Τα Μοσχονήσια οι περισσότεροι τα γνωρίζουμε μέσα από την ελληνική ιστορία. Ένα από τα ωραιότερα μέρη της Μικράς Ασίας, το οποίο τώρα πια ανήκει στα τουρκικά παράλια. Αν όμως πληκτρολογήσεις Μοσχονήσια στο χάρτη, η μηχανή αναζήτησης θα σου βγάλει την ονομασία Alibey Adasi.
Η Cunda βρίσκεται στην περιοχή Ayvalik του Balikesir.
Γνωστότερα όμως έιναι με το όνομα Cunda (Τσούντα) island, όπως θα ακούτε να τα αποκαλούν ντόπιοι και επισκέπτες. Άλλωστε είναι ένας πολύ δημοφιλής και αγαπητός καλοκαιρινός προορισμός που τον επισκέπτονται πολλοί ταξιδιώτες από όλο το κόσμο κάθε χρόνο.
Από πόσα νησιά αποτελούνται τα Μοσχονήσια;
Τα Μοσχονήσια, τα οποία συνδέονται με την περιοχή Αιβαλί, αποτελούνται από ένα σύμπλεγμα 26 νησιών, με το νησί Cunda να είναι το μεγαλύτερο και το μοναδικό που διαθέτει αναπτυγμένες υποδομές. Επίσης είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Τουρκίας.
Πως να πας; Τι συνάλλαγμα θα χρησιμοποιήσεις; Τι θα φας; Αυτά και άλλα τόσα θα τα βρείς στο άρθρο μας – Αϊβαλί και Μοσχονήσια: Πληροφορίες & tips για το ταξίδι σας
Η σύνδεση του νησιού Cunda με το Αιβαλί γίνεται οδικώς από δύο μεγάλες γέφυρες. Η πρώτη γέφυρα του Βοσπόρου, που συνδέει τη Cunda με το νησί Dolap κατασκευάστηκε το 1964. Μπορείς βέβαια να προσεγγίσεις την Cunda και με πλοίο, το οποίο αναχωρεί από το Αιβαλί κάθε μία ώρα.
Για να εξερευνήσεις την Cunda μία μέρα σου είναι αρκετή. Όμως αν θες να μεταβείς και στα γύρω νησιά ή να επισκεφτείς το εθνικό πάρκο, τότε σίγουρα θα χρειαστείς περισσότερες ημέρες.
Έχει Ζωή στα Μοσχονήσια;
Έχει και παρά έχει μάλιστα. Η Cunda έιναι γεμάτη με μοντέρνα cafe, με φοβερά brunch και εστιατόρια για κάθε γούστο. Από μοντέρνα μέχρι παραδοσιακά. Έχει πολύ προσεγμένα cocktail και wine bars, τα οποία το βράδυ σφύζουν από ζωή. Οπότε είμαστε σίγουροι, πως δεν θα σε απογοητεύσει η Cunda αν επιλέξεις να περάσεις εκεί μερικά βράδια.
Βόλτα στη Μαρίνα της Cunda
Φτάνοντας στο νησί, θα βρείς τον παραλιακό πεζόδρομο που είναι γεμάτος με εστιατόρια. Γενικά, να έχεις στο μυαλό σου ότι στη Cunda με λίγο προσοχή στις επιλογές σου, θα φας καλά και πολύ οικονομικά. Ο παραλιακός δρόμος είναι γεμάτος με εστιατόρια θαλασσινών, με παγωτατζίδικα και καταστήματα με σουβενίρ.
Όμως πριν ανηφορίσουμε προς την ενδοχώρα και τον κύριο εμπορικό δρόμο, θα συναντήσουμε το σήμα κατατεθέν του παραλιακού δρόμου. Το “Cunda Merkez”, το οποίο είναι παντού στολισμένο με τα “Μάτια του Διαβόλου”, για να προστατεύουν από κακό μάτι.
Διαβάστε επίσης:
Φαγητό στη Κωνσταντινούπολη: 10 λαχταριστές προτάσεις
Περιήγηση στον Ελληνικό οικισμό της Cunda
Κάποτε η Cunda κατοικούνταν σχεδόν αποκλειστικά από Έλληνες (4471 κάτοικοι), με ένα μόνο μικρό ποσοστό μουσουλμάνων (85 κάτοικοι). Έπειτα από τον διωγμό των Ελλήνων και μετά από έναν αιώνα η Cunda σήμερα μετράει 3321 μόνιμους κάτοικους. Η χώρα της Cunda διατηρεί μέχρι και σήμερα τα κτίρια με την παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική, με ένα μείγμα νέων οικημάτων, τα οποία είναι βαμμένα με ζωηρά χρώματα.
Έχουν αναστηλωθεί και διατηρηθεί συνολικά 551 κτίρια της Ελληνικής κοινότητας.
Με τη σημερινή εικόνα, μπορούμε να πούμε ένα μεγάλο μπράβο που τα Μοσχονήσια έχου σήμερα αυτή την εικόνα. Η Χώρα της Cunda είναι καθαρή, όλα τα κτίρια κρατούν το παραδοσιακό τους στοιχείο και τα καινούργια έχουν φροντίσει να είναι σε πλήρη αρμονία με το παλιό.
Με αποτέλεσμα να θυμίζει λίγο Χώρα από Ελληνικό νησί, λίγο μία πόλη κάποιου μακρινού εξωτικού προορισμού, και όλα αυτά μαζί ανακατεμένα με τα γνώριμα και αγαπημένα αρώματα της ανατολής.
Εκκλησία Ταξιαρχών ή Μουσείο Rahmi M. Koç
Ακριβώς όπως και το Αιβαλί, τα Μοσχονήσια έχουν και αυτά την δική τους ελληνορθόδοξη εκκλησία, η οποία είναι επίσης αφιερωμένη στον Ταξιάρχη. Η εκκλησία έχει συντηρηθεί και έχει μετατραπεί σε ένα είδος λαογραφικού μουσείο, με αντικείμενα-αντίκες που έχουν συγκεντρωθεί από διάφορα μέρη του κόσμου. Η είσοδος για το μουσείο κοστίζει 20 τουρκικές λίρες.
Ταξιάρχες, ένας όρος που αναφέρεται στους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Τα αντικείμενα που έχουν εκθέσει στο εσωτερικό του ναού είναι κυρίως από τις αρχές του 20ού αιώνα. Αυτοκίνητα αντίκες, παλιές φωτογραφικές μηχανές, παιχνίδια, ρολόγια, κοσμήματα και μία παλιά στολή κατάδυσης από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Η εκκλησία χρονολογείται από το 1873. Το 1927, η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί. Και καθώς οποιαδήποτε καλλιτεχνική αναπαράσταση ανθρώπων ή θεοτήτων απαγορεύεται στο Ισλάμ, θα παρατηρήσεις πως σε όλες τις εικόνες των αγίων έχουν “σβηστεί” διάφορα χαρακτηριστικά από τα πρόσωπα τους. Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές σε ένα μεγάλο σεισμό το 1944 και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.
Επί δεκαετίες αυτός ο πανέμορφος ναός ήταν αφημένος στην τύχη του να ρημάζει από το χρόνο και τις φυσικές καταστροφές. Μέχρι το 2011, όταν το κτίριο μεταβιβάστηκε στο Ίδρυμα Rahmi M. Koç. Ο Rahmi Mustafa Koç, είναι ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Τουρκίας. Μετά από μια επίσκεψη στο Μουσείο Henry Ford στις ΗΠΑ, εμπνεύστηκε να δημιουργήσει παρόμοια μουσεία σε όλη την Τουρκία χρησιμοποιώντας την τεράστια συλλογή του από διάφορα συλλεκτικά αντικείμενα.
Μπες εδώ και κλείσε ένα από τα καταλύματα στα Μοσχονήσια, και εξερεύνησε ένα μεγαλο κομμάτι από τα Τουρκικά παράλια.
Η ανακαίνιση έγινε με σεβασμό στην παλιά αίγλη του ναού, χωρίς καμία αμφιβολία έγινε εξαιρετική δουλειά. Ωστόσο ο συνωστιμός όλων αυτών των αντικειμενων “κρύβει” την χάρη και την υπέροχη αρχιτεκτονική του ναού, που από μόνο του αυτό το κτίριο φτάνει να προσελκύσει επισκέπτες. Και θα ήταν ωραιότερο, εάν αυτή η συλλογή μεταφερθεί σε κάποιο άλλο διατηρητέο κτίριο.
Λόφος των ερωτευμένων
Στη συνέχεια, μπορείς να ανηφορίσεις προς τον “λόφο των ερωτευμένων”. Πλησιάζοντας στο λόφο, θα συναντήσεις την ερειπωμένη εκκλησία Panaya Kilisesi, η οποία χρονολογείται από τον 19ο αιώνα.
Διάβασε εδώ και άλλα ταξιδιωτικά μας άρθρα για Τουρκία.
Στην κορυφή του λόφου υπάρχει ένας παλιός πέτρινος ανεμόμυλος ώστε να απολαύσεις τη θέα και ένα παλιό μοναστήρι το οποίο σήμερα έχει αποκατασταθεί με τη βοήθεια του Rahmi M. Koç και μετονομαστεί στη Βιβλιοθήκη Sevim και Necdet Kent.
Αϊβαλί και Μοσχονήσια: Εκδρομή στα παράλια της Μικράς Ασίας
Δες το βίντεό μας από τη μονοήμερη εκδρομή που κάναμε στο Αϊβαλι και τα Μοσχονήσια και ταξίδεψε μαζί μας.
ΓΙΝΕ SUBSCRIBER ΣΤΟ TRAVELSHARE : https://bit.ly/30nyE0d
Βρείτε μας στα social media
Ακολουθείστε το Travelshare.gr στο Google News και μάθε πρώτος για τα ταξίδια μας, τις εξορμήσεις, τις προτάσεις και τις συμβουλές για κάθε προορισμο. Ακολουθείστε μας σε Facebook, Instagram, YouTube, TikTok & LinkedIn.
Αν σου άρεσε το άρθρο, κάνε την εγγραφή σου, στο Newsletter του Travelshare.gr για συνεχή ενημέρωση με νέα άρθα, διαγωνισμούς και ταξιδιωτικές πληροφορίες.
Ακολούθησε το TravelShare στο Google News για να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα.