Για το Βελιγράδι, την πρωτεύουσα της Σερβίας, ότι και να πουμε είναι λίγο. Πιστεύουμε πως είναι η πόλη-αρχόντισσα των Βαλκανίων (και ας μην έχουμε πάει σε όλες τις πρωτεύουσες των Βαλκανίων). Λίγο πριν τον ερχομό της νέας χιλιετίας γνώρισε τον τρόμο του πολέμου, μετά από τον κτηνώδη βομβαρδισμό που υπέστει από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Και όμως το Βελιγράδι έχει αναγεννηθεί και έχει μετατραπεί σε μία πόλη με σύγχρονα στοιχεία και κοινωνική συνείδηση. Είναι boheme, είναι urban, είναι artistic και ταυτόχρονα κοσμική. Έχει έντονη ζωή, τόσο έντονη ζωή που πιστεύουμε πως αν είχαμε πάει πριν πολλά χρόνια τα ολονύχτια tour στα στέκια της πόλης θα ήταν legend (wait for it) dary… LEGENDARY.
Ναι, τόσο έντονη διασκέδαση έχει η πρωτεύουσα της Σερβίας. Και έχει τόσα πολλά αξιοθέατα που μπορείς να δεις σε 3 μέρες στο Βελιγράδι. Και μόνο οι απλές περιηγήσεις στα στενά, φτάνουν για να σε κάνουν να νιώσεις πόσο ξεχωριστά vibes έχει το Βελιγράδι σε σχέση με άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Ναι, είναι από εκείνες τις πρωτευουσες, που δεν θα πεις “ήταν πολύ γραφική σαν παραμύθι”. Έχει κάτι άλλο, έναν άλλο αέρα. Κάτι λίγο από το αγαπημένο μου Βερολίνο.
Το Βελιγράδι απέχει από την Θεσσαλονίκη μόλις 632χλμ.
Και όπως καταλαβαίνεις το άρθρο μου δεν θα είναι και πολύ αντικειμενικό. Αλλά μείνε σε αυτό το ταξίδι στο Βελιγράδι. Γιατί μπορεί η δική μου αισθητική να αγγίζει σε ένα μικρό ποσοστό την δική σου και να σε κάνω για λίγο να ονειρευτείς το Βελιγράδι. Ακολούθησε λοιπόν την οικογένεια του Travelshare.gr αυτές τις 3 μέρες στο Βελιγράδι.
Η διαμονή μας στο Βελιγράδι
Αφήσαμε λοιπόν την πρώτη μας στάση, την ήσυχη Νις με χαρά και προσμονή να γνωρίσουμε την πρωτεύουσα της Σερβίας. Η διαδρομή Νις-Βελιγράδι διαρκεί περίπου 2:30 ώρες (238χλμ). Για αυτές τις 3 μέρες στο Βελιγράδι κλείσαμε τη διαμονή μας σε ένα διαμέρισμα λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης, στην οδό Svetogorska. Το διαμέρισμα μας βρισκόταν απέναντι από το ιστορικό θέατρο Atelje 212, το οποίο χτίστηκε το 1956. Όχι πολύ μακριά από το κέντρο του Βελιγραδίου, χωρίς την αίγλη της παλιάς πόλης, αλλά μακριά από τον τουρισμό.
Το διαμέρισμα μας ήταν ένα ανακαινισμενο, πλήρως εξοπλισμένο με artistic πινελιές, σε μια πολυκατοικία της δεκαετίας του ’60. Το ασανσέρ παλιό, με δυσκολία μας χωρούσε και τους τρεις, το parking μας σκοτεινό. Τις νύχτες που επιστρέφαμε από τη βόλτα μας, παρατηρούσαμε την ζωή μέσα στα μικρά διαμερίσματα. Η κεντρική οδός γεμάτη Ethnik εστιατόρια, street food μαγαζιά, pubs και κάποιες παραδοσιακές Mehanas με ντόπιους πελάτες, μας έκαναν να νιώθουμε για λίγο ό,τι ήμασταν και εμείς κομμάτι αυτής της πόλης.
Βρες και εσύ το ξενοδοχείο ή το διαμέρισμα που σας ταιριάζει με ένα κλικ εδώ.
Όμως έφτασε η ώρα για να σας αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο, τι είδαμε, που σεργιανήσαμε, και τι είναι αυτό που μας μάγεψε από την πρωτεύουσα της Σερβίας. Φυσικά, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι στο Βελιγράδι είναι η παλιά πόλη (Stari Grad). Εκεί είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερρα αξιοθέατα και οι πιο ξεχωριστές συνοικίες για να βολτάρεις. Πριν όμως “πάμε πλατεία” για να απολαύσουμε τα αξιοθέατα, ας σταματήσουμε να γευτούμε το αγαπημένο street food της πόλης, το οποίο δεν είναι άλλο από το Mala Pljeskavica. Μου άρεσε τόσο πολύ, που αν δεν ταξίδευα με μικρό παιδί, θα μπορούσα 3 μέρες στο Βελιγράδι να τρέφομαι μόνο με Pljeskavica.
Φαγητό στη Σερβία : 10 παραδοσιακά πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις
Το Βελιγράδι περπατιεται εύκολα και ευχάριστα. Μεγάλα πεζοδρόμια καθώς και λεωφόροι. Πολλά μεταφορικά μέσα, αν και δεν έχει μετρό, η κίνηση είναι φυσιολογική. Σημαντικό, για εμάς που ταξιδεύαμε με μικρό παιδί και είχαμε καρότσι. Ο Δημήτρης, ο οποίος αν και 33 μηνών σε αυτό το ταξίδι, χρειαζόταν συχνά ξεκούραση. Και ευτυχώς οι δρόμοι βοηθούν σε αυτό. Για αυτό πιστεύουμε πως 3 ημέρες στο Βελιγράδι φτάνουν για πάρετε μία καλή γεύση από τη πόλη.
Σημείο συνάντησης στην Republic Square
Πιστεύουμε πως η αφετηρία για να ξεκινήσεις να βλέπεις τα βασικά αξιοθέατα όταν πραγματοποιήσεις το ταξίδι στο Βελιγράδι είναι από τη Πλατεία Δημοκρατίας. Εκεί τριγύρω ο επισκέπτης συναντά μερικά από τα σημαντικότερα ορόσημα της πόλης. Όπως το Σερβικό Εθνικό Θέατρο, το Εθνικό Μουσείο και το Μνημείο του Πρίγκιπα Μιχαήλο, βασικό πρόσωπο στην ανεξαρτησία των Βαλκανίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία..
Το Βελιγράδι δεν διαθέτει Μετρό. Το πιο παράξενο όμως ήταν, ότι δεν η κυκλοφορία στο αστικό δίκτυο είναι άψογη.
Περισσότερα από 20 τρόλεϊ και γραμμές λεωφορείων συγκλίνουν σε αυτό το μέρος, επομένως η Republic Square είναι χωρίς αμφιβολία το αγαπημένο σημείο συνάντησης των κατοίκων της πόλης. Κάτι που διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι.
Περατζάδα στη Knez Mihailova
Η οδός Knez Mihailova είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός πεζόδρομος του Βελιγραδίου. Το μήκος της φτάνει περίπου στο 1χλμ. και είναι μία ωραία βόλτα για να φτάσεις στην είσοδο για το πάρκο του φρούριου Kalemegdan. Εδώ θαυμάσαμε μερικά από τα ωραιότερα και παλαιότερα κτίρια της πόλης του 19ου και 20ου αιώνα. Εάν είστε λάτρεις της αρχιτεκτονικής, θα σας ανταμείψει αυτή η βόλτα. Περισσότερο όμως ανταμείβει όσους αγαπούν τις τεράστιες αγορές και την πολυκοσμία.
Ταξίδι με αυτοκίνητο:
Πως να οργανώσεις ένα τέλειο Road trip
Κάτι που εγώ απεχθάνομαι. Και για να είμαι ειλικρινής, ένα μικρό πανικό τον παθαίνω όταν περιτριγυριζομαι από μεγάλο πλήθος σε εμπορικούς δρόμους, οπότε την Knez Mihailova την διασχίσαμε με γοργό βήμα. Ο τεράστιος αυτός πεζόδρομος, αν και ημέρα Πέμπτη, ήταν γεμάτος με κόσμο που απολάμβανε τον καφέ του και από άλλους τόσους που εκαναν τις αγορές τους στα εμπορικά καταστήματα (να μου θυμίζει μια κατάσταση στην Ερμού).
Και επειδή εγώ δεν τα πάω καλά με τέτοιες καταστάσεις μου ήταν απλά αρκετό να θαυμάσω τα κτίρια και τα υπέροχα έργα των πλανοδιων καλλιτεχνών μέχρι να φτάσουμε στο φρούριο.
Και για να πω την αλήθεια περισσότερο προτιμούσα να κινούμαστε παράλληλα της Knez Mihailova, στη λεωφόρο Vase Čarapića, στην οποία υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα κτίρια, μουσεία (μουσείο Γιουγκοσλαβικού κινηματογράφου, παιδαγωγικό μουσείο) και το Φοιτητικό πάρκο. Για να αποφύγουμε το πληθυσμιακό χάος.
Μάθετε τα πάντα για την “Σουμπότικα – Η πόλη της Σερβίας που είναι σαν να έχει βγει από παραμύθι”
Το φρούριο Kalemegdan
Το φρούριο Kalemegdan βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Σάβα. Και οι πρώτες του οχυρωσεις χτίστηκαν στη κέλτικη εποχή. Αυτό που βλέπουμε σήμερα χρονολογειται από τον 17ο αιώνα κα είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής. Σε κάθε γωνιά συναντάς κομμάτια της ιστορίας των περασμένων αιώνων. Από την Ρωμαϊκή έως και την Οθωμανική.
Επίσης, υπάρχει και το στρατιωτικό μουσείο στο οποίο υπάρχουν τανκς και εξοπλισμός από την κέλτικη εποχή μέχρι και τον πρόσφατο πόλεμο με το ΝΑΤΟ το 1999, ο οποίος είχε και στόχο την ολική διάλυση της Γιουγκοσλαβιας.
Διάβασε επίσης:
Που να μείνετε στο Βελιγράδι – 5 περιοχές για τη διαμονή σας
Διαβάστε το άρθρο μας : Στάση στο Νόβι Σαντ – Η αγαπημένη πόλη της Σερβίας
Σήμερα το φρούριο θα λέγαμε πως είναι ο αγαπημένος περίπατος των κατοίκων της πόλης, αλλά και ο δικός μας. Πριν μπούμε στο φρούριο συναντάμε το πάρκο Kalemegdan, με πολλούς χώρους δραστηριοτήτων και παιχνίδια για παιδιά, καθώς και ένα εντυπωσιακό πάρκο δεινοσαύρων.
Ωστόσο, πιστεύουμε πως η καλύτερη ώρα για να επισκεφτείς το φρούριο Kalemegdan είναι κατά την δύση του ήλιου. Εκεί γαντζωμενοι στις επάλξεις του φρουρίου σταθήκαμε ένα λεπτό σιωπηλοι για να απολαύσουμε την μαγική αυτή στιγμή. Τον ήλιο να χάνετε πίσω από τις εκβολές των δύο ποταμών. Και πραγματικά ήταν κάτι υπέροχο.
Δεν γίνεται βέβαια να μην προσέξεις το τεράστιο άγαλμα Pobednik (Victor statue), το οποίο χρονολογείται το 1928 και συμβολίζει την νίκη κατά της Οθωμανικής και Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ακόμη, αξίζει να αφιερώσεις και άλλο χρόνο στους χώρους στο άνω και κάτω φρούριο για να ανακαλύψεις και άλλα αξιοθέατα και να απολαύσεις μία ήρεμη βόλτα (στην οποία κυνηγούσα συνέχεια τον Δημήτρη).
Από το φρούριο θα θαυμάσεις τους χαρακτηριστικούς ουρανοξύστες στην απέναντι πλευρά της πόλης. Και μιλάμε για τη περιοχή Novi Beograd. Εκεί υπάρχουν πολλά κτήρια μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής από την κομμουνιστική εποχή, και ο Πύργος Genex, ο οποίος αποτελείται από δύο τσιμεντένιους πύργους που ενώνονται από μια ψηλή γέφυρα. Αυτή τη περιοχή την παρατηρήσαμε κατά την οδική μας διαδρομή διασχίζοντας την γέφυρα Μπράνκο, από το Βελιγράδι με προορισμό το Novi Sad και πραγματικά μας έκανε εντύπωση πόσο διαφορετική είναι σε σύγκριση με την παλιά πόλη του Βελιγραδίου.
Δες τα αξιοθέατα της πόλης κάνοντας μια όμορφη βόλτα με ένα σκάφος σε αυτόν τον σύνδεσμο
Βόλτα στην Skadarlija
Κοντά στο κέντρο της πόλης βρίσκεται η μποέμ περιοχή Σκαντάρλια (Skadarlija). Είναι μια όμορφη μικρή συνοικία που ξεχωρίζει για το artistic ύφος της. Το μήκος της κυρίας οδού Skadarska δεν ξεπερνά τα 400μ. Ο κεντρικός δρόμος και τα γύρω στενά είναι γεμάτα εστιατόρια, καλλιτεχνικές ταράτσες, μποέμ καφέ, και όμορφες κρυμμένες αυλές για κοκτέιλ.
Μην μείνεις όμως μόνο στην κεντρική οδό Skadarska. Εξερεύνησε όσα περισσότερα στενά μπορείς. Θα απολαύσεις περισσότερα street art έργα και θα ανακαλύψεις μικρά διαμαντάκια για να απολαύσετε τον καφέ ή το απεριτίφ σου.
Βασικά, εάν θέλεις να παραμείνεις στην οδό Skadarska αξίζει το εναλλακτικό Tezga. Μπορείς να απολαύσεις από το πρωινό σου μέχρι ένα χαλαρό γεύμα με την συνοδεία μπύρας.
Η ιστορία της Skararlija ξεκινά από πολή παλιά. Η περιοχή δημιουργήθηκε το 1830 όταν κατοικήθηκε πρώτη φορά από τσιγγάνους. Και μέχρι το 1872 ήταν γνωστή με το όνομα “η συνοικία των τσιγγάνων”.
Στο ξεκίνημα του νέου αιώνα, η περιοχή γέμισε με μποέμ καλλιτέχνες, ηθοποιούς, γλύπτες, ζωγράφους και σιγά σιγά πήρε την όψη που έχει σήμερα. Εκατοντάδες σπουδαίες προσωπικότητες της τέχνης έχουν φιλοξενηθεί σε αυτή την περιοχή. Για αυτό άλλωστε, την Skadarlija την αποκαλούν χαϊδευτικά και “Μονμάρτη των Βαλκανίων”.
Μπορείτε να δείτε το Sebilj του Βελιγραδίου όταν βρεθείτε στη Skadarlija. Βρίσκεται στη γωνία των οδών Skadarska και George Washington.
Αν έχεις επισκεφτεί το Σεράγεβο, την πρωτεύουσα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, γνωρίζετε ότι ένα από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης είναι το Σεμπίλι, το παλιό, οθωμανικό σιντριβάνι. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι μπορείτε να βρείτε το αντίγραφο του, Sarajevo Sebilj, στο Βελιγράδι. Φαίνεται σχεδόν το ίδιο, απλώς το χρώμα είναι λίγο πιο σκούρο από αυτό στο Σεράγεβο. Αυτό είναι ένα από τα λίγα Sebiljs που μπορείτε να βρείτε εκτός της πρωτεύουσας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και δόθηκε στο Βελιγράδι από την πόλη του Σεράγεβο το 1989.
Στην περιοχή Neimar και στο Ναό του Αγίου Σάββα
Η εκκλησία του Αγ. Σάββα βρίσκεται στην περιοχή Neimar, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο. Το Neimar θα λέγαμε πως είναι ένα πολυτελές οικιστικό προάστιο με καταπράσινους δρόμους και αρκετές βίλες από τις αρχές του 20ού αιώνα, υπέροχου δείγματος αρχιτεκτονικής.
Εμείς την γυρίσαμε αρκετά κατά την αναζήτηση parking για το αυτοκίνητο. Τελικά, φροντίσαμε να σταθμευσουμε σε ιδιωτικό πάρκινγκ γιατί free πάρκινγκ εκεί θα λέγαμε ότι είναι κάπως δύσκολο να βρεθεί. Να σημειώσω εδώ, πως στην περιοχή Neimar υπάρχουν πολλά και ιδιαίτερα Cafe και γκουρμέ bistro.
Εμείς επιλέξαμε για το brunch μας το Bistro Trandafilović. Και μείναμε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Εξαιρετικά πιάτα, για όλες τις ώρες της ημέρας, φτιαγμένα με αγνά υλικά και μεγάλη ποικιλία στον κατάλογο. Διαθέτει μάλιστα αυλή, κάτι που βοήθησε αρκετά για να απασχοληθεί ο Δημήτρης.
Road trip στα Βαλκάνια. Διαβάστε την εμπειρία μας Ταξίδι σε Μπίτολα, Οχρίδα και Σκόπια σε 4 ημέρες.
Ας συνεχίσουμε όμως με τον κυριότερο λόγο που επισκεφτήκαμε αυτή τη περιοχή και δεν είναι άλλος από τον Ναό του Αγίου Σάββα, ο οποίος θεωρείται ο προστάτης της πόλης. Και γιατί είναι από τα βασικότερα αξιοθέατα που θα δεις εάν πραγματοποιήσεις ένα ταξίδι στο Βελιγράδι.
Ο ναός είναι χτισμένος στη θέση όπου ο Οθωμανός Μεγάλος Βεζίρης Σινάν Πασάς έκαψε τα λείψανα του Αγίου Σάββα, αφού η εικόνα του είχε κοσμεί σημαίες κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Σερβίων το 1594. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1935 και ολοκληρώθηκε το 2004. Το εσωτερικό του όμως είναι ακόμη υπό διαμόρφωση όπως και ο περιβάλλοντας χώρος του.
Ο ιερός ναός του Αγίου Σάββα είναι ο μεγαλύτερος θρησκευτικός ναός των Βαλκανίων.
Βέβαια εμείς πιο πολύ χάρηκαμε τα συντριβάνια του που βρίσκονται έξω από το ναό. Ο Δημήτρης του έδωσε και κατάλαβε με το πλατσουρισμα με εμένα βέβαια από κοντά.
Εκδρομή στο Νόβι Σαντ και wine testing.
Ετοιμαστείτε για μια εκδρομή στο Novi Sad. Περπατήστε σε αυτή τη γραφική πόλη, δοκιμάστε τοπικά κρασιά, γνωρίστε τα μουσεία της και περιηγηθείτε στο εντυπωσιακό φρούριο Petrovaradin στον ποταμό Δούναβη.
Κλείσε από αυτόν τον σύνδεσμο ένα ξεχωριστό tour.
Βρες ακόμα περισσότερες δραστηριότητες σε αυτό το σύνδεσμο
Το ταξίδι στο Βελιγράδι έφτασε στο τέλος του.
Δυστυχώς οι 3 μέρες στο Βελιγράδι έφτασαν στο τέλος τους. Επόμενη στάση η πόλη Novi Sad, την οποία δεν γίνεται να μην την λατρέψεις, γιατί απλούστατα είναι κουκλίστικη. Ελπίζουμε να πραγματοποιήσουμε ξανά ένα ταξίδι στο Βελιγράδι σε κάποιο άλλο Road trip μας στα Βαλκάνια. Και να μείνουμε στην περιοχή Zemun, το οποίο είναι προάστιο του Βελιγραδίου. Μέχρι το 1934 άνηκε στην Αυστρο-Ουγγαρική αυτοκρατορία για αυτό διαφέρει τόσο η αρχιτεκτονική του. Το Zemun είναι γνωστό για την υπέροχη πανοραμική θέα από τον πύργο Gardoš.
Δες το βίντεό μας από το ταξίδι στο Βελιγράδι.
Αν σου άρεσε το βίντεό μας, άφησε ένα ωραίο like και μη ξεχάσεις να κάνεις την εγγραφή σου στο κανάλι μας. Θα χαρούμε πολύ να έρθεις στη παρέα του travelshare!
Βρείτε μας στα social media
Ακολουθείστε το Travelshare.gr στο Google News και μάθε πρώτος για τα ταξίδια μας, τις εξορμήσεις, τις προτάσεις και τις συμβουλές για κάθε προορισμο. Ακολουθείστε μας σε Facebook, Instagram, YouTube, TikTok & LinkedIn.
Αν σου άρεσε το άρθρο, κάνε την εγγραφή σου, στο Newsletter του Travelshare.gr για συνεχή ενημέρωση με νέα άρθα, διαγωνισμούς και ταξιδιωτικές πληροφορίες.
Ακολούθησε το TravelShare στο Google News για να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα.