Με ένα τρίποδο μπορείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου σε δύσκολες καταστάσεις (αστειεύομαι).
Είχα παρατήσει το τρίποδο μου.
Για να πω την αλήθεια, σταμάτησα εδώ και αρκετό καιρό να βγάζω φωτογραφίες με την υποστήριξη ενός τρίποδου. Εκτός βέβαια ορισμένων περιστάσεων όπως όταν χρειάστηκε να βγάλω αστροφωτογραφίες και ακόμα μια φορά που θέλησα να τραβήξω κάποιες long exposure εικόνες.
Θα μπορούσα να έχω χρησιμοποιήσει και άλλες φορές το τρίποδό μου καθώς ασχολούμαι με φωτογραφίες τοπίου. Όμως αυτό το τρίποδο που έδεινε το kit είναι της πλάκας. Τι περιμένεις από ένα τρίποδο που είναι δώρο με μια μηχανή, δύο φακούςκαι μια τσάντα μεταφοράς.
Με το καινούριο μου τρίποδο όμως κατάλαβα για πιο λόγο μετράει να δώσεις κάποια χρήματα παραπάνω για να κάνεις μια καλή αγορά τρίποδου.
Δες εδώ το νέο μου τρίποδο. Κάνε τις αγορές σου από τα affiliate links του travelshare.gr και υποστήριξε με αυτόν τον τρόπο το blog μας.
Τώρα στην περίπτωση που θέλεις να φωτογραφήσεις ένα τοπίο την ώρα που ανατέλλει ή όταν δύει ο ήλιος όπου ο φωτισμός είναι πιο απαιτητικός σε ρυθμίσεις σίγουρα θα χρειαστείς ένα τρίποδο για να πετύχεις μια πολύ καθαρή φωτογραφία. Βέβαια τώρα που πολλοί φακοί έχουν τον δικό τους σταθεροποιητή ίσως δεν θα χρειαστείς καθόλου τρίποδο σε αυτές τις περιπτώσεις.
Αν τώρα ξεκινας με την φωτογραφία :
Ταξίδι Και Φωτογραφία – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.
Βέβαια παρότι οι φακοί βοηθούν αρκετά σε τέτοιες καταστάσεις βλέπεις αρκετούς φωτογράφους να χρησιμοποιούν τρίποδο. Και αυτό διότι τους επιτρέπει να διατηρούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα γίνεται το ISO στην μηχανή τους και έτσι της «επιτρέπουν» να καταγράψει εικόνες με μέγιστο δυναμικό εύρος (Dynamic range).
Μειονεκτήματα χρήσης ενός τρίποδου.
Είναι μεγάλη η βοήθεια που προσφέρει η χρήση ενός τρίποδου καθώς μπορεί να σου δώσει πολλές επιλογές ώστε να βγάλεις υψηλότερης ποιότητας εικόνες. Αλλά έχει και ορισμένα μειονεκτήματα και πιο συγκεκριμένα είναι τα εξής:
- Μπορεί ένα τρίποδο να είναι βαρύ. Αν και πλέον υπάρχουν τρίποδα κατασκευασμένα από ίνες άνθρακα (carbon fiber) όταν βάλεις και την κεφαλή για την φωτογραφική μηχανή παίρνει έξτρα βάρος,
- Μπορεί ένα τρίποδο να είναι πάρα πολύ ακριβό, ιδικά αυτά από carbon fiber και μπορεί εύκολα να ξεπεράσουν τα 500 ευρώ,
- Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα τρίποδο σε ένα μέρος με πάρα πολύ κόσμο,
- Ανεξάρτητα από το πόσο μικρά είναι, πριν τα ανοίξεις πλήρως, είναι άβολα. Και αυτό γιατί καταλαμβάνουν αρκετό χώρο για να το πάρεις μαζί σου όταν ταξιδεύεις με ένα Backpack,
- Μπορεί να χάσεις την ευκαιρία να βγάλεις την φωτογραφία που θέλεις μια συγκεκριμένη στιγμή γιατί απλά χρειάζεται χρόνο για να το στήσεις. Να το ανοίξεις δηλαδή και να το ρυθμίσεις εκεί που θέλεις,
Μπορείς εύκολα να κάνεις ζημιά στην φωτογραφική σου μηχανή αλλά και στον φακό αν δεν γνωρίζεις πώς να το ρυθμίσεις αλλά και αν το τρίποδο που θα αγοράσεις θα είναι κάποιο φτηνό και συνεπώς και ασταθές.
Τι πρέπει να προσέξεις πριν την αγορά τρίποδου.
Έχεις ανοίξει το internet και ψάχνεις για την επόμενη σου αγορά τρίποδου και αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις ξεχάσει τι είναι αυτό που έψαχνες και από πού ξεκίνησες. Ποιους παράγοντες πρέπει να λάβεις υπόψη πριν κάνεις την αγορά τρίποδου;
Όπως έγραψα και στην αρχή, η αγορά τρίποδου μπορεί να είναι μια ευχάριστη εμπειρία λόγο των άπειρων επιλογών που έχεις μπροστά σου. Πάμε όμως να αναλύσουμε ένα-ένα όλα αυτά τα δεδομένα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου έτσι ώστε να κάνεις την καλύτερη αγορά τρίποδου που θα ταιριάξει όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ανάγκες και τις επιθυμίες σου.
Αγορά τρίποδου με βάση το ύψος.
Για εμένα θεωρώ είναι από τους πρώτους και ίσως ο μεγαλύτερος παράγοντας για την αγορά τρίποδου. Και όντως με αυτό το σκεπτικό στις αρχές του Ιανουαρίου του 2021 έκανα την πρώτη αγορά μου σε τρίποδο. Δεν θεωρώ πως η πρώτη μου αγορά τρίποδου ήταν αυτή που είχε η προσφορά παρέα με την φωτογραφική μηχανή. Γιατί απλά τώρα καταλαβαίνω ότι αυτό δεν ήταν τρίποδο.
Οπότε σου συνιστώ να αγοράσεις ένα τρίποδο που να ταιριάζει στο ύψος σου. Σκέψου να έχεις επιλέξει να φωτογραφίσεις από το πιο ψηλό ύψος που μπορεί να ανοίξει το τρίποδο σου. Όση ώρα χρειαστεί για να συνθέσεις το κάδρο σου, πρέπει να είσαι σκυμμένος για να δεις μέσα από το σκόπευτρο γιατί απλά είναι αρκετά κοντό. Οπότε αν αγοράσεις ένα τρίποδο που να είναι πιο ψηλά από τα μάτια σου τόσο το καλύτερο. Και αυτό διότι θα μπορείς να το ρυθμίσεις τόσο όσο χρειάζεται για να το φέρεις εκεί που θέλεις. Καλύτερα λοιπόν να χρειαστεί να κοντύνεις το τρίποδο παρά να ψάχνεις κάτι να βάλεις από κάτω ώστε α το φέρεις στα ίσα του.
Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψη πριν προβείς στην αγορά τρίποδου είναι και το ύψος του όταν είναι διπλωμένο. Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο διότι αν θέλεις να το έχεις μαζί σου στα ταξίδια τότε θα πρέπει να χωράει και στις αποσκευές σου εύκολα και να σου αφήνει και χώρο για τον υπόλοιπο εξοπλισμό αλλά και στα ρούχα σου.
Υποστήριξη Βάρους φωτογραφικού εξοπλισμού.
Ένα από τα πιο σημαντικά που πρέπει να ψάχνεις πριν από την αγορά τρίποδου είναι το βάρος που μπορεί να υποστηρίξει. Εκεί θα βάλεις την φωτογραφική σου μηχανή. Στην χειρότερη θα κοστίζει 500 ευρώ καθώς και έναν φακό που μπορεί να ξεκινάει και αυτός από τα 400 ευρώ αν μιλάμε για μια απλή entry level σύνθεση. Αυτά τα δύο και μόνο μπορεί να ζυγίζουν 1 κιλό αλλά κοστίζουν για πλάκα 1000 ευρώ.
Πιστεύω πως ούτε και εσύ θα ήθελες να σπάσεις κάτι από αυτά μόνο και μόνο επειδή επέλεξες να πάρεις ένα φτηνό τρίποδο που δεν μπορεί να υποστηρίξει ούτε ένα κιλό. Οπότε καλό θα ήταν να κάνεις μια αγορά τρίποδου όπου θα μπορεί να υποστηρίξει το λιγότερο δύο φορές το βάρος που θα βάλεις πάνω του για να μην βρεθείς μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις.
Ποιούς φακούς χρησιμοποιώ στη φωτογραφική μηχανή
Διάβασε το σχετικό άρθρο και βρες τον επόμενό σου φακό.
Το βάρος και η κατασκευή ενός τρίποδου.
Θα έλεγα πως μαζί με το ύψος ίδια σημασία θεωρώ πως έχει και το βάρος του τρίποδου που θα αγοράσεις. Διότι αν το κουβαλάς μαζί σου και δεν το έχεις μόνο για χρήση σε στούντιο τότε οπωσδήποτε πρέπει να υπολογίσεις και το βάρος του. Γιατί αυτό μετράει και στο αεροπλάνο. Πιο συγκεκριμένα στο επιπρόσθετο βάρος των αποσκευών σου. Και αργότερα στην μέση σου που θα το κουβαλάς κατά την διάρκεια της μέρας.
Τα πιο ελαφριά τρίποδα είναι κατασκευασμένα από ίνες άνθρακα (carbon fiber) τα οποία είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, σταθερά και φυσικά δεν σκουριάζουν. Βέβαια όλα αυτά πάνε παρέα με μια αρκετά υψηλή τιμή. Το αμέσως επόμενο υλικό που κατασκευάζονται τα τρίποδα είναι πιο βαριά από τις ίνες άνθρακα αλλά αρκετά πιο φτηνά. Και δεν είναι άλλα από τα τρίποδα αλουμινίου. Υπάρχουν βέβαια και τρίποδα που φτιάχνονται από ανοξείδωτο ατσάλι αλλά και είναι αρκετά πιο βαριά αλλά χρησιμοποιούνται κυρίως στο τομέα του βίντεο.
Ας το κάνουμε λοιπόν λίγο πιο συγκεκριμένο. Πάμε σε μια αξιόλογη αγορά τρίποδου όσον αφορά και το βάρος, καλό θα ήταν να βλέπεις τρίποδα που θα είναι κάτω από τα 2.5 κιλά. Ένα τρίποδο από carbon είναι περίπου 1.5 με 2 κιλά ενώ αυτά που είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο είναι συνήθως 2 με 3 κιλά αλλά πολλές φορές και πιο βαριά.
Αφού λέμε για τρίποδο, ας μιλήσουμε λίγο για τα πόδια.
Τα πόδια των τριπόδων τα συναντάμε συνήθως σε δύο σχήματα. Σωληνοειδή και μη. Κατά κύριο λόγο σωληνοειδή μορφή έχουν ή συνήθιζαν να έχουν τα τρίποδα που είναι κατασκευασμένα από ανρθακόνημα (κάτι που εδώ και μερικά χρόνια έχει αλλάξει). Και τα τρίποδα από αλουμίνιο και χάλυβα έρχονταν με διάφορα σχήματα. Ανάλογα και με το ύψος ενός τρίποδου θα δεις πως υπάρχουν με 3 έως και 5 τμήματα σε κάθε πόδι. Όσο περισσότερα τα τμήματα τόσο ψηλότερο αλλά και λίγο πιο ασταθές.
Ποδαράκια ενός τρίποδου.
Μερικά πιο premium τρίποδα στο κάτω μέρος των ποδιών τους έχουν μικρά πέλματα. Αυτά ξεβιδώνουν και αντικαθίστανται με σκοπό να σε βοηθήσουν να έχεις καλύτερο πάτημα σε διαφορετικές εδαφικές καταστάσεις. Παραδείγματος χάρη μπορείς να βγάλεις αυτά που έρχονται με το τρίποδο που έχεις αγοράσει όπου είναι από καουτσούκ και μπορείς να τα αντικαταστήσεις με μεταλλικές ακίδες. Αν βέβαια δεν έχεις σκοπό να φωτογραφήσεις πάνω σε παγωμένη επιφάνεια τότε τα αρχικά του πέλματα είναι μια χαρά.
Μπες στο κόσμο της φωτογραφίας. Ξεκίνα το ταξίδι σου τώρα.
Καλύτερες φωτογραφίες: Τεχνικές για δυνατά αποτέλεσματα.
Κεντρική κολώνα τρίποδου.
Αρκετοί λένε πως αν έχεις ένα τρίποδο με κεντρική κολώνα είναι σαν να έχεις προσθέσει ένα μονόποδο πάνω στο τρίποδο σου. Και το λένε αυτό διότι ένα τέτοιο τρίποδο γίνεται ασταθές και προσθέτει κίνηση όταν ανοίξεις την κεντρική κολώνα. Έτσι πολλοί δεν κάνουν μία τέτοια αγορά τρίποδου. Αν βέβαια φωτογραφίζεις με ευρυγώνιο φακό όπως για παράδειγμα ο tokina 11-16mm f2.8 δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα. Εκεί που μπορεί να σου εμφανίσει κούνημα είναι όταν επιλέξεις να φωτογραφήσεις με έναν τηλεφακό όπως ο NIKKOR 55-200mm ή και ακόμα μεγαλύτερο.
Διαβάστε επίσης:
Tokina 11-16mm Pro Dx II Ο απόλυτος ultrawide φακός για DSLR
Κεφαλή ενός τρίποδου.
Η κεφαλή ενός τρίποδου είναι το πιο ουσιαστικό κομμάτι του. Είναι αυτή που συγκρατεί την φωτογραφική σου μηχανή, τον φακό και γενικά ότι έχεις πάνω της. Πολλά τρίποδα συμπεριλαμβάνουν και την κεφαλή. Σε κάθε άλλη περίπτωση πρέπει να επιλέξεις μια κεφαλή ξεχωριστά. Το βασικό είναι να μπορεί να υποστηρίξει τουλάχιστον ίδιο βάρος με αυτό που μπορεί το τρίποδο.
Είδη κεφαλών τρίποδου.
Οι κεφαλές χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες που είναι οι εξής :
Pan-Tilt Head.
Μια τέτοια κεφαλή είναι ενσωματωμένη με το τρίποδο και διαθέτει λαβές για την κίνηση της κεφαλής και συνεπώς της κάμερα. Συνήθως τέτοιες υπάρχουν σε φτηνά τρίποδα.
Ball Head.
Σε σχέση με την προηγούμενη κεφαλή αυτή δεν διαθέτει κάποια λαβή. Έχει μόνο ρυθμιστές πίεσης. Χειριστήρια δηλαδή που είτε σφίγγουν είτε χαλαρώνουν την μπάλα που είναι πάνω η βάση στήριξης της μηχανής και μπορούν να κάνουν εύκολα και πολύ άμεσα όποια κίνηση θελήσουμε. Ακόμα διαθέτουν και ένα πολύ καλό και απαλό σε κίνηση σύστημα που μπορεί να περιστρέφεται αρκετά ομαλά 360 μοίρες.
Gimbal Head σύστημα.
Τέτοιου είδους κεφαλές είναι κατασκευασμένες για να στηρίζουν φακούς με αρκετό βάρος. Όπως για παράδειγμα έναν 300 άρη αλλά και για ακόμα μεγαλύτερους φακούς. Τέτοιου είδους κεφαλές βοηθάνε αρκετά. Όταν θέλεις να ασχοληθείς για παράδειγμα με φωτογραφία που έχει να κάνει με δράση όπως ποδόσφαιρο, μηχανοκίνητο αθλητισμό κτλ.
Quick Release System – Σύστημα γρήγορης απελευθέρωσης.
Πριν την αγορά τρίποδου που θα κάνεις καλό θα ήταν να ελέγξεις το σύστημα απελευθέρωσης που διαθέτει.
Όλες οι φωτογραφικές μηχανές αλλά και οι βαριοί φακοί στο κάτω μέρος τους έχουν ένα σπείρωμα. Αυτό μας επιτρέπει να τα στερεώσουμε σε ένα τρίποδο ή ένα μονόποδο. Βέβαια είναι αρκετά άβολο το να προσπαθείς να συνδέσεις ή την φωτογραφική σου ή τον φακό βιδώνοντάς τα πάνω στο τρίποδο. Έτσι για ακόμα μία φορά οι σχεδιαστές έκαναν τη καλή. Σκέφτηκαν να τοποθετήσουν στο σπείρωμα αυτό μία πλάκα. Η πλάκα αυτή θα μπαίνει και θα βγαίνει στο τρίποδο πολύ πιο γρήγορα και πιο εύκολα.
Τα πιο φτηνά τρίποδα έχουν μία πλαστική πλάκα που μπαίνει σε όλες τις μηχανές ή τους φακούς ενώ οι πιο ακριβές κεφαλές έχουμε μια πιο ανθεκτική πλάκα που θα προσαρμόσεις στην φωτογραφική και τον φακό σου.
Arca- Swiss Quick Release System.
Το καλύτερο σύστημα quick release είναι το Arca-Swiss. Πήρε το όνομά του από την ίδια την εταιρία που το δημιούργησε. Αυτό το σύστημα είναι κατασκευασμένο από πολύ ανθεκτικό αλουμίνιο. Επιτρέπει την τοποθέτηση της φωτογραφικής και του φακού σε ένα τρίποδο ή μονόποδο χωρίς να χρειαστεί να βιδώνεις και να ξεβιδώνεις συνέχεια. Μια τέτοια πλάκα είναι συνέχεια τοποθετημένη στην μηχανή ή σε έναν φακό. Στην συνέχει τοποθετείτε στην κεφαλή και με έναν απλό σφικτήρα κλειδώνει με πολύ μεγάλη ασφάλεια.
Το ωραίο με αυτό το σύστημα είναι πως υπάρχουν κατασκευαστές που φτιάχνουν όχι μόνο πλάκες για φωτογραφικές και για φακούς αλλά και πολλά άλλα συστήματα που είναι συμβατά με το Arca- Swiss Quick Release System. Επίσης μπορείς να αγοράσεις πολλές πλάκες για κάθε φωτογραφική και κάθε φακό.
Σταθερότητα ενός τρίποδου.
Κατά την αγορά τρίποδου να έχεις στο νου σου ότι ένα βαρύ τρίποδο δεν σημαίνει ότι είναι και σταθερό. Πολλά τρίποδα είναι βαριά αλλά στερούνται της απαραίτητης σταθερότητας όταν τα χρησιμοποιείς σε διάφορες και έντονες καιρικές συνθήκες. Βασικά ένα τρίποδο πρέπει όταν είναι πλήρως ανεπτυγμένο να μπορεί να αντέξει και να κρατήσει σταθερή την φωτογραφική και τον φακό σε κατάσταση ισχυρού ανέμου. Πρέπει πριν κάνεις την αγορά τρίποδου να σιγουρευτείς ότι θα κρατήσει σταθερό τον εξοπλισμό σου. Για να μη τον κλαίς με την πρώτη πτώση που θα έχει προκαλέσει ένα αεράκι ή μία μικρή κλίση του εδάφους.
Βρείτε μας στα social media
Ακολουθείστε το Travelshare.gr στο Google News και μάθε πρώτος για τα ταξίδια μας, τις εξορμήσεις, τις προτάσεις και τις συμβουλές για κάθε προορισμο. Ακολουθείστε μας σε Facebook, Instagram, YouTube, TikTok & LinkedIn.
Αν σου άρεσε το άρθρο, κάνε την εγγραφή σου, στο Newsletter του Travelshare.gr για συνεχή ενημέρωση με νέα άρθα, διαγωνισμούς και ταξιδιωτικές πληροφορίες.
Ακολούθησε το TravelShare στο Google News για να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα.
1 comments
Αναμφισβήτητα από τα καλύτερα και πιο αναλυτικά άρθρα που έχω διαβάσει για τρίποδα, μπράβο Κώστα! Προσωπικά θεωρώ πως όλοι όσοι βλέπουν την φωτογραφία σοβαρά, θα πρέπει να επενδύσουν σε ένα καλό και επαγγελματικό τρίποδο. Το καλό είναι πως πιθανόν να σου μείνει για μια ζωή αν είναι ποιοτικό και στιβαρό, οπότε καλύτερο είναι να διαθέσεις εξ ‘αρχής ένα “αξιοπρεπέστατο” budget και να επενδύσεις σε κάτι καλό.
Προσωπικά προτίμησα να πάω με το Manfrotto MT290XTA3 (για τα πόδια), ενώ για κεφαλή πήγα προτίμησα την Manfrotto 502HD Pro Video Head, η οποία βέβαια είναι ιδιαίτερα βαριά και δεν προτείνεται σε καμία περίπτωση για ταξιδιώτες, αλλά ιδανική για εσωτερικούς χώρους που δεν απαιτούν αρκετές μετακινήσεις και ιδανική φυσικά για βίντεο. Για εξωτερικούς σίγουρα θα χρειαστώ μια καινούργια κεφαλή!