Το ωραιότερο χωριό της Χαλκιδικής, η Αρναία, είναι ορεινό και σίγουρα δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Έτσι κάναμε την θυσία και αποχωριστήκαμε για μία ημέρα τις υπέροχες παραλίες της Χαλκιδικής, για να αφιερώσουμε κάποιες ώρες από τον χρόνο μας στον παραδοσιακό οικισμό Αρναία και δεν το μετανιώσαμε.
Η Αρναία είναι κωμόπολη, με αρκετούς κατοίκους (πάνω από 2.500), που αισθητά τα τελευταία χρόνια μειώνονται λόγω της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας. Οι κάτοικοι της ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τον αγροτουρισμό. Αν και σε δύσκολους καιρούς, διαπιστώσαμε πως προσπαθεί να διατηρήσει όσο καλύτερα μπορεί τις υποδομές της σε βιοτικό επίπεδο και αυτό είναι κάτι που μας χαροποίησε, σε σχέση με πολλούς άλλους επαρχιακούς προορισμούς.
Για τον επισκέπτη τώρα, η Αρναία διαθέτει αρκετά καταλύματα, τα οποία στεγάζονται σε παραδοσιακά κτίρια, κάποια από αυτά με ιστορική σημασία. Στην κεντρική πλατεία του χωριού (Αριστοτέλους), υπάρχουν ταβέρνες και αρκετά καφέ μοντέρνα και παραδοσιακά.
Εμείς απολαύσαμε ένα δροσερό ρόφημα κάτω από την σκιά του πλάτανου, πριν ξεκινήσουμε την περιήγηση μας στον ιστορικό οικισμό. Μοναδική παραφωνία στο χωριό τα αυτοκίνητα, που ήταν παρκαρισμένα μέσα στα γραφικά πλακόστρωτα, τα οποία καλό θα ήταν ο δήμος τουλάχιστον τις ώρες που υπάρχει μεγάλη προσέλευση επισκεπτών να φροντίσει να περιοριστεί η στάθμευση τους, έστω σε κάποιους χώρους του ιστορικού κέντρου.
“Στις 2 Νοεμβρίου του 1912 το χωριό ελευθερώθηκε από τους Τούρκους. Μέχρι το 1928 το επίσημο όνομα του χωριού ήταν Λιαρίγκοβα“
Η Αρναία διαθέτει μια πλούσια ιστορία, την οποία έχει φροντίσει να διατηρήσει εδώ και αιώνες. Έτσι και εμείς δεν μπορούσαμε να μην επισκεφτούμε τα σημαντικότερα κομμάτια της.
Ιερός Ναός Αγίου Στέφανου
Η εκκλησία του Αγίου Στέφανου, βρίσκεται μέσα στον ιερό ναό της Αγίας Μητρόπολης. Το μεγαλύτερο κομμάτι του ναού του Αγίου Στεφάνου καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά το 2005 και η ανακατασκευή του ξεκίνησε αμέσως. Κατά την διάρκεια των ανασκαφών, βρέθηκαν αρκετά και σημαντικά ευρήματα, καθώς και τα θεμέλια του Παλαιοχριστιανικού ναού, τα οποία χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα. Τμήματα του δαπέδου του ναού έχει πλέον κατασκευαστεί από γυαλί και έτσι μπορεί ο επισκέπτης να θαμάσει τα ευρήματα κατά την περιήγηση του στο ναό!!!
Το Λαογραφικό Μουσείο στην Αρναία
Το Λαογραφικό μουσείο βρίσκεται σε ένα στενό απέναντι από την κεντρική πλατεία (θα δείτε την ταμπέλα). Στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα κτίσματα της Αρναίας, το “Γιατράδικο”. Είναι διώροφο και φιλοξενεί εργαλεία ξυλουργίας, μελισσοκομίας , υφαντουργίας, καθώς και εργαλεία και σκεύη της εποχής που οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητα τους. Στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου, υπάρχει ένα δωμάτιο που είναι διαμορφωμένο σε οντά.
Δηλαδή έχει αντικείμενα, έπιπλα και σκεύη, όπως τα δωμάτια των παραδοσιακών Μακεδονίτικων σπιτιών της εποχής. Το εισιτήριο κοστίζει 2€ το κανονικό και 1€ για φοιτητές και ανέργους. Με το ίδιο εισιτήριο επισκεφτήκαμε και το Μουσείο Υφαντικής. Οπότε σας συμβουλεύουμε να μην το σκεφτείτε και να πληρώσετε, αυτό το μικρό αντίτιμο.
Μουσείο Υφαντικής
Το Μουσείο Υφαντικής βρίσκεται στην Πλατεία Μουσείων, λίγο πιο πέρα από αυτό του Λαογραφικού. Στους δύο ορόφους του κτιρίου συναντήσαμε όλα τα εργαλεία της υφαντικής, καθώς και τα προϊόντα αυτής της τέχνης που είναι εντυπωσιακά. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η προσωπική συλλογή της Χαρίκλειας Δημητρακούδη. Σημειώσεις και χειρόγραφα που μας αποκαλύπτουν τις διάφορες αλχημείες και συνταγές της, για την παραγωγή χρωμάτων για το βάψιμο του μαλλιού.
Πλατεία Μουσείων στην Αρναία
Η πλατεία Μουσείων μας εντυπωσίασε κυρίως για τα καλοδιατηρημένα, πολύχρωμα αρχοντικά, επάνω στα οποία είναι τοποθετημένες πλακέτες που μας διηγούνται την ιστορία του κάθε κτίσματος, καθώς βλέπουμε και φωτογραφίες προ ανακατασκευής τους. Τα σπίτια όλα χρονολογούνται οτι κτίστικαν το πρώτο μισό του 19ου αιώνα έως και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Άξιζε να περιηγηθούμε στα στενά σοκάκια και να τα θαυμάσουμε. Η φωτογραφική μας μηχανή πήρε πραγματικά φωτιά.
Για περισσότερα χωριά της Χαλκιδικής πατήστε εδώ.
Και αφού δεν πήγαμε παραλία εκείνη την ημέρα, αποφασίσαμε να κάνουμε το μπανάκι μας στους καταρράκτες Βαρβάρας. Απέχουν 35χλμ. από την Αρναία και πραγματικά αξίζει ο κόπος να οδηγήσουμε μία ώρα. Απλά οπλιστείτε με υπομονή γιατί στα μισά της διαδρομής ο δρόμος γίνεται δύσβατος, κάτι που μπορεί να σας κουράσει.
Αν σας άρεσε η Αρναία , επισκεφθείτε αυτό το σύνδεσμο και βρείτε το κατάλυμα που σας ταιριάζει.
Βρείτε μας στα social media
Ακολουθείστε το Travelshare.gr στο Google News και μάθε πρώτος για τα ταξίδια μας, τις εξορμήσεις, τις προτάσεις και τις συμβουλές για κάθε προορισμο. Ακολουθείστε μας σε Facebook, Instagram, YouTube, TikTok & LinkedIn.
Αν σου άρεσε το άρθρο, κάνε την εγγραφή σου, στο Newsletter του Travelshare.gr για συνεχή ενημέρωση με νέα άρθα, διαγωνισμούς και ταξιδιωτικές πληροφορίες.
Ακολούθησε το TravelShare στο Google News για να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα.