Η Συκαμιά Λέσβου είναι ένας μικρός γραφικός οικισμός και βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. από το διάσημο Μόλυβο. Η Σκάλα Συκαμιάς μάλιστα είναι ο βορειότερος οικισμός του νησιού. Απένατι της βλέπουμε τα τούρκικα παράλια και πιο συγκεριμμένα τον οικισμό Άσσος (Behram), στην οποία σώζεται η Ακρόπολη του ναού της θεάς Αθηνάς. Η Συκαμιά Λέσβου θα λέγαμε πως είναι ένας ειδυλλιακός και ήσυχος προορισμός και η πατρίδα του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Στρατή Μυριβήλη.
Και αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που ήθελα να επισκεφτώ την Συκαμιά. Γιατί ένα απο τα αγαπημένα μου μυθιστορήματα (αν όχι το πιο αγαπημένο), είναι “Η Παναγιά η Γοργόνα”. Η λογοτεχνική περιγραφή του Μυριβήλη για αυτόν τον τόπο και τους ήρωες του με μάγεψε. Τι από όλα αυτά ήταν μύθος και τη αλήθεια για αυτό το μέρος, ίσως να μην το μάθουμε ποτέ. Αλλά τη Συκαμιά Λέσβου έπρεπε να την επισκεφτώ.
Έτσι, ύστερα από αρκετές απότομες ανηφορικές στροφές αντικρίζουμε το ορεινό χωριό. Το όνομα Συκαμιά το πήρε από τις πολλές μουριές που υπάρχουν εκεί. Βέβαια, εμείς βλέπαμε παντού στην διαδρομή μας το γνωστό ασημένιο χρώμα των φύλλων των ατελείωτων ελαιώνων της Λέσβου.
Η Γνωριμία με το χωριό Συκαμιά
Η Συκαμιά είναι ένας από τους 5 καλύτερα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς της Λέσβου, με μεσαιωνικού τύπου ιστό, που καθιστά αδύνατη την κυκλοφορία αυτοκινήτων. Έτσι και εμείς αφήσαμε το αυτοκίνητο μας στην είσοδο του χωριού, για να περπατήσουμε στα λιθόστρωτα ανηφορικά στενά και να το γνωρίσουμε καλύτερα. Είναι αρχές Σεπτέμβρη και οι καλοκαιρινοί επισκέπτες είναι λιγοστοί. Όπως και οι κάτοικοι του και τα μαγαζιά του.
Υπάρχουν ελάχιστα μαγαζάκια στο χωριό. Τα μόνα που εντοπίσαμε ήταν μία ταβέρνα στην είσοδο του χωριού, ένα καφενείο στη πλατεία, ένα cafe, και ένα αρτοπωλείο. Σίγουρα ο χρόνος εδώ κυλάει διαφορετικά. Και αυτή η ηρεμία μας έδωσε μία άλλη άνεση να εξερευνήσουμε τα στενά αυτού του μικρού χωριού.
Διαβάστε:
Μόλυβος: 5+1 πράγματα να κάνετε όταν τον επισκεφτείτε
Στη διαδρομή μας συναντάμε μόνο πετρόχτιστα σπίτια, ακόμη και αρχοντικά, με πολύχρωμα πατζούρια και όμορφες αυλές. Αλλά και καταστήματα που χτίστηκαν στα μισά του 19ου αιώνα. Ένα σιδεράδικο μάλιστα ήταν ακόμη ανοιχτό, και μας εντυπωσίασε ευχάριστα.
Το κανονικό όνομα του χωριού είναι Συκαμινέα. Απλά είναι πιο γνωστό ως Συκαμιά ή Σκαμνιά από τους ντόπιους.
Ταξίδι στον περασμένο αιώνα
Επίσης στη διαδρομή μας συναντάμε κάποιες σωζόμενες κρήνες, από τις 8 που υπάρχουν στο χωριό, από τις οποίες η παλαιότερη χρονολογείται το 1920. Η Συκαμιά Λέσβου ξεκίνησε ως οθωμανική κοινότητα, αλλά σταδιακά μετατράπηκε σε Χριστιανική και άρχισε να ακμάζει πριν από ενάμιση αιώνα.
Διαβάστε:
Σκάλα Ερεσού: 5+1 πράγματα που μπορείς να κάνεις στη γενέτειρα της Σαπφούς
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής που βρίσκεται κάτω από την αγορά. Είναι τρίκλιτη βασιλική, χτίστηκε το 1859 και εγκαινιάστηκε το 1861.
Για όσους αγαπούν τις ποδηλατικές διαδρομές στη Βόρεια Λέσβο έχει αρκετά Bike Trails. Διαβάστε την δική μας Bike friendly Εμπειρία εδώ.
Στη Συκαμιά Λέσβου βρίσκεται το πατρικό του Στρατή Μυριβήλη, το οποίο είναι ανοιχτό στους επισκέπτες. Δυστυχώς, για εμάς εκείνη την ημέρα που βρεθήκαμε στο χωριό ήταν κλειστό. Κάτι που με στεναχώρησε αρκετά μιας και ήθελα πολύ να δω τα προσπωπικά αντικείμενα του αγαπημένου μου Έλληνα Συγγραφέα. Στον κεντρικό δρόμο του οικισμού, στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου υπάρχει και το Λαογραφικό Μουσείο Συκαμιάς.
Η Γνωριμία με τη Σκάλα Συκαμιάς
Τρία χιλιόμετρα βόρεια από το χωριό, βρίσκεται η Σκάλα Συκαμιάς, την οποία και φυσικά ήταν στο πρόγραμμα μας να την επισκεφτούμε. Η σκάλα Συκαμιάς Λέσβου είναι το επίνειο του ορεινού οικισμού της. Ένα ψαροχώρι, 153 κατοίκων με το μικρό του λιμάνι γεμάτο ψαροκάικα.
Στη Σκάλα Συκαμιάς έμεναν κάτοικοι από τη Συκαμιά που η κύρια τους ασχολία ήταν η αλιεία. Κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής, έφτασαν καθημερινά με καίκια πρόσφυγες που κατάφεραν να γλυτώσουν από τις λεηλασίες και εγκαταστάθηκαν εκεί και αυτοί.
Βρες κατάλυμα για την διαμονή σου σε αυτόν τον σύδεσμο
Όποιος έχει διαβάσει το μεγάλο αυτό έργο του Μυριβήλη, θα βρει πόσο επίκαιρα είναι και σήμερα τα λόγια του: «Της Παναγιάς τα Ράχτα», στη Συκαμιά, συνεχίζουν να τα δέρνουν οι άνεμοι της Ανατολής και να ξεβράζουν ανθρώπους αποδιωγμένους από τις συμφορές. Εκατό χρόνια τώρα άνθρωποι περνάνε το μπουγάζι. Πότε για να ’βρουν δουλειά, πότε για να ’βρουν άλλη γης.
Γνωρίστε μαζί μας την Λέσβο, μέσα από τα ταξιδιωτικά μας άρθρα.
Η Σκάλα Συκαμιάς είναι γνωστή για τη μικρή μυστηριώδη εκκλησία της χτισμένη στην άκρη του βράχου στην είσοδο της Σκάλας Συκαμιάς. Την Παναγιά την Γοργόνα. Αστικός Μύθος ή πραγματικότητα, λένε πως η Παναγιά η Γοργόνα πήρε το όνομά του από μία τοιχογραφία άγνωστου λαϊκού ζωγράφου που απεικονίζει την Παναγιά με ουρά γοργόνας. Αλλά δεν υπάρχει πια μέσα στο εκκλησάκι. Η εκκλησία έγινε γνωστή από το ομώνυμο συγγραφικό έργο του Στρατή Μυριβήλη.
Διαβάζοντας Στρατή Μυριβήλη
“…Περνούσαν με μια μπρατσέρα, κι ο εργολάβος τους μαζί, συμφωνημένοι στα βορεινά του νησιού, σ’ ένα κεφαλοχώρι, να χτίσουν κάποιο σαπουνάδικο. Στο δρόμο τους πήρε αλακάπα ένα άγριο μπουρίνι. Πήγαν να μπατάρουν εκεί απέξω στον κάβο Κόρακα, σαν αντίκρισαν ξάφνου της Παναγίας τα ράχτα. Γλίτωσέ μας, τάχτηκε ο εργολάβος, και μεις θα σου χτίσουμε ένα ξωκλήσι. Μεμιάς καταλάγιασε ο καιρός, οι μαστόροι και το τσούρμο απάγγιασαν στο μικρό λιμάνι της Παναγιάς. Δέσανε πρυμάτσα και κάμαν το τάμα τους. Γι’ αυτό το κλησάκι τούτο μοιάζει τόσο πολύ με μικρό λαδομάγαζο.”
Στο λιμάνι υπάρχει και η μουριά ηλικίας 130 ετών, στην οποία καθόταν ο Μυριβήλης και αποκαλείται «Η μουριά του Μυριβήλη». Λένε πως εκεί είχε εμπνευστεί πολλά από τα μυθιστορήματα του.
Ιδέες για διακοπές στα Ελληνικά νησιά από το Travelshare.gr
Γεύσεις της Μυτιλήνης
Στον ίδιο χώρο που αγνάντευε ο Μυριβήλης τη θάλασσα, τώρα πια εμείς μπορούμε να απολαύσουμε την θέα στης “Παναγιάς τα Ράχτα”, ενώ γευόμαστε κρασάτο χταποδάκι, κολοκυθοανθούς και γεμιστούς κρεμμυδοντολμάδες με την συνοδεία φυσικά ενός καλού ούζου.
Στην Συκαμιά Λέσβου, στη Σκάλα, ο επισκέπτης δε θα απολαύσει μόνο φαγητό, αλλά και ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα που έχει δει ποτέ του…
Παραλίες στις οποίες μπορείτε να κάνετε μπάνιο σε αυτή τη περιοχή είναι της Σκάλας Συκαμινιάς και της Κάγιας. Είναι πολύ ήσυχες, με βότσαλα, καθαρά νερά και αρκετή σκιά από τα δέντρα. Και φυσικά με πολλές ψαροταβέρνες που μπορείτε να απολαύσετε μία από τις καλύτερες κουζίνες των Ελληνικών Νησιών.
Βρείτε μας στα social media
Ακολουθείστε το Travelshare.gr στο Google News και μάθε πρώτος για τα ταξίδια μας, τις εξορμήσεις, τις προτάσεις και τις συμβουλές για κάθε προορισμο. Ακολουθείστε μας σε Facebook, Instagram, YouTube, TikTok & LinkedIn.
Αν σου άρεσε το άρθρο, κάνε την εγγραφή σου, στο Newsletter του Travelshare.gr για συνεχή ενημέρωση με νέα άρθα, διαγωνισμούς και ταξιδιωτικές πληροφορίες.
Ακολούθησε το TravelShare στο Google News για να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα.