Νομίζω πως όλοι το έχουμε σαν αρχή ή έστω σαν επιθυμία. Και δεν μιλάω για κάτι διαφορετικό από το «Η υγεία ΠΑΝΩ απ’ όλα». Και αφού λοιπόν η υγεία είναι πάνω απ’ όλα, θέλω πολύ να μιλήσουμε περί προσωπικής ασφάλειας και πρόληψης της σωματικής μας ακεραιότητας καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής μας στο βουνό. Και ειδικότερα καθ’ όλη την διάρκεια της χιονοδρομίας μας.
Είτε αυτό λέγεται ski, είτε snowboard ή ακόμα αν αυτό είναι η χιονοδρομία με ποδήλατο γνωστό και ως snowbiking. Για αυτό που θέλω λοιπόν να σας μιλήσω σήμερα είναι το κράνος για ski και για snowboard. Ένα απαραίτητο αξεσουάρ που πρέπει όλοι μας όχι μόνο να έχουμε αλλά και να το φοράμε κιόλας. Γιατί πολλοί είναι αυτοί που έχουν αγοράσει ένα κράνος για χιονοδρομία αλλά δυστυχώς δεν το φοράνε.
Έχω δει αρκετούς χιονοδρόμους ανά περιόδους όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με το snowboard να φεύγουν από τα χιονοδρομικά με πολύ άσχημα τραύματα στο κεφάλι τους. Και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτούς δεν φορούσαν ούτε κάποιο κράνος για ski ούτε για snowboard. Σε αρκετές των περιπτώσεων θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει τους τραυματισμούς αυτούς και να συνέχιζαν την διασκέδασή τους για το υπόλοιπο της ημέρας τους πάνω στο βουνό.
Πάντα να φοράτε κράνος.
Ένα κράνος για ski ή snowboard είναι απαραίτητο, ειδικά για όσους επιλέγουν την χιονοδρομία εκτός πιστών ή και ανάμεσα από δέντρα ή και δίπλα σε βράχια όπου η επικινδυνότητα βαράει κόκκινο σε αυτά τα σημεία.
Να έχετε στο νου σας όμως ότι ένα κράνος δεν κάνει θαύματα. Δεν θα σας διασφαλίσει στο 100%. Και αυτό διότι ένα κράνος για χιονοδρομία έχει και αυτό τα όριά του. Και έχει τα όριά του, διότι και τα υλικά τα οποία είναι κατασκευασμένο έχουν και αυτά τα όρια αντοχής τους και τα όρια θραύσης τους.
Αν λοιπόν κατά την διάρκεια μίας κρούσης ξεπεραστούν αυτά τα όρια, τότε θα υπάρξει και ο τραυματισμός. Έτσι λοιπόν ΠΑΝΤΑ πρέπει να προσέχουμε και να μην ξεπερνάμε και εμείς τα όρια κατά την χιονοδρομία μας διότι όλα είναι πιθανά. Όμως ένα κράνος σίγουρα θα αποτρέψει τραυματισμούς στο κεφάλι και βέβαια μπορεί και να σώσει και τη ζωή σας.
Βέβαια τα υλικά που είναι κατασκευασμένα προφανώς και δεν είναι της πλάκας. Ένα κράνος μπορεί εύκολα να μας προστατεύσει από μία πολύ δυνατή πτώση και να μας προστατεύσει από τυχόν σοβαρούς τραυματισμούς. Για τον λόγο αυτό λοιπόν θα πρέπει να μην το σκεφτούμε και πολύ και να προβούμε σε μια απαραίτητη αγορά και να πάρουμε ένα κράνος για χιονοδρομία.
Τα κράνη κατηγοριοποιούνται με βάση την εποχικότητα και τα χαρακτηριστικά τους. Ένα κράνος για χιονοδρομία παραδείγματος χάρη έχει σχεδιαστεί για κρύο καιρό. Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι να σώσει την ζωή σας αλλά έχει σχεδιαστεί ακόμα για να κρατάει το κεφάλι σας ζεστό και άνετο. Πλέον, πολλά κράνη έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορούμε να τα φοράμε χειμώνα-καλοκαίρι. Αυτό είναι εφικτό αν αφαιρέσεις την εσωτερική επένδυση που είναι για το κρύο.
Έλα μαζί μου για μία βόλτα στα 7 χιονοδρομικά που έχω κάνει snowboard:
Τα Χιονοδρομικά Που Έχω Κατεβεί.
Βασικές έννοιες και πληροφορίες.
Πάμε όμως λίγο να δούμε λίγες βασικές πληροφορίες για ένα κράνος και την κατασκευή του.
ABS : Το εξωτερικό κέλυφος του κράνους είναι κατασκευασμένο από πλαστικό (polycarbonate). Είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ αλλά παράλληλα έχει καλή απορρόφηση των κραδασμών. Ένα τέτοιο κράνος προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή στις καθημερινές πτώσεις, παρέχοντας ταυτόχρονα πολύ καλή προστασία στις κρούσεις αυτές.
In Mold: Ένα τέτοιο κράνος έχει στο εσωτερικό του κολλημένο υλικό το οποίο βοηθάει στην απορρόφηση των κραδασμών. Είναι ένα αφρώδες υλικό που βγαίνει με την βοήθεια καλουπιών (molds).
EPP: Expanded Polypropylene. Διογκωμένο πολυπροπυλένιο. Είναι αφρός πολλαπλών κρούσεων, ανακτώντας το σχήμα του αλλά και το μεγαλύτερο μέρος προστασίας από τις κρούσεις αργά μετά από μια σύγκρουση. Μπορεί βασικά να κρατήσει τις ιδιότητες απορρόφησης κραδασμών για πολλές κρούσεις.
EPS: ( polystyrene) αφρός πολυστυρένιου παρέχει εξαιρετική προστασία έναντι κρούσης, ενώ είναι εξαιρετικά ελαφρύς. Το διογκωμένο πολυστυρένιο είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους αφρούς που χρησιμοποιούνται σε κράνη.
Σύστημα εξαερισμού σε ένα κράνος για χιονοδρομία.
Fixed Venting – Σταθερού συστήματος εξαερισμού
Σχεδόν όλα τα κράνη έχουν κάποιο είδος παθητικού εξαερισμού που επιτρέπει στην υψηλή θερμοκρασία και την υγρασία να διαφεύγουν. Σε γενικές γραμμές τέτοια συστήματα είναι αρκετά απλά και δεν μπορούν να ρυθμιστούν.
Adjustable Venting – Ρυθμιζόμενο σύστημα εξαερισμού.
Τέτοια κράνη με ρυθμιζόμενο σύστημα εξαερισμού είναι πάρα πολύ βολικά. Σκεφτείτε πως έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε ποιες τρύπες θα κλείσετε και ποιες θα αφήσετε ανοικτές. Και λέω πως είναι βολικά διότι μπορείτε να τα ρυθμίσετε ανάλογα με τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες.
Ένα άρθρο για να ετοιμαστείς για την επόμενη σεζόν.
Ταξίδι στις Αυστριακές Άλπεις . Πόσο κόστισε.
Τι κράνος ski ή snowboard να επιλέξω;
Υπάρχουν τρία είδη κρανών. Εξαρτάται από το τι προστατεύουν. Μέχρι ποιο σημείο του κεφαλιού μας προστατευόμαστε δηλαδή από το κράνος που θα επιλέξουμε
Half Shell – Κράνος για ski και snowboard με κάλυψη μισού κελύφους.
Είναι ο πιο δημοφιλής σχεδιασμός σε κάποιο κράνος για χιονοδρομία. Τέτοια κράνη προστατεύουν το κρανίο σας, αλλά στο σημείο των αυτιών υπάρχουν μαλακές επιφάνειες όπως είναι και οι εσωτερικές επενδύσεις. Ένα τέτοιο κράνος θα σας προστατεύσει από μία κρούση αλλά ταυτόχρονα θα σας κρατάει ζεστούς στα αυτιά χωρίς βέβαια να εμποδίζουν την ακοή σας.
Βέβαια ένα καλό που έχουν αυτά τα κράνη είναι ότι η εσωτερική επένδυση που έχουν μπορεί να αφαιρεθεί και έτσι να μείνει μόνο με το κέλυφος. Σε αυτή τη περίπτωση μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και όταν κάνετε ποδήλατο και όταν κάνετε skateboard. Λόγο του συστήματος εξαερισμού που διαθέτουν, το κεφάλι σας θα «αναπνέει» αρκετά και έτσι δεν θα σας προκαλεί κάποιου είδους δυσφορίας.
Full Shell – Κράνος για ski και snowboard με κάλυψη πλήρες κελύφους.
Ένα κράνος για χιονοδρομία τέτοιου είδους είναι σαν το κράνος με κάλυψη μισού κελύφους. Αλλά στο σημείο των αυτιών που βρίσκονται τα «μαξιλαράκια», υπάρχει και εκεί το ίδιο υλικό που είναι κατασκευασμένο το υπόλοιπο κράνος. Δεν είναι και τόσο δημοφιλές ένα κράνος τέτοιου είδους είναι μια συχνή επιλογή από άτομα τα οποία ασχολούνται με υψηλές ταχύτητες ή και άτομα τα οποία κάνουν άλματα. Βέβαια είναι μία αρκετά καλή επιλογή για άτομα τα οποία ασχολούνται πρώτη φορά με την χιονοδρομία αλλά και για τα παιδιά που πρέπει να τους παρέχουμε μια πιο αυξημένη προστασία κατά την διάρκεια της χιονοδρομίας τους. Τέτοιου είδους κράνη θα τα εκτιμήσετε πάρα πολύ για την προστασία που σας παρέχουν.
Full Face Helmet – Κράνος για ski και snowboard πλήρους κάλυψης.
Όπως λέει και το όνομά του, ένα τέτοιο κράνος σας παρέχει προστασία σε όλο το κρανίο αλλά επίσης προστατεύει και την περιοχή γύρω από το σαγόνι σας. Αυτά τα κράνη τα φοράνε συνήθως άτομα τα οποία κάνουν μότοκρος, downhill ή και ποδήλατο σε πιο extreme καταστάσεις. Αλλά μπορούν επίσης να τα χρησιμοποιήσετε για ski και για snowboard αλλά και snowbike. Βέβαια οι περισσότεροι θα προτιμήσετε λογικά ένα από τα δύο πρώτα είδη κράνους για να κάνετε σκι ή snowboard.
Είσαι ένα βήμα πρίν την πρώτη σου αγορά για σανίδα; Διαβασε το παρακάτω άρθρο:
Τι σανίδα snowboard να πάρω. Πως να κάνω την σωστή επιλογή
Πήρα κράνος για ski ή το snowboard και … ξεμπέρδεψα;
Φυσικά και δεν ξεμπέρδεψες. Το ότι πήρες κράνος για ski ή snowboard δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το αντικαταστήσεις κάποια στιγμή. Όπως το κράνος για μηχανή έτσι και τα κράνος για χιονοδρομία έχει ημερομηνία λήξης. Και αυτό γιατί με την πάροδο του χρόνου τα υλικά αλλοιώνονται και φθείρονται με αποτέλεσμα να αλλάζουν και μηχανικές ιδιότητες τους καθώς και η αντοχή τους στη κρούση. Όλα τα υλικά έχουν την ημερομηνία λήξης τους και για αυτό πρέπει να τα αντικαθιστούμε ανά κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Πάμε λοιπόν να δούμε λίγο πιο αναλυτικά για την αντοχή των υλικών που συνθέτουν ένα κράνος. Είναι σημαντικό να γνωρίζεται ότι τα περισσότερα κράνη δεν είναι κατασκευασμένα να κρατούν για μια ζωή.
Συνήθως ένα κράνος ski ή snowboard είναι κατασκευασμένο από αφρό πολυστυρένιου (EPS – Polystyrene). Αυτό το υλικό έχει την τάση, κατά την πρόσκρουση, να συμπιέζεται ή και να σπάει. Έτσι λοιπόν σκεφτείτε πόσο επικίνδυνο είναι να χρησιμοποιήσετε το κράνος σας ξανά μετά από μία πτώση. Έτσι λοιπόν τα κράνη αυτά χαρακτηρίζονται ως “single impact”, (μιας πρόσκρουσης).
Ένα άλλο υλικό που χρησιμοποιείται σε ένα κράνος για ski ή snowboard είναι το διογκωμένο πολυπροπυλένιο (EPP). Τα κράνη που κατασκευάζονται με τέτοιο υλικό χαρακτηρίζονται ως “multiple impacts” δηλαδή κράνη που αντέχουν πολλαπλές προσκρούσεις.
Βέβαια ένα τέτοιο κράνος έχει ελαφρώς χαμηλότερο όριο ασφάλειας σε σχέση με τα κράνη που είναι κατασκευασμένα με διογκωμένη πολυστερίνη αλλά τα συναντάμε πιο πολύ, ιδικά σε χιονοδρόμους που ασχολούνται με freestyle ή και με αρκετό «πάρκο» κάτι που σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες πρόσκρουσης και έτσι δεν θα χρειαστεί να αλλάζουν συχνά το κράνος τους.
Οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν ένα όριο ζωής ή πιθανή αντικατάσταση ενός κράνους από 3 έως 5 χρόνια, αν δεν έχουν κάποιο σοβαρό χτύπημα όπου θα πρέπει να το αντικαταστήσετε πιο νωρίς.
Πώς να επιλέξω το κατάλληλο μέγεθος για ένα κράνος για ski ή snowboard
Επιλέξτε κράνος αφού μετρήσετε το κεφάλι σας.
Πάρτε μια μεζούρα (αυτό το διπλωμένο μέτρο που είχε η γιαγιά μέσα στα ραφτικά της) και τυλίξτε την γύρω από το κεφάλι σας, περίπου 2 με 3 εκατοστά πάνω από τα φρύδια σας. Τα περισσότερα κράνη μετριούνται σε εκατοστά, οπότε δεν θα δυσκολευτείτε να το νούμερό σας.
Παραδείγματος χάρη αν μετρήσετε το κεφάλι σας και βρείτε πως είναι 56 εκατοστά τότε το κράνος σας θα είναι 56cm ή Medium (αναλόγως βέβαια και τη κλίμακα μέτρησης της κάθε εταιρίας). Αν δεν υπάρχει μεζούρα στο κουτί με τα μπισκότα τότε πάρτε ένα κορδόνι, τυλίξτε το στο κεφάλι σας και μετά μετρήστε το μήκος του κορδονιού.
Δοκιμάστε το κράνος.
Ένας τρόπος να δείτε αν το κράνος είναι αυτό που σας ταιριάζει είναι να το δοκιμάσετε. Μπορείτε να καταλάβετε ότι το κράνος που επιλέξατε είναι αυτό που σας ταιριάζει, από την εφαρμογή που έχει στο κεφάλι σας. Να μην κουνιέται ελεύθερο δηλαδή κατά την διάρκεια που το φοράτε ή να μην σας πιέζει σε κάποιο σημείου του κεφαλιού σας. Πρέπει να είστε άνετα όταν φοράτε το κράνος.
Πάμε Bansko για χιονοδρομία;
Χιονοδρομία στο Bansko : όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.
Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο κράνος για ski ή snowboard για το παιδί σας.
Όπως ανέφερα και στους παραπάνω κανόνες για το πώς ένα κράνος είναι αυτό που θα σου ταιριάζει, έτσι το ίδιο ισχύει και για την επιλογή του κράνους για ένα παιδί. Ένα από τα προβλήματα όμως που μπορεί να συναντήσετε είναι δεν θα μπορέσετε να κάνετε αυτήν την επιλογή όσο εύκολα θα την κάνετε για τον εαυτό σας.
Και αυτό διότι ένα παιδί δεν μπορεί να σας περιγράψει εύκολα για το αν αισθάνεται άνετα ή όχι με το κράνος που θα επιλέξετε. Μόνο λοιπόν αν το παιδί σας παραπονεθεί για το αν πονάει κάπου ή όχι θα σας βοηθήσει να διαλέξετε το κατάλληλο κράνος για αυτό.
Πίνακας Μεγέθους Κράνους
Μέγεθος Kράνους Για Ενήλικα | Μέγεθος Kαφαλιού |
Small | 52 – 55.5 cm |
Medium | 55.5 – 59 cm |
Large | 59 – 62.5 cm |
Extra Large | 62.5+ cm |
Μέγεθος Kράνους Για Παιδί | |
Extra Small | 48.5 – 52 cm |
Small | 52 – 55.5 cm |
Medium | 55.5 – 59 cm |
Το μέγεθος του κράνους για ski αλλά και για snowboard διαφέρει ανάλογα τον κατασκευαστή. Ελέγχετε πάντα τον πίνακα μεγεθών που ορίζει ο κατασκευαστής.
Λοιπόν, τώρα που έχετε μία καλύτερη ιδέα πάνω στα κράνη νομίζω πως ήρθε η ώρα να πάρετε και εσείς το δικό σας και να προσφέρετε στον εαυτό σας την ασφάλεια που του αξίζει.
Βρείτε μας στα social media
Ακολουθείστε το Travelshare.gr στο Google News και μάθε πρώτος για τα ταξίδια μας, τις εξορμήσεις, τις προτάσεις και τις συμβουλές για κάθε προορισμο. Ακολουθείστε μας σε Facebook, Instagram, YouTube, TikTok & LinkedIn.
Αν σου άρεσε το άρθρο, κάνε την εγγραφή σου, στο Newsletter του Travelshare.gr για συνεχή ενημέρωση με νέα άρθα, διαγωνισμούς και ταξιδιωτικές πληροφορίες.
Ακολούθησε το TravelShare στο Google News για να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα.
2 comments
Εξαιρετικό άρθρο Κώστα, σε ευχαριστούμε! Τώρα που ετοιμάζομαι να αγοράσω τον δικό μου εξοπλισμό και εγώ για τους extreme χειμώνες, ένα καλό κράνος είναι σίγουρα στην to-buy-list μου.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Παναγιώτη!! Να σαι καλα! Τέλεια! Άντε να σταματήσει όλο αυτό να ξεκινήσεις και εσυ! Θα το λατρέψεις!