Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς για τα χαμάμ στο Άγκιστρο; Μάλλον όχι και πολλά. Εκτός ότι είναι χαμάμ. Οκ! Φυσιολογικό. Αρχικά, αυτό που δεν ξέρει ο περισσότερος κόσμος είναι κατά που πέφτει το Άγκιστρο, όπως επίσης δεν γνωρίζει πως εκεί βρίσκεται το παλαιότερο χαμάμ στην Ελλάδα. Οπότε, σας χρωστάμε ένα άρθρο με όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείτε για αυτό το ξεχωριστό μέρος της Μακεδονίας.
Που βρίσκεται το Άγκιστρο;
Μία φανταστική διαδρομή ξεκινά για εμάς από το Χέρσο-Κιλκίς με προορισμό τα χαμάμ στο Άγκιστρο. Το οδόστρωμα μπορεί να μην είναι και στην καλύτερη κατάσταση, αλλά σε αποζημιώνει το μοναδικό τοπίο. Αρχικά, περνάμε τη λίμνη Δοιράνη, την οποία διαδέχεται η λίμνη Κερκίνη, ενώ σε όλη την διαδρομή μας κάνει παρέα ο ποταμός Στρυμώνας και η άγρια ομορφιά του όρους Μπέλλες. Κάθε φορά σε αυτή τη διαδρομή γεμίζουμε με νέες εικόνες και διαφορετικά συναισθήματα.
Το Άγκιστρο απέχει μόλις 119χλμ. από την Θεσσαλονίκη.
Το Άγκιστρο είναι το βορειότερο χωριό του νομού Σερρών. Είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Άγκιστρο, και βρίσκεται δίπλα στα σύνορα μεταξύ Προμαχώνα και Βουλγαρίας. Και όταν λέω δίπλα κυριολεκτώ. Καθώς πριν συνεχίσεις ευθεία για να διασχίσεις τα σύνορα, βγαίνεις στην έξοδο δεξιά που οδηγεί στο χωριό Άγκιστρο και σε λίγα λεπτά είσαι έτοιμος να γνωρίσεις αυτό το μικρό συνοριακό χωριό.
Το Χιονοδρομικό κέντρο του Μπάνσκο απέχει από τα σύνορα του Προμαχώνα 109χλμ. και έιναι αγαπημένος χειμερινός προορισμός πολλών κατοίκων της κεντρικής Μακεδονίας.
Τα Χαμάμ στο Άγκιστρο
Όπως σας είπα και στην αρχή το χαμάμ που βρίσκεται στο Άγκιστρο είναι το παλαιότερο στην Ελλάδα. Το συγκρότημα των χαμάμ βρίσκονται στην άκρη του χωριού. Ακολουθήστε τις πινακίδες για τα χαμάμ, αφού μπείτε στο Άγκιστρο. Προσοχή! Μην βασιστείτε στο Google maps. Η τοποθεσία που δείχνει είναι λάθος. Σας βγάζει στο κέντρο του χωριού.
Στο χωριό θα βρείτε μερικούς από τους ωραιότερους ξενώνες της Ελλάδας. Μπορείτε να βρείτε εδώ, το ιδανικό κατάλυμα για την διαμονή σας.
Μόλις φτάσετε στο “Ξενοδοχείο Χαμάμ Άγκιστρο”, παρκάρετε το αμάξι σας στο χώρο του πάρκινγκ. Στην είσοδο θα δείτε το πέτρινο βυζαντινό κτίσμα του χρονολογείται το 950μ.Χ. και χαρακτηρίζεται ως ένα σπουδαίο πολιτισμικό μνημείο. Μαζί με το βυζαντινό χαμάμ βρίσκονται στον ίδιο προαύλειο χώρο και άλλα κτίσματα, στα οποία λειτουργούν ακομή 8 σύγχρονα λουτρά. Όλα είναι καινούρια και λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο όλους τους μήνες του χρόνου.
Το ξέρατε ότι οι πηγές του Αγκίστρου θεωρούνται από τις καλύτερες της Ευρώπη; Εμείς δεν το γνωρίζαμε. Όμως το μάθαμε, κατά την επίσκεψη μας εκεί. Επίσης, θαυμάσαμε πόσο σύγχρονες και οργανωμένες είναι οι εγκαταστασεις. Τα λουτρά έχουν θερμοκρασία έως και 40,5°C.
Ανακαλύψτε μαζί μας μερικά από τα ωραιότερα μέρη της Μακεδονίας.
Τους θερινούς μήνες όμως η θερμοκρασία τους είναι περίπου στους 37°C, όπως τα πετύχαμε εμείς. Τα ιαματικά τους νερά είναι ιδανικά για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δισκοπάθειες, μυαλγίες κ.α. Το ωραίο με τα χαμάμ στο Άγκιστρο είναι ότι μπορείς να τα απολαύσεις ιδιωτικά, με την παρέα σου. Το κάθε ένα έχει δικό του ντουζ και αποδυτήρια.
Ιδανικός αριθμός ανά λουτρό στα χαμάμ στο Άγκιστρο Σερρών είναι 2-4 άτομα. Καλό είναι να κλείσετε ραντεβού τηλεφωνικά από την προηγούμενη ημέρα πριν από την επίσκεψη σας εκεί. Η στάνταρ διάρκεια της χρήσης του είναι μία ώρα και το κόστος για κάθε άτομο 6€.
Μία σύμβουλη που θέλαμε να δώσουμε είναι να κλείσετε ένα προγραμματισμένο ραντεβού για μασάζ μετά το χαμάμ, για ολοκληρωθεί με το σωστό τρόπο η επίσκεψη σας στο Άγκιστρο. Επίσης, καλό θα ήταν να κλείσετε το μασάζ από την προηγούμενη ημέρα, διότι μπορεί να μην βρεις ούτε εκεί τις ελεύθερες ώρες της επιλογής σου.
Ιστορία του χωριού Άγκιστρο
Η ιστορία του χωριού χάνεται στο βάθος των αιώνων. Επί τουρκοκρατίας το χωριό Άγκιστρο ονομαζόταν Τσιγγέλι. Τότε το βυζαντινό χαμάμ ήταν προνόμιο του μπέη της περιοχής που το απολάμβανε μαζί με το χαρέμι του. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ένας πέτρινος πύργος, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και ως τόπος εκτέλεσης επί τουρκοκρατίας.
Στις τέσσερις γωνίες του, ακόμη υπάρχουν οι πέτρινες εξοχές, στις οποίες έστηναν τις αγχόνες, για τις εκτελέσεις. Πολύ αργότερα, κατά τον 14ο αιώνα, χτίστηκε και το νέο μέρος του πύργου, στο οποίο τοποθετήθηκε ένα ρολόι. Βέβαια, μας φάνηκε πολύ πιο καινούργια η κατασκευή, οπότε ίσως δεν είναι το αυθεντικό που αναφέρεται στην ιστορία.
Από τα μεταλλεία στο όρος Άγκιστρο χρηματοδοτήθηκε, η εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου κατά των Περσών στην Ασία.
Πολύ αργότερα μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων, το 1913, λίγα μέτρα από τα βόρεια του χωριού οριοθετήθηκαν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Και για αυτό το λόγο για πολλά χρόνια η περιοχή ήταν στρατικοποιημένη ζώνη. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή, με την έλευση των προσφύγων το χωριό βρέθηκε σε τροχιά οικονομικής ανάπτυηξης λόγω της αύξησης του πληθυσμού.
Την επίσκεψη σας στο Άγκιστρο, μπορείτε να την συνδυάσετε με μία εκδρομή στη Λίμνη Κερκίνη και τα όμορφα της χωριά.
Το Άγκιστρο ξαναγνώρισε την παρακμή μετά την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940 το οποίο εκκενώθηκε από τους κατοίκους, λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων και γερμανικής εισβολής. Όλοι οι οικισμοί καταστράφηκαν κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου των επόμενων χρόνων. ‘Οταν οι κάτοικοι επέστρεψαν το Άγκιστρο ήταν σχεδόν ερειπωμένο.
Αξίζει να επισκεφτείτε το οχυρό Ρούπελ κοντά στο Άγκιστρο. Χάρις σ’ αυτό και στην γενναιότητα των λιγοστών φρουρών, οι ναζιστικές ορδές δεν κατάφεραν να εισέλθουν έγκαιρα στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να αλλάξει όλη η έκβαση του πολέμου.
Στην μεταπολεμιακή Ελλάδα και λόγω της έντονης στρατικοποίησης στην περιοχή, ήταν πολύ δύσκολο για το χωριό να ανακάμψει γρήγορα. Η εικόνα αυτής της παρακμής, άρχισε να αλλάζει μετά το 1990 με την αξιοποίηση των λουτρών και την αλλαγή της κατάστασης μεταξύ των σχέσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας.
Με λίγα λόγια.
Το Άγκιστρο είναι ένα υπέροχο παράδειγμα εναλλακτικού τουρισμού, που πρέπει να αξιοποιηθεί πολύ παραπάνω από την τοπική περιφέρεια και διοίκηση. Μαζί με την Λίμνη Κερκίνη, τα γύρω χωριά της και τα γραφικά Άνω Πορόια, πρέπει να μπει οπωσδήποτε στην ταξιδιωτική σου λίστα μέ όσα πρέπει να δεις στη Μακεδονία
Youtube Video Χαμάμ στο Άγκιστρο Σερρών : Χαλαρώνοντας στο παλαιότερο Βυζαντινό Χαμάμ της Ελλάδας
Βρείτε μας στα social media
Ακολουθείστε το Travelshare.gr στο Google News και μάθε πρώτος για τα ταξίδια μας, τις εξορμήσεις, τις προτάσεις και τις συμβουλές για κάθε προορισμο. Ακολουθείστε μας σε Facebook, Instagram, YouTube, TikTok & LinkedIn.
Αν σου άρεσε το άρθρο, κάνε την εγγραφή σου, στο Newsletter του Travelshare.gr για συνεχή ενημέρωση με νέα άρθα, διαγωνισμούς και ταξιδιωτικές πληροφορίες.
Ακολούθησε το TravelShare στο Google News για να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα.