Η Πομπηία είναι ένας αρχαιολογικός θησαυρός. Ακόμη και ο πιο αδιάφορος σε αυτά τα θέματα, δεν νομίζω πως θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος στο θέαμα αυτής της μεγάλης καταστροφής και ας συνέβη πολλούς αιώνες πρίν. Αυτό το άρθρο λοιπόν, το παίδευα πολύ καιρό στο μυαλό μου. Έπρεπε να αφιερώσω χρόνο και μελέτη για το τι ακριβώς θα παρουσιάσω.
Η επίσκεψη στη Πομπηία, ήταν για εμένα εμπειρία ζωής. Και δεν πρόκειται να σταματήσω να νιώθω τον ίδιο ενθουσιασμό, όποτε τη σκέφτομαι. Οπότε συγχωρέστε με για αυτό το μεγάλο κείμενο. Αλλά προσωπικά πιστεύω πως τα έχω γράψει πολύ συνοπτικά (φανταστείτε πως θα ήταν το αναλυτικά δηλαδή).
Την ημέρα της επίσκεψης μας, ο καιρός μουντός και βροχερός. Μεγάλη θλίψη με κυρίευσε, διότι τα δρομολόγια για την ανάβαση στο Βεζούβιο είχαν ακυρωθεί λόγω καιρού. Δεν θα πατούσα το ποδαράκι μου στο διασημότερο και ίσως; φονικότερο ηφαίστειο του κόσμου. Από την άλλη, μιας και μας περίσσευε αρκετός χρόνος, ανταμείφθηκα με περισσότερες ώρες εξερεύνησης στην αρχαία πόλη.
Λίγη ιστορία για τη Πομπηία
Ας ξεκινήσουμε με λίγα λόγια για την ιστορία και την τραγική εξέλιξη της πόλης ανά τους αιώνες. Η Πομπηία χτίστηκε στη πεδιάδα του Βεζούβιου και ανήκει στην περιοχή της Καμπανίας. Η προέλευση της πόλης είναι αβέβαιη. Οι παλαιότερες αναφορές για την ύπαρξη της χρονολογούνται από τα τέλη του 7ου και του πρώτου μισού του 6ου αιώνα π.Χ., όπου βρέθηκαν τείχη, κατασκευασμένα απο ένα είδος υλικού μαλακής μαύρης λάβας, που ονομάζεται papamonte.
Σύμφωνα όμως με τα ευρύματα, η πραγματική Πομπηία χτίστηκε προς τα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ., από Έλληνες (για αυτό το λόγο υπάρχουν δεκάδες ελληνικά στοιχεία). Προς τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., η Ρώμη άρχισε να κοιτάζει προς τη νότια Ιταλία για συμμάχους. Έτσι, η Πομπηία εισήλθε στη ρωμαϊκή πολιτική οργάνωση, αλλά το 90 π.Χ. επαναστάτησε μαζί με άλλους ιταλικούς πληθυσμούς, οι οποίοι απαίτησαν ισότιμο κοινωνικό και πολιτικό σεβασμό από τη Ρώμη.
Μετά την “υποβάθμιση” της σε αποικία, η Πομπηία ενισχύθηκε με ιδιωτικά και δημόσια κτίρια. Ένας βίαιος σεισμός έπληξε ολόκληρη την περιοχή του Βεζούβιου το 62 μ.Χ. Η ανακατασκευή άρχισε αμέσως, αλλά η έκταση της ζημιάς ήταν τόσο μεγάλη και οι επισκευές χρειάστηκαν πολύ χρόνο. Μέχρι που 17 χρόνια αργότερα, στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ. ο Βεζούβιος ξέσπασε ξαφνικά και έθαψε τη Πομπηία, μέσα σε λίγη ώρα κάτω από τέφρα και βράχους. Από τα τοξικά κύμματα της λάβας, η ατμόσφαιρα έγινε τόσο αποπνικτική, που οι κάτοικοι σκοτώθηκαν, σχεδόν ακαριαία.
Η αρχαία πόλη Πομπηία είναι Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1997.
Η Ανακάλυψη
Ανακαλύφθηκε τον 16ο αιώνα, αλλά η ανασκαφή ξεκίνησε το 1748 και συνεχίστηκε συστηματικά μέχρι τον 19ο αιώνα. Μέχρι και σήμερα τα έργα ανασκαφής, αναστήλωσης και αναβάθμισης της αρχαίας πόλης έχουν φέρει (και συνεχίζουν να φέρνουν) στο φώς τον εξαιρετικό πλούτο αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, ζωγραφικής και ψηφιδωτών.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Πομπηίας εκτείνεται για περίπου 66 εκτάρια, εκ των οποίων πάνω απο 50 έχουν ανασκαφεί, με τις εργασίες να συνεχίζονται μέχρι και σήμερα φέρνοντας στο φώς εντυπωσιακά ευρήματα. Απο τα οποία τα σημαντικότερα (ή αυτά που μου κέντρισαν εμένα το ενδιαφέρον), θα τα αναλύσω παρακάτω.
Temple of Venus – Ναός της Αφροδίτης
Ο ναός της Αφροδίτης στο δυτικό άκρο του λόφου, χτίστηκε το 80π.Χ, αφιερωμένο στη θεά, προστάτιδα της πόλης. Βλέπει βόρεια και νότια προς την παραλία, και βρίσκεται σε ένα βάθρο που περιβάλλεται από πόρτες και είναι διακοσμημένο με μάρμαρο. Πιθανώς ήταν το πιο πλούσιο και οπτικά γοητευτικό από τους άλλους θρησκευτικούς ναούς, αλλά η εξέχουσα θέση του, το κατέστησε στόχο επαναλαμβανόμενων λεηλασίών.
Temple of Apollo & Basilica – Ναός του Απόλλων
Ο ναός του Απόλλωνα είναι το αρχαιότερο ιερό στη Πομπηία, όπως αποδεικνύεται από την επιβλητική αρχιτεκτονική διακόσμηση. Χρονολογείται από το 575-550 π.Χ. Το κτίριο συνδυάζει Ιταλικά και Ελληνικά στοιχεία. Το πάτωμα είναι φτιαγμένο από πολύχρωμες πέτρες σε διαμαντένιο σχήμα. Σε κάθε πλευρά της πόρτας βρίσκονται τα αγάλματα του Απόλλωνα και της Άρτεμης, που απεικονίζονται ώς τοξότες (τα αυθεντικά αγάλματα βρίσκονται στο μουσίο της Νάπολης).
Η Βασιλική χτίστηκε στα μισά του 2ου αιώνα π.Χ. ως ένα μέρος δημιουργίας μνημείων σε όλη την πόλη. Το κτίριο ήταν αφιερωμένο για τη διαχείρηση της δικαιοσύνης και για επαγγελματικές συμφωνίες.
Εάν ενδιαφέρεστε να σας στείλουμε ηλεκτρονικώς τον χάρτη και τον αντίστοιχο συνοπτικό οδηγό για την Πομπηία επικοινωνήστε μαζί μας.
Forum – Αγορά
Η Αγορά (forum) βρίσκεται στη διασταύρωση μεταξύ των δύο κεντρικών δρόμων του αρχικού αστικού κέντρου. Η αγορά ήταν η κεντρική πλατεία της πόλης, όπου η κυκλοφορία των κάρων ήταν απαγορευμένη. Περιβάλλεται από όλες τις πλευρές από όμορφα θρησκευτικά, πολιτικά και επιχειρηματικά κτίρια, όπως το κτίριο Eumachia, η οποία ήταν ιέρεια της θεάς Αφροδίτης.
Forum granary – Αγορά προϊόντων
Η αγορά προϊόντων (forum olitorio), χτίστηκε μετά το 62μ.Χ. και μάλλον δεν είχε ολοκληρωθεί (ή δεν χρησιμοποιούνταν) κατά την ηφαιστειακή έκρηξη. Σήμερα χρησιμοποιείτε για τη φύλαξη σημαντικών αρχαιολογικών υλικών απο την αρχαία Πομπηία (αμφορείς, αρχιτεκτονικά στοιχεία, μαρμάρινα έπιπλα κήπου κ.α.). Επίσης εκεί εκτίθενται μερικά από τα θύματα της φονικής έκρηξης του Βεζούβιου.
Temple of Jupiter – Ναός του Δία
Ο ναός του Δία χρονολογείται από το 2ο αιώνα π.Χ. και έχει ένα υψηλό βάθρο, με μια σκάλα εισόδου μπροστά. Διαιρείται σε τρεις, με διπλή κιονοστοιχία, κολώνες. Όταν το κτίριο μετατράπηκε σε Καπιτώλιο (Capitolium), αφιερώθηκε στη λατρεία της ”Capitoline Triad” (Καπιτωλικής Τριάδας: Δίας, Ήρας, Αθηνάς).
Lupanare – Οίκος Ανοχής
Lupa στα λατινικά σημαίνει ‘ιερόδουλος’ και το Lupanare ήταν ο πιο οργανωμένος οίκος ανοχής της Πομπηίας, καθώς δημιουργήθηκε το κτίριο απο την αρχή για αυτό το σκοπό. Υπήρχαν 5 δωμάτια στο ισόγειο και 5 στον πάνω όροφο. Η μόνη επίπλωση ήταν τα πέτρινα κρεβάτια, τα οποία είχαν στρώματα επάνω. Έξω απο κάθε δωμάτιο υπήρχαν τοιχογραφίες απεικονίζοντας διάφορα ερωτικά παιχνίδια. Οι γυναίκες που εργάζονταν εκεί ήταν σκλάβες, κυρίως Ελληνίδες και ανατολικής προέλευσης.
Thermmopolium – Το fast food της Πομπηίας
Και τώρα θέλω να γράψω για το πιο ιδιαίτερο κτίριο, που υπάρχει για εμένα προσωπικά στη Πομπηία, τα θερμοπωλεία. Χαρακτηριστικά και πολύ διαδεδομένα στη Πομπηία (υπήρχαν 89! Προσφάτως ανακαλύφθηκε κι άλλο), ήταν δημόσιες εγκαταστάσεις (ένα είδος snack bar), το οποίο σέρβιρε ζεστό φαγητό και ποτό. Ήταν ένα πολύ απλός χώρος ενός ανοιχτού δωματίου με ένα πάγκο στην άκρη στον οποίο ήταν βυθισμένα μεγάλα δοχεία (dolia), τα οποία περιείχαν τα εμπορεύματα. Υπήρχε μέχρι και χώρος στο πίσω μέρος του δωματίου, εάν ο πελάτης επιθυμούσε να φάει εκεί!!! Ακόμη να το πιστέψω πόσο μπροστά ήταν απο την εποχή τους.
Διαβάστε επίσης:
Νάπολη: 7 πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε μία ημέρα
Βρείτε το κατάλληλο για εσάς κατάλυμα στη Πομπηία μέσα από αυτόν τον σύνδεσμο
Σπίτια & Βίλες της Πομπηίας
Τα σπίτια της Πομπηίας είναι πάρα πολλά και τα περισσότερα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, λόγω των ψηφιδωτών, αλλά και τις εκπληκτικές νωπογραφίες (frescos), οι οποίες κοσμούν τους τοίχους τους. Μερικά απο αυτά τα εξαιρετικά δείγματα και γνωστότερα είναι:
- το σπίτι του Φαύνου, που είναι το μεγαλύτερο σπίτι της Πομπηίας, με υπέροχα ψηφιδωτά.
- Το σπίτι των Διόσκουρων, το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο σπίτι από την τελευταία περίοδο της Πομπηίας.
- Το σπίτι του τραγικού ποιητή, είναι ίσως το γνωστότερο απο τα σπίτια λόγω του εξαιρετικού μωσαικού (μάλλον για αυτό η είσοδος είναι σφραγισμένη με γυάλινη προθήκη) που απεικονίζει ένα Κέρβερο και γράφει στα λατινικά “Cave Canem”, που σημαίνει προσοχή στο σκύλο.
- Το σπίτι του Vetii, είναι γνωστό για τις καλοδιατηρημένες του νωπογραφίες σε όλους τους χώρους, με γνωστότερες αυτές στο σαλόνι με το διάσημο “κόκκινο της Πομπηίας” .
- Το σπίτι του κυνηγού, το οποίο πήρε το όνομα του απο την απεικόνιση στο τοίχο του, που αναπαριστά κυνηγότοπο είναι το αγαπημένο μου. Τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και το σκηνικό είναι κάτι μοναδικό.
- Η βίλα των μυστηρίων, μια πολυτελής βίλα, η οποία λογικά πήρε το όνομα της εξαιτίας μίας μεγαλογραφίας (large fresco), που απεικονίζει μια μυστήρια τελετουργική σκηνή, την μύηση μιάς γυναίκας στο γάμο.
Temple of Isis – Ναός της Ίσιδας
Ο Ναός χρονολογείται στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. και είναι χτισμένος με κολώνες Κορινθιακού τύπου. Τα μπροστινά σκαλοπάτια οδηγούν στον προναό, με 4 κολώνες μπροστά και 2 στα πλαινά και δύο πλευρικές γωνιές που στηρίζουν τα αγάλματα των θεών Άνουβις και Ώρος. Στα ενδότερα υπάρχουν βάσεις για τα θρησκευτικά αγάλματα, πιθανόν και για της Ίσιδας, το οποίο βρέθηκε σε στοά.
Amphitheater – Αμφιθέατρο
Το Αμφιθέατρο της Πομπηίας είναι απο ένα απο τα παλαιότερα και πιο καλοδιατηρημένα που υπάρχουν, με χωρητικότητα 20,000 θεατών. Χτίστηκε γύρω στα 70π.Χ. και είναι χωρισμένο σε τρία επίπεδα ανάλογα την κοινωνική θέση του καθενός. Στο χώρο του Αμφιθέατρου διεξάγονταν για πολλά χρόνια μονομαχίες.
Εάν θέλετε να διαβάσετε περισσότερες ταξιδιωτικές ιστορίες απο την αγαπημένη μας Ιταλία πατήστε εδώ.
Τέλος στην έξοδο απο τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, υπήρχε μια έκθεση στην οποία είχαν τοποθετήσει τα απανθρακωμένα κορμιά των κατοίκων, που μόνο από τη στάση του σώματος τους μπορείς να αναγνωρίσεις το φρικτό θάνατο που βίωσαν. Αυτή η αναταριχίλα που ένιωσα ήταν ο επίλογος της μοναδικής εμπειρίας που έζησα για λίγες ώρες στη Νεκρόπολη της Πομπηίας.
Βρείτε μας στα social media
Ακολουθείστε το Travelshare.gr στο Google News και μάθε πρώτος για τα ταξίδια μας, τις εξορμήσεις, τις προτάσεις και τις συμβουλές για κάθε προορισμο. Ακολουθείστε μας σε Facebook, Instagram, YouTube, TikTok & LinkedIn.
Αν σου άρεσε το άρθρο, κάνε την εγγραφή σου, στο Newsletter του Travelshare.gr για συνεχή ενημέρωση με νέα άρθα, διαγωνισμούς και ταξιδιωτικές πληροφορίες.
Ακολούθησε το TravelShare στο Google News για να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα.
1 comments
Εάν ενδιαφέρεστε να σας στείλουμε ηλεκτρονικώς τον χάρτη και τον αντίστοιχο συνοπτικό οδηγό για την Πομπηία επικοινωνήστε μαζί μας. ενδιαφερομαι/ ευχαριστω !