Σας έχει τύχει ποτέ να ξυπνήσετε το πρωί και να αποφασίσετε την ίδια ημέρα να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, χωρίς να έχετε κλείσει ούτε μεταφορικά, ούτε καν δωμάτιο για να μείνετε; Έτσι κάπως λοιπόν ταξιδέψαμε και εμείς στη Κωνσταντινούπολη με τη τρελοπαρέα μας και αποδείχθηκε σίγουρα ένα απο τα πιο διασκεδαστικά ταξίδια της ζωής μας. Πολλές φορές δεν λένε πως το αυθόρμητο είναι και το καλύτερο;
Πως φτάσαμε στη Κωνσταντινούπολη
Φτάσαμε οδικώς μέχρι την Ξάνθη, αργά το απόγευμα. Απο εκεί θα πέρναμε ένα απο τα λεωφορεία της εταιρείας Metro turizm (δρομολόγια έχει συχνά και απο Θεσ/νίκη) για Κωνσταντινούπολη . Απο Ξάνθη εκτελούνται δρομολόγια απο το πρωί μέχρι τις 00:30π.μ. Προτιμήσαμε να βγούμε για μια χαλαρή μπύρα στη παλιά πόλη της Ξάνθης και να ταξιδέψουμε βράδυ για την Κωνσταντινούπολη (κλείσαμε εισιτήρια για το δρομολόγιο των 22:00), ώστε να φτάσουμε στη Πόλη στις 6 το πρωί.
Η εταιρεία αρκετά καλή, οικονομική, προσφέρει μπουφέ και έχει σε κάθε θέση TV και ακουστικά (αν δε κοιμάστε εύκολα καλού κακού έχετε ένα USB με καμία ταινία, γιατί η τηλεόραση στο λεωφορείο έχει μόνο τούρκικο πρόγραμμα). Ένα μεγάλο συν, είναι πως μόλις φτάσεις στον τεράστιο τερματικό σταθμό των λεωφορείων, υπάρχουν βανάκια που σε μεταφέρουν δωρεάν σε διάφορες περιοχές στο κέντρο της πόλης. Εμείς σταματήσαμε στη περιοχή Aksaray, γιατί μας είπαν πως θα βρούμε φθηνότερο συνάλλαγμα. Απο εκεί περνούν πολλά τραμ που θα σας αφήσουν έπειτα σε άλλα κεντρικότερα σημεία.
Στα σύνορα τι γίνεται;
Τα Τουρκικά σύνορα έχουν 4 φάσεις. Στη πρώτη περάσαμε χωρίς κανένα έλεγχο, στη δεύτερη μας έγινε έλεγχος σε ταυτότητες και διαβατήρια. Επίσης σε κάποια απο τις τελευταίες στάσεις (δε θυμάμαι καλά σε πια), μα έδωσαν ένα χαρτί (σαν Visa;), το οποίο επρεπε να το κρατήσουμε. Η αλήθεια είναι πως δεν καθυστερούσαμε καθόλου στους ελέγχους και ήταν και ευκαιρία να ξεπιαστούμε και λιγάκι.
1η ημέρα στη Κωνσταντινούπολη
Και ναι, επιτέλους έχουμε φτάσει στον προορισμό μας και δεν έχουμε κατάλυμμα. Αποφασίσαμε απο πρίν να μείνουμε στη περιοχή Sultanahmet (χωρίς κυριολεκτικά να ρωτήσουμε τον ξενοδόχο), διότι εκεί βρίσκονται τα κυριότερα αξιοθέατα. Λοιπόν χωριστήκαμε σε ομάδες και ψάχναμε να βρούμε. Τελικά μετά από λίγες ώρες και αφού απορρίψαμε κιόλας μερικά (ναι έγινε και αυτό), βρήκαμε ένα μοντέρνο hostel, που ευτυχώς τους είχε μείνει ένας κοιτώνας 6 ατόμων (εμείς ήμασταν 8 βέβαια) και τακτοποιηθήκαμε.
Ξεκινάμε λοιπόν να γνωρίσουμε την Sultanahmet. Αρχικά μεγάλη εντύπωση μας έκανε η ταυτόχρονη συμβίωση δύο κόσμων, που την συναντήσαμε και σε άλλες περιοχές. Αυτός της φτώχης τάξης, με αυτόν της εύπορης. Η καλή ζωή στη Kωνσταντινούπολη σίγουρα δεν είναι προνόμιο των κατοίκων της. Η παράγκα δυό στενά παρακάτω απο το πεντάστερο four seasons νομίζω οτί τα λέει όλα.
Η περιοχή Sultanahmet αποδείχθηκε μια πολύ πιο χαμηλών τόνων περιοχή σε σύγκριση με τη πολύβουη Taksim και αυτό μας άρεσε πολύ. Κυρίως βλέπαμε όμορφα κτίρια, πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία. Οι βόλτες στα σοκάκια σίγουρα σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή όπου το πάντρεμα ανατολής και δύσης θα σε παρασύρει. Επίσης είναι τόσο κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στα σημαντικότερα αξιοθέατα, όπως η Αγιά Σοφιά, το μπλέ τζαμί, το υδραφωγείο, το Τοπ Καπί και πολλά πολλά άλλα.
Επείδη ακόμη είναι πρωί και είμαστε αρκετά ταλαιπωρημένοι απο το ταξίδι και την εύρεση δωματίου, δεν έχουμε πολύ όρεξη για αξιοθέατα. Η διάθεση μας αναζητεί να αναμειχθούμε με κόσμο, να χαζολογήσουμε στην αγορά και να χαλαρώσουμε πίνοντας το καφεδάκι μας. Οπότε η καλύτερη επιλογή είναι να επισκεφτούμε τη “Σκεπαστή αγορά” ή αλλιώς Kapali Carsi.
Οι αγορές στην Κωνσταντινούπολη
Το Kapali Carsi είναι μια πολύ εντυπωσιακή, κλειστή αγορά, απο τις μεγαλύτερες του κόσμου, αρκετά όμορφη με ανατολίτικο αέρα. Θα βρείτε πάρα πολλά μικρά μαγαζάκια, με πλήθος απο χειροποίητα χαλιά, μαξιλάρια, τσάντες, κομπολόγια, παπούτσια κοσμήματα και πολύχρωμα φωτιστικά. Η αλήθεια είναι όμως πως φθηνή δεν τη λές, καθώς σε αυτή την αγορά δύσκολα κάνουν παζάρια. Μπορείτε να βρείτε τα ίδια προιόντα σε άλλες αγορές με πολύ πιο κατεβασμένες τιμές.
Η Μεγάλη αγορά όμως δεν είναι μόνο για ψώνια και βόλτα. Έχει και υπέροχα μικρά cafe, με πολύ ωραία διακόσμηση. Εμείς απολαύσαμε τον τούρκικο καφέ και φάγαμε ένα επίσης πολύ νόστιμο τούρκικο πρωινό με ομελέτες και μπουρεκάκια, φυσικά με τη συνοδεία λαχανικών.
Και τώρα έφτασε η ώρα για να πάμε στο αγαπημένο παζάρι της πόλης, που δεν είναι άλλο απο το Misir Carsisi ή αλλιώς Αιγυπτιακή αγορά μπαχαρικών. Το παζάρι πολύ παλιό, κατασκευάστηκε το 1660 και βρίσκεται στην περιοχή Φατίχ (εκεί βρίσκεται και το Φανάρι). Για να πάμε διασχίσαμε την οδό Mahmutpasa, στην οποία βρίσκονται άπειρα καταστήματα και πραγματικά γινόταν χαμός απο κόσμο. Στην αγορά μπαχαρικών, εκτός απο δεκάδες είδη μπαχαρικών, θα βρείτε και άλλα αξιοπερίεργα. Μέχρι και βδέλες πουλούσαν!!! Εμείς πάντως γεμίσαμε τις τσάντες μας με αρκετά μπαχάρια για την κουζίνα μας και δεν το μετανιώσαμε καθόλου.
Οι Τέμενοι
Μόλις ξεμπερδέψαμε από το παζάρι μπαχαρικών, βρεθήκαμε στη πολυσύχναστη πλατεία Eminonu. Εκεί θα βρείτε μια μικρή αγορά, πωλητές τροφίμων, λούστρους παπουτσιών και αμέτρητα περιστέρια. Στην πλατεία βρίσκεται το επιβλητικό Γενί Τζαμί και εννοείτε πως το επισκεφτήκαμε.
Στο εσωτερικό της αυλής βρίσκεται ένα υπέροχο συντριβάνι, για να πλυθούν οι πιστοί πριν προσευχηθούν. Είναι αρκετά μεγάλος τέμενος και μπορείς να μπείς δωρεάν. Δίπλα στο τζαμί βρίσκεται και η γέφυρα του Γαλατά που ενώνει και την περιοχή με το Karakoy, την Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Κοντά στο Γενί τζαμί βρίσκεται και ο τέμενος Σουλειμάν, οπού στο σουλτανικό κοιμητήριο υπάρχει το μαυσωλείο του.
2η ημέρα στη Κωνσταντινούπολη
Δύσκολο το πρωινό ξύπνημα, καθώς το προηγούμενο βράδυ η παρέα μας ξεσάλωσε, και το πρόγραμμα ήταν αρκετά γεμάτο. Κρουαζιέρα στο Βόσπορο και γνωριμία με την Ασιατική πλευρά της πόλης και βόλτα στη Taksim μέχρι αργά το βράδυ.
Ένας διαφορετικός τρόπος να γνωρίσετε την Κωνσταντινούπολη είναι κάνοντας μια μίνι κρουαζιέρα με το καραβάκι στο Κεράτιο κόλπο. Πιστεύουμε πως δεν νοείτε εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς Βόσπορο. Από την αποβάθρα Bogaz Iskelesi στην περιοχή Eminonu, επιβιβαστήκαμε στο καράβι. Το εισιτήριο κοστίζει 15 λίρες.
Ο καιρός άρχισε να χαλάει και να γίνεται μουντός. Σύννεφα μαζεύτηκαν και το πήγαινε για βροχή. Καθόλου δεν απογοητευτήκαμε καθώς το τοπίο έγινε ακόμη πιο νοσταλγικό, τόσο που νομίζαμε πως βρισκόμασταν σε μιάν άλλη δεκαετία.
Η κρουαζιέρα αυτή είναι μία μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσεις με ένα διαφορετικό τρόπο την Κωνσταντινούπολη. Οι δύο γέφυρες Bogazici και Fatih Sultan Mehmed δεσπόζουν επιβλητικά πάνω απο το Βόσπορο, ενώνοντας την Ανατολική με τη Δυτική πλευρά. Θαυμάσαμε υπέροχα κτιρια και τεράστια παλάτια όπως το Dolmabahçe και το Ciragan sarayi, τα οποία είναι χτισμένα στις όχθες του Βοσπόρου, καθώς και το τζαμί Ortakoy στην ομώνυμη περιοχή.
Βόλτα στην Taksim
Έπειτα ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε την πολυσύχναστη Taksim. Από την όμορφη πλατεία κατευθυνθήκαμε προς τον κεντρικό δρόμο. Εάν δεν είχε τόσους πολλούς επισκέπτες θα ήταν ακόμη πιο ωραία. Έχει κάποια ενδιαφέροντα κτίρια και πολλά καταστήματα, εστιατόρια και pub. Ιδανική βόλτα να διασχίσεις την οδό Istiklal με προορισμό τον πύργο του Γαλατά. Εκεί κοντά βρίσκεται και η πρεσβεία μας και η Ελληνική συνοικία μας στο Πέραν.
Συμβουλή: Από την Taksim φύγαμε πολύ αργά το βράδυ χρησιμοποιώντας ταξί, μιας και τα ποδαράκια μας δεν μας βαστούσαν πια. Προσοχή με τους ταξιτζήδες. Ρωτήστε και διαπραγματευτείτε την τιμή πριν επιβιβαστείτε γιατί σε χρεώνουν ότι θέλουν και προσπαθούν να μεγαλώσουν την διάρκεια της διαδρομής, κάνοντας κύκλους για να γράψει το ταξίμετρο παραπάνω. Οπότε να έχετε το νού σας καλού κακού.
3η ημέρα στη Κωνσταντινούπολη
Η τελευταία ημέρα της εκδρομής μας έφτασε. Με μαύρους κύκλους κάτω απο τα μάτια, έπειτα από το τελευταίο μας ξενύχτι, τρώμε το τελευταίο μας πρωινό στη ταράτσα του Hostel, απολαμβάνοντας για τελευταία φορά τη θέα στο Βόσπορο, και έπειτα μαζεύουμε τα πραγματάκια μας, τα οποία και αφήνουμε στη reception, για να επισκεφτούμε την Αγιά Σοφιά και το Μπλέ τζαμί.
Η ημέρα ευτυχώς είναι ηλιόλουστη και εμείς μπορούμε ανενόχλητοι να απολαύσουμε τη τελευταία μας βόλτα στη Πόλη. Πρώτη στάση στο Μπλέ Τζαμί, το μεγαλύτερο τζαμί της Κωνσταντινούπολης και το μοναδικό με έξι μιναρέδες. Είναι διακοσμημένο με πλακάκια Inzik και όμορφα βιτρώ στα παράθυρα. Για να μπούμε μέσα έπρεπε να βγάλουμε τα παπούτσια μας. Στην είσοδο μας έδωσαν σακούλες, για να τα πάρουμε μαζί μας.
Και επιτέλους έφτασε η στιγμή που θα μπαίναμε στην Αγιά Σοφιά. Την αφήσαμε για το τέλος, ώστε να έχουμε χρόνο να την χορτάσουμε με τη ψυχή μας. Η ουρά για την είσοδο του ναού εννοείται πως ήταν ατελείωτη.
Γνωρίζατε ότι:
Ο πρώτος ναός της Αγιάς Σοφιάς χτίστηκε το 330μ.Χ. από τον Μέγα Κωνσταντίνο. Έπειτα από πολλές καταστροφές θα χτιστεί από τον Ιουστινιανό τον Α’ απο την αρχή και από το 537μ.Χ. μέχρι και την άλωση της το 1453μ.Χ. Εξωτερικά έχει τη μορφή που γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα, με εξαίρεση τους μιναρέδες που προστέθηκαν απο τον Μωάμεθ Β’, μετά την άλωση της πόλης.
Αρχιτεκτονικό θαύμα: Ας μοιραστούμε μαζί σας την αγαπημένη μας πληροφορία, ως καλοί μηχανικοί. Ο θαυμάσιος τρούλος της Αγιάς Σοφιάς έχει διάμετρο 31μ. και ύψος 55μ. Ο τρούλος στηρίζεται περιμετρικά σε 40 παράθυρα για αυτό μοιάζει σαν να αιωρείται. Ο ναός έχει επιβιώσει απο πολλούς σεισμούς χωρίς να πάθει τίποτα και για μεγάλο διάστημα αποτελούσε έρευνα ο τρόπος χτισίματος και τι υλικά χρησιμοποιήθηκαν κατά την κατσκευή.
Ακριβώς μέσα στο ιστορικό κέντρο βρίσκεται το πάρκο Gulhane. Μια βόλτα στο πάρκο ήταν ότι έπρεπε για να ηρεμήσουμε λίγο απο την πολυκοσμία και τα αξιοθέατα. Βρίσκεται δίπλα απο το διάσημο παλάτι Τοπ Καπί με τους αμύθητους θησαυρούς, και είναι ένας πολύ προσεγμένος χώρος, με πολλά παγκάκια, λίμνες και πολλά παρτέρια με πολύχρωμες τουλίπες. Σίγουρα ήταν ότι πρέπει για να περάσουμε λίγο πιο χαλαρά τις τελευταίες μας στιγμές στην Πόλη.
Περί ορέξεως… Κωνσταντινούπολη
Δεν γίνεται να ταξιδέψεις στη Κωνσταντινούπολη και να μην φας μαγειρευτά, κρέατα και πολλά πολλά μπαχαρικά. Αυτό νομίζω οτί το γνωρίζετε πολύ καλά όλοι σας. Εκτός απο τα παραπάνω όμως, ετοιμαστείτε να γευτείτε πολλά νόστιμα πιάτα και να δοκιμάσετε, εάν δεν έχετε βέβαια τους δισταγμούς σας, αρκετό street food, κάτι που δεν περιμέναμε να βρούμε στη Κωνσταντινούπολη.
Σας παρουσιάζουμε λοιπόν, 10 από τα φαγητά που ξεχωρίσαμε από το ταξίδι μας στη Πόλη. Διαβάστε περισσότερα…
Κωνσταντινούπολη by night
Και μπύρες με άλλες παρέες σε pub ήπιαμε και ναργιλέδες κάναμε και σε διαγωνισμό καραόκε συμμετείχαμε και “εεεεε Μακαρένα” τους χορέψαμε. Και σε τούρκικο κυριλέ restaurant πήγαμε με live μουσική και εκεί τσιφτετέλια χορέψαμε και μας κοιτούσαν όλοι και φωτογραφίες δεν σας δείχνουμε γιατί Ok εμείς να γίνουμε ρεζίλι… Οι υπόλοιποι της παρέας τι μας φταίνε;
Νομίζω πως απο τα παραπάνω καταλάβατε πως η Κωνσταντινούπολη, μιά χαρά νυχτερινή ζωή έχει. Δηλαδή δεν νομίζω να αμφιβάλλει κανείς για αυτό, απλά εμείς δεν περιμέναμε να έχουμε τόσες επιλογές διασκέδασης, πέρα του Ανατολίτικου τύπου. Με όρεξη, κέφι και την κατάλληλη παρέα, θα ζήσετε τις 1000 και μία νύχτες.
Θα επισκεφτούμε την Κωνσταντινούπολη ξανα γιατί:
- Πρέπει οπωσδήποτε να απολαύσουμε και εμείς τα τούρκικα χαμάμ.
- Για να επισκεφτούμε τα Πριγκιπονήσια.
- Για να επισκεφτούμε την Βασιλική Κινστέρνα, ένα υπόγειο υδραγωγείο, θαύμα της μηχανικής.
Βρείτε μας στα social media
Ακολουθείστε το Travelshare.gr στο Google News και μάθε πρώτος για τα ταξίδια μας, τις εξορμήσεις, τις προτάσεις και τις συμβουλές για κάθε προορισμο. Ακολουθείστε μας σε Facebook, Instagram, YouTube, TikTok & LinkedIn.
Αν σου άρεσε το άρθρο, κάνε την εγγραφή σου, στο Newsletter του Travelshare.gr για συνεχή ενημέρωση με νέα άρθα, διαγωνισμούς και ταξιδιωτικές πληροφορίες.
Ακολούθησε το TravelShare στο Google News για να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα.