Βαρεθήκατε να ακούτε συνέχεια για τα ιδια ορεινά χωριά της Ελλάδας; Kάποια έχουν γίνει πολύ γνωστά και κοσμοπολιτικα χάρη στην δύναμη των Social και ίσως μερικές φορές έχουμε κουραστεί να τα βλέπουμε. ‘Ετσι σκεφτήκαμε να γράψουμε για τρία χωριά της Φωκίδας που όσο όμορφα και γραφικά είναι, άλλο τόσο είναι άγνωστα στους περισσότερους εκδρομείς.
Εκτός βέβαια και αν ασχολούνται σε μεγάλο βαθμό με την πεζοπορία, την ορειβασία και άλλα τέτοια φυσιολατρικά χόμπι. Α, και αν είναι και λίγο παραπάνω μερακλήδες στο καλό φαγητό. Γιατί όπως και να το κάνουμε, για χωριά της Ρούμελης θα γράψουμε και εκεί το καλό φαγητό το τιμάνε.
Η εκδρομή μας λοιπόν πραγματοποιήθηκε Αύγουστο μήνα. Ξεκινήσαμε από Αθήνα με 34 βαθμούς Κελσίου και όταν αφήσαμε πίσω μας το χωριό Πυρά, η θερμοκρασία είχε ήδη πέσει στους 21 βαθμούς Κελσίου! Πάνω από δέκα βαθμούς, δεν τους λές και λίγους.
Ακολουθήστε μας λοιπόν σε αυτό το άρθρο σε μία εκδρομή, για θα σας ξεναγήσουμε στις ομορφιές τριών ένδοξων χωριών της Ρούμελης, στα οποία έζησαν πολλοί ήρωες του ’21 και έχουν να διηγηθούν αρκετά ιστορικά γεγονότα από την Τουρκοκρατία και την Γερμανική κατοχή.
Χωριά της Φωκίδας: Το Μαυρολιθάρι
Ας ξεκινήσουμε με το Μαυρολιθάρι. Αυτό το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.140μ. στις πλαγιές της Οίτης και αποτελεί έναν από τους πλέον ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας. Η Οίτη ανήκει στην οροσειρά της Πίνδου. Όταν χιονίζει εκεί οι δρόμοι κλείνουν, το τοπίο όμως είναι μαγευτικό. Και το καλοκαίρι επίσης, η θερμοκρασία δεν αστειεύεται εκεί. Το λέμε γιατί Αύγουστο μήνα και η κουβέρτα το βράδυ ήταν απαραίτητη.
Η θέα που σου προσφέρει πάντως σου κόβει την ανάσα. Βλέπεις στα δεξιά σου τα Βαρδούσια Όρη και στα αριστερά σου την Γκιώνα και οι μόνοι ήχοι που ακούς είναι αυτοι της φύσης. Απόλυτη ησυχία και γαλήνη.
Το Μαυρολιθάρι κάηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τους Γερμανούς ως αντίποινα για τη δράση των ανταρτών της περιοχής. Σήμερα ο αριθμός κατοίκων του χωριού είναι περίπου 400 σε αριθμό. Την καλοκαιρινή περίοδο οι επισκέπτες αυξάνονται. Το Μαυρολιθάρι διαθέτει ένα Πετρόκτιστο παραδοσιακό πανδοχείο, το οποίο λειτουργεί και σαν Cafe και σου παρέχει ότι χρειαστείς. Επίσης υπάρχει και η παραδοσιακή ταβέρνα “Το στέκι του Καραπλή” που τέτοιο κρέας σπάνια βρίσκεις αλλού.
Στην μέση της πλατείας θα δείτε τον πλάτανο του χωριού που στέκει εκεί πάνω απο 300 χρόνια. Κοντά στην είσοδο του χωριού βρίσκονται οι πετρόκτιστες πηγές με το τρεχούμενο νερό. Πάρτε μαζί σας παγούρι και μπουκάλια γιατί τέτοιο νερό δεν θα βρείτε εύκολα κάπου αλλού.
Χωριά της Φωκίδας: Η Καστριώτισσα
Η Καστριώτισσα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1160μ. και οφείλει το όνομα στα ερείπια αρχαίου κάστρου που υπάρχουν μέσα στο χωριό, το οποίο και χτίστηκε το 500 π.Χ. Αν προσέξετε θα δείτε και στην είσοδο του χωριού, αλλά και μέσα στα στενά δρομάκια τα ερείπια του Δωρικού Κάστρου. Για να κάνουμε την βόλτα μας, μέσα στην Καστριώτισσα έπρεπε να παρκάρουμε το αυτοκίνητο σε μια από τις εισόδους του χωριού και μετά να συνεχίσουμε με τα πόδια.
Έξω από την πάνω πλευρά του χωριού υπάρχει μια πηγή με τρεχούμενο νερό και ένας χώρος με μερικές θέσεις για πάρκινγκ. Κατεβαίνουμε τα πέτρινα σκαλοπάτια και ρίχνουμε κλέφτες ματιές στις περιποιημενες λουλούδιασμενες αυλές και φωτογραφιζουμε τα εγκαταλελειμμένα παλιά σπίτια.
Στην Καστριώτισσα επίσης, βρίσκεται και η ιστορική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στη θέση της υπήρχε παλιό γυναικείο μοναστήρι χτισμένο το 1110 μ.Χ. περίπου. Κάποια προσθήκη έγινε το 1853. Εδώ την περίοδο της τουρκοκρατίας έβρισκαν καταφύγιο όσοι από την περιοχή μας καταδιώκονταν από τους κατακτητές.
Ο δρόμος τελειώνει στην άλλη είσοδο του χωριού, με την μικρή πέτρινη πλατεία και την υπεραιωνόβια Πουρνάρα στο κέντρο της. Στην πλατεία υπάρχει το Αρχοντικό της Ευανθίας, στον οποίο, εκτός από διαμονή και φαγητό, μπορείς να απολαύσεις τον ελληνικό σου καφέ και το γλυκάκι σου πιάνονας θέση σε ένα τραπεζάκι με θέα τα Βαρδούσια Όρη…
Εσάς σας αρέσουν τα Road Trips; Εάν ναι, διαβάστε και πάρτε ιδέες για Πελοπόννησο.
Χωριά της Φωκίδας: Ο Αθανάσιος Διάκος
Το τρίτο χωριό είναι σίγουρα από τα γνωστότερα χωριά της Φωκίδας και είναι ο Αθανάσιος Διάκος. Το χωριό είναι χτισμένο στα 1060μ. κάτω από τα Βαρδούσια όρη. Το όνομα του φυσικά το πήρε από τον Έλληνα αγωνιστή Αθανάσιο Διάκο, μιας και αυτό το χωριό, όπως λένε, ήταν και ο τόπος καταγωγής του. Το παλιό όνομα του χωριού, μέχρι και το 1959 ήταν Άνω Μουσουνίτσα. Ένας ανδριάντας προς τιμήν του Αθανάσιο Διάκου βρίσκεται στην μεγάλη πλατεία του χωριού δίπλα στην εκκλησία.
Επίσης, την πλατεία του χωριού κοσμούν δύο μεγάλοι πλάτανοι, οι οποίοι είναι πάνω από 600 ετών. Μέσα από τον έναν πλάτανο πηγάζει τρεχούμενο νερό. Κάτω από την παχιά τους σκία απλώνονται τραπεζάκια από τις ταβέρνες και τα cafe που βρίσκονται στην πλατεία. Στο χωριό μάλιστα θα βρείτε και αρκετά καταλύματα για την διαμονή σας.
Γνωρίστε και άλλα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας που έχει επισκεφτεί το Travelshare.gr
Το χωριό είναι διάσημο για το παγωτό Ραβάνη. Παγωτό κρέμα/βανίλια, το οποίο παρακευάζεται από πρόβειο γάλα. Ε, δεν γίνεται να κάνατε τόσο δρόμο και να μην το δοκιμάσετε κατευθείαν από το μέρος που παράγεται.
Εάν συνεχίσετε από την πλατεία με τα πόδια, υπάρχει σχετική σήμανση, σε τρία λεπτά θα βγείτε στο μονοπάτι που οδηγεί στο ποτάμι του χωριού. Στο δρόμο θα συναντήσετε και το μουσείο Αθανάσιος Διάκος, το οποίο και είναι αφιερωμένο στην ζωή, το τέλος του, αλλά και στην απελευθερωτική δράση της περιοχής.
Μία όμορφη μικρή βόλτα ξεκινά λοιπόν κάτω από πλατάνια, βελανιδιές και δρυς. Τα ξύλινα γεφύρια και το ορμητικό νερό του ποταμού συνθέτουν ένα σκηνικό καταπληκτικό και πολύ δροσερό θα λέγαμε, μιας και είναι αρχές Αυγούστου, οπότε η βόλτες σε τέτοια υψόμετρα μόνο απολαυστικές θα τις λέγαμε.
Αυτή η εκδρομη είναι ιδανική για Οικογένειες. Εάν θέλετε λιγάκι έμπνευση παραπάνω διαβάστε την στήλη μας Travel With Kid.
Τι λέτε;
Πως σας φάνηκαν αυτά τα χωριά της Φωκίδας; Το ξέρατε ότι βρίσκονται μόνο λίγα χιλιόμετρα από την διάσημη Παύλιανη; Εάν ξαναβάλετε στο πρόγραμμα σας μία εκδρομή σε αυτά τα μέρη, σίγουρα να μην σταθείτε μόνο εκεί, προσπαθήστε να γνωρίσετε καλύτερα την περιοχή, διότι το αξίζει. Εμείς σίγουρα θα βάλουμε στο πρόγραμμα μας και άλλα μέρη της ορεινής Φωκίδας…
Βρείτε μας στα social media
Ακολουθείστε το Travelshare.gr στο Google News και μάθε πρώτος για τα ταξίδια μας, τις εξορμήσεις, τις προτάσεις και τις συμβουλές για κάθε προορισμο. Ακολουθείστε μας σε Facebook, Instagram, YouTube, TikTok & LinkedIn.
Αν σου άρεσε το άρθρο, κάνε την εγγραφή σου, στο Newsletter του Travelshare.gr για συνεχή ενημέρωση με νέα άρθα, διαγωνισμούς και ταξιδιωτικές πληροφορίες.
Ακολούθησε το TravelShare στο Google News για να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα.