Σίγουρα αυτή είναι η στιγμή για να ξεκινήσεις να κάνεις αυτό που τόσο καιρό ήθελες. Και αναφέρομαι στο νέο σου χόμπι και συγκεκριμένα τη φωτογραφία τοπίου. Μπορεί τα ταξίδια να έχουν σταματήσει για κάποιο καιρό. Αυτό όμως που δεν σταματάει ποτέ να υπάρχει μέσα μας είναι η επιθυμία. Η επιθυμία να δημιουργούμε, η επιθυμία να ανακαλύπτουμε νέα πράγματα και γενικά η επιθυμία μας να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα.
Και λέω πως τώρα είναι η στιγμή για να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με την φωτογραφία τοπίου διότι πλέoν οι μέρες που ζούμε από τις αρχές του 2020 μας ωθούν σε ένα συγκεκριμένο πράγμα. Μας ωθούν στο να επιδιώκουμε, σε κάθε μας εξόρμηση, να βρισκόμαστε όσο το δυνατόν μακριά από την πολυκοσμία. Οπότε θεωρώ πως αν σκέφτεσαι να ασχοληθείς με την φωτογραφία και πιο συγκεκριμένα με την φωτογραφία τοπίου τότε θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις τώρα. Τώρα που και οι καιροί βοηθούν.
Γι’αυτό πάρε την φωτογραφική σου και δες ξανά τον κόσμο με άλλη ματιά
Αν βέβαια ασχολείσαι ήδη με τη φωτογραφία αλλά δεν έχεις ασχοληθεί με τη φωτογράφηση τοπίου και είσαι ένα βήμα από να το ξεκινήσεις τότε συνέχισε παρακάτω και βρες όλα όσα χρειάζεσαι. Από το τι φωτογραφική μηχανή και φακούς μέχρι και τρίποδο.
Μύηση στην φωτογραφία τοπίου από νωρίς
Η φωτογραφία τοπίου είναι κάτι που μου άρεσε πριν καλά – καλά ασχοληθώ με την φωτογραφία γενικά. Από μικρός όμως είχα τη χαρά και την τύχη να μεγαλώνω με έναν άνθρωπο που λάτρευε την τέχνη της φωτογραφίας. Θυμάμαι κάθε χρόνο, στο τέλος του καλοκαιριού και αφού πλέον είχαμε επιστρέψει από τις διακοπές μας, ο πατέρας μου διοργάνωνε στο σπίτι βραδιές slides (σλάιντς). Για όσους δεν ξέρουν, τα σλάιντς είναι παρουσίαση φωτογραφιών. Είτε σε πανί είτε σε τοίχο πολύ πριν τους υπολογιστές και τους ψηφιακούς προντζέκτορες. Βλέπαμε δηλαδή τα θετικά φιλμ των διακοπών μας (παράγωγα από τα αρνητικά φιλμ των φωτογραφικών μηχανών).
Πλέον μπορείς να ζήσεις την ίδια εμπειρία αλλά με digital projectors
KANε τις αγορες σου απο τα affiliate links και βοηθησε ετσι το travelshare.gr na συνεχισει να δημιουργει περιεχομενο.
Κάθε φορά λοιπόν, αφού έβλεπα όλη τη διαδικασία που χρειαζόταν για να φτιαχτούν αυτά τα σλάιντς, περίμενα με την ίδια ανυπομονησία και την βραδιά που θα βλέπαμε τις φωτογραφίες τοπίου αλλά και όχι μόνο που έβγαζε ο πατέρας μου.
Τώρα πια, αφού έχω πάρει και εγώ τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να ξεκινήσω την φωτογραφία τοπίου σε συνδυασμό με τα ταξίδια μας προσπαθώ να κάνω πράξη όλα όσα είδα, έμαθα και μαθαίνω.
Μπορώ να πω ότι η φωτογραφία τοπίου είναι έχει πολλά που μπορεί να προσφέρει. Σκέψου πως πολλές φορές θα βρίσκεσαι σε ένα πανέμορφο τοπίο και θα περιμένεις την ανατολή του ηλίου για να βγάλεις φωτογραφία το θέμα σου.
Και αν τώρα ξεκινάς με την φωτογραφία διάβασε :
Καλύτερες φωτογραφίες: Τεχνικές για δυνατά αποτέλεσματα
Αν λοιπόν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις με αυτού του είδους την φωτογραφία θέλω να σου πω αρχικά πως δεν θα αναλύσω σε βάθος τα τεχνικά χαρακτηριστικά για τις μηχανές ή τους φακούς και τα τρίποδα. Θα γίνει μια μικρή αναφορά. Κυρίως θα επικεντρωθώ σε τι εξοπλισμό θα χρειαστείς για να ασχοληθείς με την φωτογραφία τοπίου.
Φωτογραφική μηχανή ή κινητό;
Φυσικά για να ασχοληθείς με την φωτογραφία γενικά θα πρέπει αρχικά να έχεις και το μέσο. Είτε αυτό είναι το κινητό σου ή μια φωτογραφική μηχανή. Αυτό το ξέρουμε. Αν όμως δεν έχεις μια φωτογραφική μηχανή παρακάτω θα προσπαθήσω να απαντήσω σε κάποια ερωτήματα που ίσως έχεις κάνει στον εαυτό σου τώρα που είσαι σε αναζήτηση .
Να πάρω Full Frame ή crop frame φωτογραφική μηχανή;
Αν ξεκινάς τώρα τα πρώτα σου βήματα με την φωτογραφία, θα σου πω πως δεν έχει και μεγάλη σημασία αν θα πάρεις μια Full Frame ή μια crop frame. Αν όμως πρέπει να δώσω μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι η εξής. Καλύτερα να ξεκινήσεις με μια φωτογραφική μηχανή crop frame. Και αυτό γιατί και το σώμα αλλά και οι φακοί για μια μηχανή full frame είναι εξαιρετικά ακριβά. Και σίγουρα πολύ εκτός από το budget που ίσως έχεις ορίσει. Μπορείς να βγάλεις πάρα πολύ καλές και ποιοτικές φωτογραφίες και με φωτογραφικές μηχανές που διαθέτουν APS-C σένσορα.
Να πάρω μηχανή Nikon, Canon, Sony ή κάποια άλλη;
Όταν αποφάσισα να αγοράσω μια φωτογραφική μηχανή ήμουν ανάμεσα στις δύο μάρκες που ήταν κατά κύριο λόγο στην κορυφή και διέθεταν μια μεγάλη γκάμα από φακούς. Έτσι πήγα σε ένα κατάστημα δοκίμασα την Nikon D5200 και την Canon 650D στις οποίες ήμουν ανάμεσα. Σε γενικές γραμμές και οι δύο φωτογραφικές μηχανές είναι αρκετά καλές για αυτό που προσφέρουν και για τις τότε τιμές τους. Δεν είναι και τέλειες αλλά την δουλεία τους την κάνουν και με το παραπάνω. Ιδικά αν θέλεις να ξεκινήσεις την φωτογραφία.
Εγώ λοιπόν κατέληξα στην επιλογή της Nikon D5200. Το βασικότερο που κοίταξα και που θεωρώ πρέπει να κοιτάμε από την αρχή πριν από τα τεχνικά χαρακτηριστικά μια κάμερας είναι το πως κάθεται στο χέρι μας. Πόσο άνετα αισθάνεσαι δηλαδή την λαβή της. Πόσο εύκολο είναι στο χέρι σου το μενού και γενικά τα κουμπιά που έχει το κάθε σώμα.
Τι φωτογραφική μηχανή να επιλέξω; Ποιά τα κριτήρια για το επόμενο βήμα
Διάβασε τον σχετικό οδηγό και κάνε τη σωστή επιλογή.
Καλό είναι να δεις πάνω κάτω δύο και τρία σώματα φωτογραφικών μηχανών που σου αρέσουν από άποψη τεχνικών χαρακτηριστικών και μετά να πας σε ένα κατάστημα και να δεις από κοντά τα μοντέλα που έχεις επιλέξει. Ασχολήσου για ώρα με αυτά και προσπάθησε να καταλάβεις αν σου κάθεται καλά στο χέρι και αν είναι εύκολη στο χειρισμό. Σίγουρα μπορείς να αλλάξεις κάμερα στο μέλλον, αφού πια θα έχεις εξελιχθεί αλλά καλό είναι να τσεκάρεις καλά την κάμερα που θα πάρεις αρχικά ώστε να μην χρειαστεί τον πρώτο καιρό να την αλλάξεις μόνο και μόνο επειδή δεν σε βόλευε.
Dslr ή mirrorless για φωτογραφία τοπίου;
Κάποια χρόνια πριν αν με ρωτούσες σε τι μηχανή να πάω, dslr ή mirrorless τότε θα σου έλεγα να πας σε dslr. Και αυτό διότι το σύστημα χωρίς καθρέπτες δεν ήταν και από τα καλύτερα. Είχαν ένα χαμηλής ποιότητας ηλεκτρονικό σύστημα viewfinder, πολύ μικρή διάρκεια μπαταρίας και μια κακή μόνωση. Αν με ρωτάς τώρα, θα σου πω να πας με κλειστά μάτια στις mirrorless μηχανές. Οι πιο πολλές εταιρίες πια, μεταβαίνουν στη εποχή των mirrorless και αφήνουν στο παρελθόν τις dslr φωτογραφικές.
Να ξέρεις όμως πως μια καλή μηχανή mirrorless κοστίζει πάνω από 1000 ευρώ. Υπολόγισε βέβαια και το κόστος των φακών. Αλλά εντάξει δεν είπα ότι οι dslr δεν είναι καλές. Το αντίθετο θα έλεγα. Μπορείς να έχεις στα χέρια σου ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο dslr με πολύ λιγότερα λεφτά. Αν τώρα μου πεις ότι δεν σε ενδιαφέρει να ξεκινήσεις την φωτογραφία τοπίου ή και γενικά την φωτογραφία με ένα νέο μοντέλο θα σου έλεγα πως μπορείς να βρεις full frame φωτογραφική μεταχειρισμένη σε πολύ καλή κατάσταση και με αρκετά λογική τιμή.
Με κάμερα είμαι εντάξει. Με τα υπόλοιπα;
Αφού είδαμε παραπάνω τα περί φωτογραφικής μηχανής, πάμε να δούμε και για τα περιφερειακά. Για να μπορέσεις να ασχοληθείς με την φωτογραφία τοπίου θα χρειαστείς τον ανάλογο φακό ή φακούς και ίσως ένα τρίποδο. Θα προσπαθήσω και σε αυτό το κομμάτι να δώσω όσο το δυνατών απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα και να σε βοηθήσω να κάνεις την καλύτερη επιλογή για εσένα.
Περί φακών ο λόγος
Αφού λοιπόν είδαμε κάποια βασικά για το σώμα της φωτογραφικής μηχανής στη συνέχεια θέλω να σου πω για τους φακούς. Είπαμε ότι τελικά με όποια μηχανή και να καταλήξεις το σίγουρο είναι πως θα βγάλεις καλές φωτογραφίες.
Όμως για τη φωτογραφία τοπίου αλλά και γενικά την φωτογραφία, μεγάλο ρόλο παίζει το τι φακό θα επιλέξεις. Στη συνέχεια όμως θέλω να επικεντρωθώ στη φωτογραφία τοπίου. Και συγκεκριμένα τι φακούς μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να έχεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Οι φακοί που είναι στο Kit της φωτογραφικής κάνουν;
H αγορά που έκανα εγώ στη αρχή είναι το kit της Nikon D5200 που είχε μαζί και δύο φακούς. Τον NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR και τον NIKKOR 55-200mm f/4-5.6G VR
Να σου πω πως ακόμα με αυτό το σώμα φωτογραφίζω και μετά από αρκετό καιρό. Αφού δούλεψα με την φωτογραφική μου και σε φωτογραφία τοπίου αλλά και σε πορτραίτα αποφάσισα να κάνω ακόμα δύο αγορές φακών. Οι αγορές αυτές και πάλι είχαν αρκετά μεγάλο διάστημα η μία από την άλλη.
Οπότε καλό θα ήταν όταν κάνεις την αγορά της φωτογραφικής που έχεις επιλέξει να ασχοληθείς αρχικά με τους φακούς που σου προσφέρει το kit. Και αυτό διότι θα έλεγα πως για τα λεφτά που έχεις επενδύσει έχεις ένα αρκετά καλό υλικό για να πειραματιστείς. Σκέψου ότι αν επιλέξεις να αγοράσεις αρχικά μόνο το σώμα και μετά να πάρεις ξεχωριστά κάποιον φακό θα δεις ότι η τιμή ξεφεύγει αρκετά. Ακόμα και αν αγοράσεις τους ίδιους φακούς με αυτό που προσφέρει το kit.
Ναι αλλά πόσο καλοί είναι οι αρχικοί φακοί;
Όπως είπα και προηγουμένως καλό είναι να ξεκινήσεις με φωτογραφική μηχανή που έρχεται παρέα με φακούς. Και αυτό γιατί στην τιμή είσαι μέσα σε έναν καλό και χαμηλό παράλληλα προϋπολογισμό αν σκεφτείς την έκπτωση που σου δίνει η εταιρία. Πολλές φορές θα βρεις προσφορά με δύο φακούς. Έναν zoom παραδείγματος χάρη έναν 55-200mm και έναν μικρότερου εστιακού μήκους π.χ. 18-55mm. Και ι δύο είναι αρκετά καλοί για φωτογραφία τοπίου και γενικά είναι μία καλή επιλογή για να αρχίσεις να παίρνεις τις βασικές γνώσεις και να πειραματίζεσαι πάνω στην τέχνη της φωτογραφίας.
Φακοί σταθερής εστιακής απόστασης ή zoom για φωτογραφία τοπίου;
Το παν είναι, να ξέρεις με τι φακό θα πορευτείς και γενικά να ξέρεις τι εστιακή απόσταση σου αρέσει και για φωτογραφία τοπίου αλλά και γενικά για όλα τα είδη φωτογραφίας. Επομένως θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με φακούς μεταβλητής εστιακής απόστασης. Με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώσεις και εσύ τι είναι αυτό που σου αρέσει πιο πολύ.
Μπορείς να δημιουργήσεις το κάδρο σου στη φωτογραφία τοπίου με όλες τις εστιακές αποστάσεις. Μετά τους kit φακούς έκανα την πρώτη μου αγορά και συγκεκριμένα πήρα τον Tokina 11-16mm f2.8 DX II Pro. Είναι ένας υπερ-ευρυγώνιος φακός, πάρα πολύ γρήγορος αλλά και ένας εξαιρετικά ευκρινής φακός.
Δοκιμάζοντας τον tokina 11-16mm Pro Dx II . Τον απόλυτο ultra-wide φακό για DSLR
Δες τον υπέρ-ευρυγώνιο φακό που χρησιμοποιώ.
Ένας φακός με σταθερή εστιακή απόσταση όπως είναι για παράδειγμα ο 35αρης της Nikon με f1.8 ως κύριο πλεονέκτημα είναι το μεγάλο του διάφραγμα που μπορείς να έχεις σε ένα πιο οικονομικό σώμα μηχανής. Όμως σε μια φωτογραφία τοπίου συνήθως οι λήψεις σου θα είναι με f6 ,7 ή και ακόμα με f8 για ακόμα μεγαλύτερη ευκρίνεια.
Φυσικά μπορείς να τραβήξεις φωτογραφίες και με έναν σταθερό φακό. Για αρχή όμως θα έλεγα πως μπορείς πολύ εύκολα να κάνεις τη δουλεία σου και με τους αρχικούς φακούς. Γι’ αυτό πειραματίσου και μάθε καλά την μηχανή αλλά και τους φακούς σου. Μετά από καιρό δώσε και άλλα χρήματα για να μεγαλώσεις τη συλλογή των φακών σου.
Αν πάλι δεν ξέρεις με τι φακό να πορευτείς για τη φωτογραφία τοπίου τότε κάνε μια έρευνα. Μελέτησε τους αγαπημένους σου φωτογράφους. Προσπάθησε να βρεις με τι φακούς έβγαλαν τις φωτογραφίες που θαυμάζεις. Γενικά ψάξε και βρες πληροφορίες για την εστιακή απόσταση που βγήκε η κάθε φωτογραφία που έχεις επιλέξει. Έτσι θα πάρεις τις απαντήσεις που θέλεις όσον αφορά το είδος του φακού που θα σου δώσει το αποτέλεσμα που επιθυμείς.
Θέλω τρίποδο για την φωτογραφία τοπίου;
Η αλήθεια είναι πως για να βγάλεις μια φωτογραφία θέλεις απλά μια φωτογραφική μηχανή και έναν φακό. Οπότε ένα τρίποδο δεν είναι απαραίτητο. Όμως αν ρωτάς τη γνώμη μου θα σου έλεγα πως, ναι, θέλεις και ένα τρίποδο να ολοκληρώσεις με το πακέτο που θα ξεκινήσεις την φωτογραφία τοπίου.
Μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά για τρίποδο σε αυτό το άρθρο
Αγορά τρίποδου : Ο απόλυτος οδηγός για να επιλέξεις το καλύτερο για σένα
Να σου πω ότι το kit που είχα αγοράσει το 2013 περιελάμβανε το σώμα της φωτογραφικής μηχανής, τους φακούς NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR και NIKKOR 55-200mm f/4-5.6G VR, μία τσάντα μεταφοράς και ένα τριποδάκι. Και όταν λέω τριποδάκι το εννοώ. Ήταν ένα τρίποδο της πλάκας που και εγώ δεν ξέρω πως κρατούσε όρθια την μηχανή. Πάλι καλά που δεν την κλαίω.
Πριν από λίγο καιρό αποφάσισα να κάνω την αναβάθμιση αυτή. Βρήκα τρίποδο σε αρκετά καλή τιμή και με πολύ καλή ποιότητα. Σταθερό και με δυνατότητα στήριξης κοντά στα 8 κιλά. Μοντέλα της ίδια εταιρίας και με μικρότερες προδιαγραφές κοστίζουν στην Ελλάδα 50 με 60 ευρώ πιο πάνω από την τιμή που αγόρασα εγώ το δικό μου.
Μην πάρεις τρίποδο της πλάκας
Θα σου πρότεινα λοιπόν να μην προσπαθήσεις να κόψεις σε προϋπολογισμό για ένα τρίποδο. Αλλά ούτε να πάρεις ένα πάρα πολύ ακριβό. Με 100 έως 200 ευρώ θα βρεις ένα πολύ καλό και ποιοτικό τρίποδο. Πίστεψέ με θα σε βοηθήσει και αυτό από την πλευρά του στη φωτογραφία τοπίου. Εκτός από αυτό, ένα καλό τρίποδο θα κρατήσει για χρόνια. Και σίγουρα θα κρατήσει ίσως και πάνω από μια φωτογραφικές μηχανές σου. Οπότε κάνε την έρευνα σου και βρες ένα τρίποδο που θα σε καλύψει σε πολλά. Από την ποιότητα την στιβαρότητα αλλά και την ευκολία στην αποθήκευση και την μεταφορά.
Ίσως ένα ταξιδιωτικό τρίποδο σαν και αυτό να σε καλύψει απόλυτα
KANΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΑ AFFILIATE LINKS ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΕ ΕΤΣΙ ΤΟ TRAVELSHARE.GR NA ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.
Ψυχική ηρεμία μέσα από το χόμπι της φωτογραφίας
Ελπίζω να έδωσα απαντήσεις στα ερωτήματά σου και να μπόρεσα να ξεδιαλύνω κάπως το τοπίο. Αυτό όμως που έχω να πω είναι ότι η φωτογραφία τοπίου είναι ένα χόμπι που σίγουρα θα σου δώσει ψυχική ηρεμία. Κάθε φορά που θα παίρνεις τον εξοπλισμό σου και θα ξεκινάς για τον επόμενο προορισμό με σκοπό να φωτογραφίσεις τη φύση και γενικά τοπία τότε να ξέρεις πως έχεις κάνει ένα ακόμα βήμα προς την καλυτέρευση της ψυχικής αλλά και σωματικής σου υγείας.
Βρείτε μας στα social media
Ακολουθείστε το travelshare.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι για τα ταξίδια μας, τις εξορμήσεις, τις προτάσεις και τις συμβουλές για κάθε προορισμο. Ακολουθείστε μας σε Facebook, Instagram, Youtube, ΤικΤοκ και
LinkedIn
Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε την εγγραφή σου, στο Newsletter του Travelshare.gr για συνεχή ενημέρωση με νέα άρθα, διαγωνισμούς και ταξιδιωτικές πληροφορίες.
Βρείτε μας στα social media
Ακολουθείστε το Travelshare.gr στο Google News και μάθε πρώτος για τα ταξίδια μας, τις εξορμήσεις, τις προτάσεις και τις συμβουλές για κάθε προορισμο. Ακολουθείστε μας σε Facebook, Instagram, YouTube, TikTok & LinkedIn.
Αν σου άρεσε το άρθρο, κάνε την εγγραφή σου, στο Newsletter του Travelshare.gr για συνεχή ενημέρωση με νέα άρθα, διαγωνισμούς και ταξιδιωτικές πληροφορίες.
Ακολούθησε το TravelShare στο Google News για να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα.