Το Αϊβαλί, είναι μία απο τις γνωστότερες πόλεις στα παράλια της Τουρκίας. Βρίσκεται απέναντι από τη Λέσβο και έιναι πολύ εύκολο να την προσεγγίσεις με το καράβι. Ιδανική πόλη για μονοήμερη εκδρομή ή ιδανική αφετηρία για ένα οδικό ταξίδι στα παράλια της Μ. Ασίας. Παρακάτω ένα οδηγος για το Αϊβαλί, θα ανακαλύψουμε τα κορυφαία αξιοθέατα, καθώς και τι αξίζει να δεις και να κάνεις σε αυτή τη μικρή παραθαλάσσια πόλη.
Η γραφική τοποθεσία της πόλης κατά μήκος του Αιγαίου προσελκύει επισκέπτες από όλη την Τουρκία και όχι μόνο. Και για όσους αναζητούν μία πιο κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τα Μοσχονήσια (ή νησί Cunda) βρίσκονται ακριβώς δίπλα και μπορείς να τα επισκεφτέις πολύ εύκολα με τα λεωφορειάκια που εκτελούν καθημερινά όλες τις ώρες το συγκεκριμμένο δρομολόγιο.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε στο άρθρο – “Μοσχονήσια: Ένα κόσμημα στα παράλια της Τουρκίας”
Λίγη ιστορία
Παλαιότερα γνωστό ως Κυδωνία, που σήμαινε “τόπος του κυδωνιού”, το Αϊβαλί ευημερούσε για πολύ καιρό ως διεθνές λιμάνι που εξήγαγε αγαθά όπως το ελαιόλαδο και το αλάτι.
Το Ayvalık ήταν κάποτε μέρος της αρχαίας Αιολίας, μιας περιοχής που εγκαταστάθηκε από Έλληνες ήδη από το 1000 π.Χ. Και ακόμη και μετά την κατάληψή του από τους Πέρσες, τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς και τους Οθωμανούς, η πόλη παρέμεινε κατά κύριο λόγο ελληνική για μεγάλο μέρος της ιστορίας της.
Μετά τη μάχη του Çeşme το 1770, κατά την οποία ο οθωμανικός ναυτικός στόλος αποδεκατίστηκε από τους Ρώσους, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος κατέληξε στην πόλη. Τον φιλοξένησε και τον αποκατέστησε ένας Έλληνας ιερέας, ο οποίος ήταν πάντα ευγνώμων για τη φιλοξενία. Και αργότερα, όταν έγινε Μέγας Βεζίρης, παραχώρησε στο Αϊβαλί μεγάλη αυτονομία που θα διαρκούσε για αιώνες.
Το Αϊβαλί σήμερα
Η πόλη σήμερα απαριθμεί 30,000 μόνιμους κάτοικους, ενώ το καλοκαίρι ο πλυθησμός της αυξάνεται κατά πολύ. Σε αντίθεση με τα Μοσχονήσια, το Ayvalik με τη πρώτη ματιά απογοητεύει τον επισκέπτη, ο οποίος αντικρίζει βρώμικες και μουντές πολυκατοικίες, μισόγκρεμισμένα σπίτια και έντονο μποτιλιάρισμα στη κεντρική λεωφόρο Ατατούρκ.
Εάν όμως συνεχίσεις ευθεία από το λιμάνι θα μπεις στη κετντρική αγορά της πόλης. Εκεί χτυπά η καρδιά της πόλης. Συναντάμε αμέτρητα καταστήματα για ψώνια με ότι φανταστείς ρούχα, παπούτσια, τσάντες, κ.α., πολλά κεμπαμπτζίδικα, γουστόζικα μικρά cafe και φυσικά πολλά μαγαζιά που πουλούν τα περίφημα γλυκά του ταψιού, από τα οποία πρέπει να αγοράσεις αρκετές κούτες για δώρα, αλλά και για να καταβροχθίσεις μετά την επιστροφή σου.
Πως να πας; Τι συνάλλαγμα θα χρησιμοποιήσεις; Τι θα φας; Αυτά και άλλα τόσα θα τα βρείς στο άρθρο μας – Αϊβαλί και Μοσχονήσια: Πληροφορίες & tips για το ταξίδι σας
Ένας λόγος για να επισκεφτείς αυτό το κομμάτι της Τουρκίας, είναι για να δοκιμάσεις παραδοσιακά πιάτα, που κάποια από αυτά είναι τόσο οικεία με τα δικά μας, αλλά μαγειρεμένα με διαφορετικούς τρόπους. Οπότε, ετοιμάσου και ταξίδεψε με πολύ όρεξη για ένα ταξίδι γεύσεων.
Για τις συναλλαγές σας στη Τουρκία μπορείτε να εκδόσετε τη δική σας κάρτα Revolut από αυτόν τον σύνδεσμο.
Το μεγάλο Παζάρι
Κάθε Πέμπτη στο Ayvalik λειτουργεί το μεγάλο παζάρι, στο οποίο μπορείς να προμηθευτείς εκτός από ρούχα, χαλιά, υφάσματα, μπαχαρικά, φωτιστικά και ότι άλλο μπορείς να σκεφτείς από το κόσμο της Ανατολής, ο οποίος μας είναι τόσο οικείος. Θα συναντήσετε πολλούς Έλληνες από τη Λέσβο που έρχονται πολύ συχνά για τις αγορές τους, διότι στο παζάρι αυτό οι τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές.
Για όσους αγαπούν τις αγορές θα έιναι μία καλή ευκαιρία να επισκεφτείτε την πόλη την Πέμπτη. Εμείς που δεν τα πάμε πολύ καλά με την πολύ φασαρία και τα πλήθη, περιοριστήκαμε σε μία μικρή βόλτα, πριν χαθούμε στα στενά προς την ελληνική συνοικία.
Η Ελληνική Συνοικία στο Αϊβαλί
Και ενώ ο ελληνικός πληθυσμός μπορεί να έχει φύγει, το Αϊβαλί είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στην Τουρκία για να δείτε διατηρημένη ελληνική αρχιτεκτονική από τον 19ο αιώνα.
Μπες εδώ και κλείσε ένα από τα καταλύματα σε Αϊβαλί ή Μοσχονήσια, και εξερεύνησε ένα μεγαλο κομμάτι από τα Τουρκικά παράλια.
Διαβάστε επίσης:
Φαγητό στη Κωνσταντινούπολη: 10 λαχταριστές προτάσεις
Δεν εντοπίσαμε κάποια πινακίδα που να μας οδηγεί στην παλιά ελληνική συνοικία, έτσι ενστικτωδώς ανηφορίσαμε από τα σοκάκια αριστερά από την εκκλησία του Ταξιάρχη. Σταθήκαμε τυχεροί, διότι μετά από λίγο καταφέραμε να την ανακαλύψουμε και ξεκινήσαμε να θαυμάζουμε τα παλιά ελλήνικά αρχοντικά, τα οποία σήμερα είναι βαμμένα σε διάφορα όμορφα ζωηρά χρώματα, και δίνουν πράγματι μία άλλη αισθητική στη πόλη σε σχέση με το άχρωμο κέντρο της. Βέβαια με μεγάλη μας θλίψη είδαμε και κάποια από αυτά, παρατημένα, τα οποία έστεκαν άδεια από κατοίκους και ετοιμόρροπα.
Σταθήκαμε πολύ τυχεροί στη βόλτα μας, καθώς μας πλησίασε ένας ευγενέστατος κύριος, ο οποίος μας έδειξε το κατάστημα με αντίκες που θα άνοιγε, σε ένα από τα ελληνικά σπίτια. Είχε ξεκινήσει να κάνει επιδιορθώσεις στο κάτω πάτωμα, το οποίο το προόριζε για κατάστημα και το πάνω πάτωμα για οικεία. Στο κατάστημα του βρήκαμε πολλά ενδιαφέροντα κομμάτια από τον 17ο και 18ο αιώνα.
Μας ξενάγησε γύρω από την Ελληνική συνοικία και μας έδειξε το παλαιότερο σπίτι που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα, του οποίου η ανέγερση χρονολογείται το 1844. Αρκετά από τα σπίτια που είχαν τη τύχη να διασωθούν, όχι μόνο από τις συνέπειες της Μικρασιατικής καταστροφής, αλλά και από τους πολλούς σεισμούς που έπληξαν τη περιοχή τα μετέπειτα χρόνια.
Διαβάστε:
Σκάλα Ερεσού: 5+1 πράγματα που μπορείς να κάνεις στη γενέτειρα της Σαπφούς
Εκκλησία των Ταξιαρχών
Το κορυφαίο αξιοθέατο του Ayvalık είναι η Εκκλησία των Ταξιαρχών, μια πρώην ελληνική εκκλησία του 19ου αιώνα. Σε αντίθεση με τις περισσότερες κοντινές εκκλησίες που έκτοτε έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, η Εκκλησία των Ταξιαρχών λειτουργεί ως μουσείο όπου οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν να εκτιμήσουν την τέχνη και την αρχιτεκτονική της.
Η Εκκλησία των Ταξιαρχών θεωρείται η πρώτη εκκλησία του Αϊβαλί, καθώς μια τέτοια εκκλησία ιδρύθηκε αρχικά στο σημείο τη δεκαετία του 1400. Όμως, όπως τη βλέπουμε σήμερα, ανακατασκευάστηκε σε μεγάλο βαθμό το 1844.
Διαβάστε:
Μόλυβος: 5+1 πράγματα να κάνετε όταν τον επισκεφτείτε
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ελληνικές πόλεις, όποια εκκλησία δεν έγινε τζαμί, απλά εγκαταλείφθηκε στη φθορά του χρόνου. Έτσι, δεδομένης της ταραχώδους ιστορίας της περιοχής, είναι ωραίο να βλέπουμε ότι αυτή η ελληνική εκκλησία έχει ανακαινιστεί και αποκατασταθεί προσεκτικά από τις τοπικές αρχές. Καθώς δεν έχουν απομείνει Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί ώστε να μπορείς να λειτουργήσει η εκκλησία, ο ναός εγκαινιάστηκε επίσημα ως πολιτιστικό μνημείο το 2013. Η είσοδος για το ναό κοστίζει 20 TRL.
Ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της εκκλησίας είναι τα όμορφα χρώματα των αγιογραφιών και οι σκαλιστές χρυσές λεπτομέρειες. Επίσης, οι κομψοί κορινθιακοί κίονες και μια μοναδική σπειροειδή σκάλα που οδηγεί σε εικόνες διαφόρων αγίων. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι το μαρμάρινο κάθισμα του επισκόπου που κοσμείται με σκαλιστά χρυσά πουλιά.
Άλλα αξιοσημείωτα κτίρια
Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι περισσότερες από τις άλλες ελληνικές εκκλησίες έχουν από τότε μετατραπεί σε τζαμιά. Από όσο γνωρίζουμε, τα περισσότερα τζαμιά παραμένουν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Διάβασε εδώ και άλλα ταξιδιωτικά μας άρθρα για Τουρκία.
Μεταξύ των κορυφαίων εκκλησιών του Ayvalık που έχουν μετατραπεί σε τζαμιά είναι το Saatli Cami, που πήρε το όνομά του από τον πύργο του ρολογιού του, και το Çınarlı Cami. Και οι δύο βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και ξεχωρίζουν με τους εντυπωσιακούς μιναρέδες τους. Το Çınarlı Cami ειδικότερα έχει ένα πανέμορφο εσωτερικό, οπότε ελπίζουμε ότι θα έχετε την ευκαιρία να μπείτε μέσα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας.
Διαβάστε:
Αγιάσος Λέσβου: Το χωριό της τέχνης και των χρωμάτων
Αν και δεν είναι ευρέως γνωστή, υπάρχει μια άλλη εκκλησία που δεν μετατράπηκε ποτέ σε τζαμί. Αν και δεν μπορεί να συγκριθεί με την εκκλησία των Ταξιαρχών, η εκκλησία Ayazma έχει ενδιαφέρουσα ιστορία και αξίζει να την επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια της βόλτας σας στην πόλη.
Η εκκλησία χτίστηκε το 1890 πάνω από μια φυσική πηγή νερού που ο χριστιανικός πληθυσμός πίστευε ότι ήταν ιερή. Σύμφωνα με τον θρύλο, το σημείο αποκαλύφθηκε σε ένα 16χρονο κορίτσι σε ένα όνειρο. Ως εκ τούτου, η εκκλησία ονομάστηκε Ayazma (Αγίασμα). Το νερό πίστευαν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες και επισκέπτες από όλη την περιοχή του Αιγαίου έκαναν προσκύνημα εδώ για να πιουν και να κάνουν μπάνιο σε αυτό.
Αλλά μετά την εκδίωξη του ελληνικού πληθυσμού, το κτίριο μετατράπηκε σε εργοστάσιο ελαιολάδου τη δεκαετία του 1940 πριν εγκαταλειφθεί οριστικά. Με την πάροδο του χρόνου, το κτίριο πέρασε στην εγκατάλειψη, και πολύ πρόσφατα το 2018 έχει ανοίξει για το κοινό. Επιπλέον, η εκκλησία διατηρεί ένα μικρό τμήμα του αρχικού ψηφιδωτού δαπέδου της.
Για το ηλιοβασίλεμα που πάω;
Για την καλύτερη θέα προς το Ayvalık και το Αιγαίο, περπατήστε μέσα από τους πίσω δρόμους στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης, όπου θα βρείτε έναν λόφο. Από εκεί μπορείτε να έχετε καθαρή θέα στις εκκλησίες και τα τζαμιά που αναφέρθηκαν παραπάνω, εκτός από το νησί Cunda στο βάθος.
Το πιο διάσημο σημείο θέασης του ηλιοβασιλέματος είναι γνωστό ως Şeytan Sofrası, ή “Το τραπέζι του Σατανά”. Βρίσκεται 9 χιλιόμετρα έξω από την πόλη και δεν πηγαίνει εκεί καμία δημόσια συγκοινωνία.
Αϊβαλί και Μοσχονήσια: Εκδρομή στα παράλια της Μικράς Ασίας
Δες το βίντεό μας από τη μονοήμερη εκδρομή που κάναμε στο Αϊβαλι και τα Μοσχονήσια και ταξίδεψε μαζί μας.
ΓΙΝΕ SUBSCRIBER ΣΤΟ TRAVELSHARE : https://bit.ly/30nyE0d
Βρείτε μας στα social media
Ακολουθείστε το Travelshare.gr στο Google News και μάθε πρώτος για τα ταξίδια μας, τις εξορμήσεις, τις προτάσεις και τις συμβουλές για κάθε προορισμο. Ακολουθείστε μας σε Facebook, Instagram, YouTube, TikTok & LinkedIn.
Αν σου άρεσε το άρθρο, κάνε την εγγραφή σου, στο Newsletter του Travelshare.gr για συνεχή ενημέρωση με νέα άρθα, διαγωνισμούς και ταξιδιωτικές πληροφορίες.
Ακολούθησε το TravelShare στο Google News για να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα.