Τον Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX της Nikon τον έχω αρκετό καιρό στην κατοχή μου και νομίζω πως ήρθε η ώρα να γράψω δύο λόγια περί φωτογραφίας και βιντεογραφίας. Να πω αρχικά πως ούτε φωτογράφος ούτε βιντεογράφος είμαι. Ένας ερασιτέχνης είμαι που μ’ αρέσει η φωτογραφία και το βίντεο. Οπότε αρχικά θέλω να σου παρουσιάσω αυτό το εργαλείο. Tα τεχνικά χαρακτηριστικά και στη συνέχεια να σου δείξω κάποια παραδείγματα πάνω στην φωτογραφία και τις δυνατότητες του Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX.
Αν και ο συγκεκριμένος φακός με έτος κυκλοφορίας το 2009 δεν το λες και καινούριο, κάτι τέτοιο δεν ανήκει και στα σημαντικά στοιχεία ώστε να αποφύγεις να αγοράσεις αυτό το φακό. Δεν είναι κριτήριο το πότε φτιάχτηκε διότι η ποιότητα που έχει από τη πρώτη μέρα κατασκευής του, θα την έχει πάντα (αν δεν το καταστρέψεις).
Ιστορική αναδρομή.
Πριν καν εμφανιστούν οι DSLR, στην εποχή των φιλμ, ένας kit φακός ήταν συνήθως ένας 50άρης (50mm) με το διάφραγμα να κυμαίνεται από f1.7 ως f2. Συνήθως θα έβρισκες έναν 50άρη με f1.8. Τέτοιοί φακοί ήταν αρκετά δημοφιλείς και στους κατασκευαστές αλλά φυσικά και στους φωτογράφους. Και αυτό διότι ήταν φτηνοί να κατασκευαστούν, πράγμα που σημαίνει και φτηνοί να αγοραστούν και φυσικά ήταν αρκετά αξιόλογοι φακοί τόσο σε ποιότητα κατασκευής αλλά και φωτογραφίας.
Όταν μπήκαν στο κόλπο οι ζουμ φακοί, αντικατέστησαν τους prime 50άρηδες με τους zoom. Οπότε πλέον βλέπουμε σε ένα kit φωτογραφικής να υπάρχουν φακοί π.χ. 18-55mm f/3.5-5.6. Αυτό λοιπόν συνεχίστηκε και στην εποχή των DSLR.
Υπήρχε όμως μεγάλη ανάγκη από την πλευρά των φωτογράφων η ύπαρξη τον λεγόμενων “standard prime” φακών. Έτσι η Nikon το 2009 ανακοίνωσε τον Nikkor 35mm f/1.8G AF-S για DX φωτογραφικές. Όταν λέμε DX εννοούμε τις crop frame μηχανές. Ένας full frame σένσορας έχει διαστάσεις 36×24 mm. Ένας crop π.χ. της Nikon D5200 είναι 1.6 φορές πιο μικρός.
Δομή και ευκολίες του Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX.
Όπως φαίνεται πως η Nikon έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με τον Nikkor 35mm f/1.8G. Αν αναλογιστείς και την τιμή του που ανέρχεται περίπου στα 170€ τότε τα χαρακτηριστικά του είναι αρκετά καλά.
Με βάρος μόλις στα 200 γραμμάρια και με διαστάσεις 70×52.5mm μπορείς εύκολα να τον πεις ελαφρύ και συμπαγή φακό. Κατασκευαστικά τώρα, το υλικό που χρησιμοποιείται είναι ένα αρκετά καλής ποιότητας πλαστικό στο σώμα του. Στη βάση του η Nikon έχει χρησιμοποιήσει μέταλλο, κάνοντας τον ακόμα πιο στιβαρό.
Για περισσότερα φωτογραφικά άρθρα πάτα σε αυτό τον σύνδεσμο
Ο Nikkor 35mm f/1.8G είναι ένας φακός που προορίζεται για ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές Nikon με φορμά DX. Δηλαδή τους λεγόμενος crop frame και με mount F. Αν χρησιμοποιήσεις αυτόν τον φακό σε full frame μηχανές το αποτέλεσμα στην φωτογραφία θα είναι η ύπαρξη βινιεταρίσματος. Δηλαδή, θα φαίνεται μια μαύρη περιοχή περιμετρικά της εικόνας.
Απουσίες του Nikkor 35mm f/1.8G.
Η αλήθεια είναι πως ο συγκεκριμένος φακός δεν έχει και πολλά να σου προσφέρει με extra χαρακτηριστικά. Αρχικά αυτό που παρατήρησα είναι ότι απουσιάζει το δαχτυλίδι για το διάφραγμα με τις ανάλογες εστιακές αποστάσεις καθώς και η σήμανση για το βάθος πεδίου. Εντάξει δεν είναι και τόσο σοβαρό, αλλά αρκετοί είναι αυτοί που θα το ζητήσουν ως ένα χαρακτηριστικό πάνω στον φακό τους όπως για παράδειγμα ένας street photographer.
Βλέπεις κάτι τέτοιο βοηθάει αρκετά στο να ρυθμίσεις το επιθυμητό διάφραγμα. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που λείπει και είναι η αλήθεια πως η απουσία του με χαλάει κάπως, είναι η σταθεροποίηση της εικόνας. Το VR ( Vibration Reduction) που η Nikon βάζει στους φακούς της. Αν και σε prime φακό δύσκολα θα δεις τέτοιο χαρακτηριστικό. Αλλά και πάλι είναι κάτι που θα μου άρεσε να δω.
Τι διαθέτει ο φακός της Nikon.
Αυτά που θα δεις να διαθέτει ο Nikkor 35mm f/1.8G πάνω του είναι δύο πράγματα. Αρχικά θα διαπιστώσεις την ύπαρξη του διακόπτη για τη χειροκίνητη και αυτόματη εστίαση με την σήμανση M/A, M (manual/auto, manual). Επιπλέον μαζί με τον φακό έρχεται και ένα σκίαστρο (HB-46) ως στάνταρ αξεσουάρ.
Δοκιμάζοντας τον tokina 11-16mm Pro Dx II . Τον απόλυτο ultra-wide φακό για DSLR
Auto-focus με SWM
Ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό που διαθέτει ο φακός είναι η παρουσία ενός SWM (Silent Wave Motor) μηχανισμού για την αυτόματη εστίαση. Το συγκεκριμένο σου επιτρέπει σχεδόν αθόρυβη εστίαση σε όλες τις DSLR της Nikon. Κάτι που είναι αρκετά χρήσιμο σε όσες δεν διαθέτουν μηχανισμό εστίασης στο σώμα τους. Όπως είναι και η δικιά μου D5200. Ακόμα ένα καλό που διαθέτει ο φακός είναι πως και παρότι μπορεί να είσαι στη λειτουργία M/A μπορείς να κάνεις χειροκίνητα διόρθωση στην εστίαση.
Πως λειτουργεί στην πράξη το auto-focus;
Όσο καιρό φωτογραφίζω με τον Nikkor 35mm f/1.8G, η αυτόματη εστίαση, μπορώ να πω γενικά πως και γρήγορη είναι και πραγματικά αρκετά αθόρυβη. Βέβαια στην περίπτωση της λήψης βίντεο, να πω ότι δεν έχω δει κάποια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον kit φακό 18-55mm VR όσον αφορά τη ταχύτητά.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω τον Nikkor 35mm f/1.8G για macro;
Για να βγάλεις φωτογραφία macro θα χρειαστεί να έχεις και έναν αντίστοιχο φακό στην μηχανή σου. Ο Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX δεν είναι ένας από αυτούς τους φακούς. Η μικρότερη εστιακή απόσταση που έχει ο συγκεκριμένος είναι τα 30cm από την επιφάνεια του αισθητήρα. Η μικρότερη περιοχή που μπορεί να καλύψει αυτός ο 35άρης είναι 135x90mm.
Από ποιότητα στη φωτογραφία πως τα πάει;
Γενικά το αποτέλεσμα που βλέπω ως τώρα με τα ερασιτεχνικά μου μάτια, μπορώ να πω ότι οι φωτογραφίες, με σωστές ρυθμίσεις είναι αρκετά καλές σε ποιότητα αλλά και σε ευκρίνεια. Ακόμα και με διάφραγμα στο f/1.8 μπορείς να πετύχεις πολύ καθαρές εικόνες. Βέβαια ο Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX δίνει το καλύτερό του sharpness ανάμεσα σε τιμές διαφράγματος από f/2.8 ως f/8.
Ένα ακόμα θετικό που μπορείς να πάρεις από αυτόν το φακό με μεγάλη ευκολία είναι κατά τη γνώμη μου ένα απαλό και πολύ ωραίο bokeh, επιτυχαίνοντας επίσης μια καλή ομοιογένεια όσον αφορά τα χρώματα που υπάρχουν στην περιοχή που είναι φλου (θολές).
Τελικά συμπεράσματα για τον Nikkor 35mm f/1.8G.
Σε γενικές γραμμές είμαι αρκετά ικανοποιημένος με αυτόν τον φακό. Θα έλεγα πως είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο που πρέπει να έχεις στη συλλογή σου. Είναι αρκετά γρήγορος prime φακός. Έχει σχεδόν παρόμοιο αποτέλεσμα με έναν 50άρη σε full frame μηχανή, με ελάχιστες διαφορές.
Αν και του λείπουν μερικά από τα βασικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα ο δακτύλιος με τη κλίμακα της εστιακής απόστασης, η απόσβεση των κραδασμών (VR) και η έλλειψη στεγανοποίησης για την προστασία από νερό. Θα έλεγα πως αν με ρωτούσες για το αν θα τον αγόραζα θα σου απαντούσα «ΝΑΙ».
Ίσως είναι η επόμενη αγορά σου.
Είναι γρήγορος όπως είπα και πριν, έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο διάφραγμα (f/1.8), δημιουργεί ένα αρκετά καλό bokeh, είναι μικρός και ελαφρύς και το βασικότερο είναι αρκετά φτηνός για αυτά που προσφέρει. Οπότε αν διαθέτεις μια φωτογραφική μηχανή με DX φορμά τότε θα σου πρότεινα, αν το μάτι σου έχει πέσει πάνω στον Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX, τότε μην το πολύ σκέφτεσαι και αν έχεις, δώσε σχεδόν 170€ και πάρε αυτό το εργαλείο. Έχει τόσα πολλά να σου προσφέρει και έχεις πολλά να μάθεις από αυτόν τον 35άρη.
Μπορείς να αγοράσεις τον Nikkor 35mm f/1.8G AF-S από αυτόν τον σύνδεσμο
Αγοραζοντας απο affiliate link βοηθατε το travelshare να συνεχισει να παραγει περιεχομενο
Βρείτε μας στα social media
Ακολουθείστε το Travelshare.gr στο Google News και μάθε πρώτος για τα ταξίδια μας, τις εξορμήσεις, τις προτάσεις και τις συμβουλές για κάθε προορισμο. Ακολουθείστε μας σε Facebook, Instagram, YouTube, TikTok & LinkedIn.
Αν σου άρεσε το άρθρο, κάνε την εγγραφή σου, στο Newsletter του Travelshare.gr για συνεχή ενημέρωση με νέα άρθα, διαγωνισμούς και ταξιδιωτικές πληροφορίες.
Ακολούθησε το TravelShare στο Google News για να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα.