Η αλήθεια είναι πως πριν το ταξίδι εψαξά αρκετά για το τι να φάω στη Μπολόνια μιας και μου αρέσει να δοκιμάζω παραδοσιακό φαγητό από το κάθε μέρος που επισκέπτομαι. Να βρω μαγαζιά που θα φάω σαν ντόπιος και γενικά να επιλέξω φαγητά που κατά κύριο λόγο έχουν μια θέση στα τραπέζια των κατοίκων της πόλης. Αν και είναι μία από τις πιο υποτιμημένες πόλεις της Ιταλίας, θα έλεγα πως διαθέτει μία από τις πιο γευστικές κουζίνες.
Οπότε αν ψάχνεις τι να φας στη Μπολόνια, συνέχισε να διαβάζεις αυτό το άρθρο και θα βρεις μερικές προτάσεις από κυρίως πιάτα, αλλά και ορεκτικά που δοκιμάσαμε αλλά και τα μαγαζιά που επισκεφτήκαμε στο ταξίδι μας στη Μπολόνια.
Η πρωτεύουσα της Emilia Romana γνωστή και ως “La Grassa”, δηλαδή η παχιά, δε πήρε τυχαία αυτόν τον χαρακτηρισμό. Όπου και να πας, σε όποιο στενό και να περπατήσεις, θα βρεις σίγουρα κάτι το οποίο θα σε τραβήξει με τις απίθανες μυρωδιές του. Αρώματα από τυριά, αλλαντικά και κάθε είδους έδεσμα που μαγειρεύεται εκείνη τη στιγμή. Η Μπολόνια είναι η γαστρονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας η οποία διαθέτει πάρα πολλά εστιατόρια, μπαράκια, αλλά και φυσικά τοπικές αγορές από όπου μπορείς να αγοράσεις από προσούτο και μορταδέλα τρομερής ποιότητας μέχρι και lardo di suino (το λαρδί που λέμε και εμείς στην Ελλάδα).
Φυσικά η Μπολόνια δεν είναι μόνο αλλαντικά. Όταν μιλάμε για Ιταλική κουζίνα, το μυαλό μας πηγαίνει κατευθείαν στα ζυμαρικά. Και αν κάνεις μία βόλτα στη κεντρική αγορά της Μπολόνια θα καταλάβεις γιατί μιλάμε. Μαγαζιά με βιτρίνες γεμάτες από χειροποίητα ζυμαρικά κάθε είδους. Από ταλιατέλες και λαζάνια μέχρι τορτελίνια και ραβιόλια για να πάρεις μαζί σου για την επιστροφή.
Πως να επιλέξεις σε ποιο εστιατόριο να φας στη Μπολόνια.
Όπως έγραψα και παραπάνω, στη Μπολόνια υπάρχουν πάρα πολλά εστιατόρια αλλά και μαγαζιά της γειτονιάς καθώς και μπυραρίες όπου μπορείς να γευτείς φαγητά με καλή ποιότητα. Κάτι τέτοιο λοιπόν καθιστά κάπως δύσκολη την επιλογή το που να φας στη Μπολόνια μιας και δε γνωρίζεις ποιο είναι το καλύτερο για να πας.
Για αυτό το λόγο θα σου προτείναμε μερικές συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις με στόχο να κάνεις τη καλύτερη δυνατή επιλογή σύμφωνα με τα δικά σου γούστα αλλά και το ποσό που μπορείς να διαθέσεις.
Τι να αποφύγεις αν ψάχνεις να φας στη Μπολόνια.
Μια από τις βασικές συμβουλές για τη καλύτερη επιλογή ενός εστιατορίου αρχικά είναι η αποφυγή των τουριστικών σημείων μέσα στη πόλη. Ο λόγος, γιατί σε ένα τουριστικό σημείο τα μαγαζιά είναι και υπερτιμημένα αλλά και συχνά δε θα βρεις και τόσο ποιοτικά πιάτα για να φας.
Αυτό συμβαίνει διότι τα μαγαζιά που βρίσκονται στα τουριστικά σημεία ενδιαφέροντος είναι σίγουρο πως θα έχουν αρκετή πελατεία. Έτσι, όπως πολλές φορές έχεις ακούσει από άλλους ή έχεις βιώσει προσωπικά, σε αυτά τα μαγαζιά δεν έχεις και την απαιτούμενη προσοχή και εξυπηρέτηση.
Οπότε στη Μπολόνια προτείνουμε να αποφύγεις για παράδειγμα μαγαζιά που υπάρχουν στη Piazza Maggiore αλλά και στη Via dell’ Indipendenza που και τα δύο είναι αρκετά τουριστικά σημεία μέσα στη πόλη. Αντ’ αυτού μπορείς να ρίξεις μια ματιά στη Via del Pratello και τη Via Pescherie Vecchie που δεν είναι τόσο κεντρικά στη πλατεία και μπορείς να βρεις μερικά διαμαντάκια.
Διάβασε τις κριτικές
Φυσικά το επόμενο βήμα για να βρεις ένα καλό μαγαζί για να φας στη Μπολόνια, είναι να διαβάσεις αρκετά από τα σχόλια που υπάρχουν στο Google αλλά και στο Tripadvisor. Μη σταθείς σε ένα δύο, αλλά κάνε μια πιο εκτεταμένη έρευνα στα μαγαζιά που σε ενδιαφέρουν. Ψάξε ανάμεσα στα σχόλια των επισκεπτών και προσπάθησε να δεις τη γενική εικόνα των επισκεπτών για το κάθε μαγαζί που κοιτάς.
Μη δεις μόνο τα 10 πρώτα σχόλια. Διάβασε και παλαιότερα με σκοπό να καταλάβεις σε βάθος χρόνου για την αξιοπιστία και τη ποιότητά του καταστήματος. Έτσι θα έχεις μια καλύτερη εικόνα για το τι μαγαζί είναι αυτό και αν πραγματικά αξίζει να επισκεφτείς και να επιλέξεις μέσα από το μενού του για το τι θα φας.
Ρώτα όσο περισσότερο γίνεται.
Το τελευταίο αλλά θεωρό αρκετά σημαντικό είναι να κάνεις μια απλή ερώτηση στους ντόπιους. Ρώτησέ τους να σου πουν για τα μέρη που προτείνουν οι ίδιοι για φαγητό. Μη διστάσεις να τους κάνεις μια ερώτηση. Αρχικά, δε κοστίζει τίποτα απολύτως και δεύτερον, από όσο είδαμε τις μέρες που επισκεφτήκαμε τη Μπολόνια, πραγματικά ισχύει πως είναι αρκετά φιλόξενοι άνθρωποι.
Και επειδή είναι και λάτρεις του φαγητού, μια ερώτηση για να σου προτείνουν που να φας, θα την απαντήσουν με μεγάλη χαρά όπως διαπιστώσαμε. Οπότε άρχισε τις ερωτήσεις όπου και να βρίσκεσαι. Ξεκίνα από τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου που μένεις, κάνε μια ερώτηση σε κάποιον όσο είσαι σε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς ακόμα και σε έναν περαστικό ή και κάποιον υπάλληλο στη τοπική αγορά. Λογικά δεν θα έχεις να χάσεις κάτι. Και που ξέρεις, ίσως σου προτείνουν κάποιο μαγαζί που δε σου γεμίζει το μάτι αλλά στο τέλος είναι το μεγαλύτερο διαμάντι για να φας στη Μπολόνια.
Τι να φάω στη Μπολόνια: Ταξίδι στην Ιταλική κουζίνα που όλοι έχουμε αγαπήσει.
Η Ιταλική κουζίνα είναι σίγουρα μια από τις πιο δημοφιλείς και ποικίλες κουζίνες στον κόσμο. Έχει μια μακρά ιστορία και παράδοση, που αντικατοπτρίζει τη γεωγραφία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Ιταλίας. Η ιταλική κουζίνα χαρακτηρίζεται από την απλότητα, τη φρεσκάδα και τη γεύση των υλικών που χρησιμοποιούν σε κάθε πιάτο, που συχνά είναι εποχικά, τοπικά και προστατευόμενα από ειδικές ετικέτες ποιότητας.
Μερικά από τα βασικά συστατική της ιταλικής κουζίνας είναι το ελαιόλαδο, οι ντομάτες, το σκόρδο, ο βασιλικός, η ρίγανη, το θυμάρι, φυσικά τα ζυμαρικά και το ρύζι, το ψωμί, το κρέας, το ψάρι, κάθε λογής τυρί και το κρασί.
Ανάλογα με το που βρίσκεσαι, η ιταλική κουζίνα αλλάζει από μέρος σε μέρος. Σε γενικές γραμμές όμως μπορείς να τη χωρίσεις σε δύο βασικές κατηγορίες, που είναι η βόρεια και η νότια.
Για ακόμα περισσότερο Ιταλικό φαγητό, διάβασε:
Φαγητό στο Μιλάνο: Που να φας οικονομικά και τι να αποφύγεις
Στο βόρειο κομμάτι της Ιταλίας συνήθως βρίσκεις συνταγές που χρησιμοποιούν περισσότερο βούτυρο, σάλτσες, ρύζι, λουκάνικα και πολέντα. Στη Νότια Ιταλία, θα βρεις μια πιο Μεσογειακή κουζίνα που κατά κύριο λόγο δημιουργεί συνταγές με κύρια συστατικά το ελαιόλαδο, τις ντομάτες, τα φρέσκα λαχανικά, ζυμαρικά και θαλασσινά.
Τα πιο γνωστά πιάτα της Ιταλικής κουζίνας.
Τα πιο γνωστά και αγαπημένα ευρέως πιάτα που μας έχει προφέρει η ιταλική κουζίνα είναι:
Η κλασική Pizza
Δε ξέρω και δεν θα σας πω ότι είναι το πρώτο σε θέση πιο γνωστό και αγαπημένο Ιταλικό φαγητό σε όλο τον κόσμο, αλλά δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που δε ξέρει για αυτό το τέλειο φαγητό. Αποτελείται από λεπτή ζύμη και πάνω της μπορείς να προσθέσεις ότι θέλεις, όπως ντομάτες, μοτσαρέλα, προσούτο, σαλάμι, μορταδέλα, μανιτάρια, βασιλικό, αντζούγιες και γενικά ότι τραβάει η όρεξή σου.
Στη Μπολόνια από take away δοκιμάσαμε Πίτσα με porcini και φυσικά την ντόπια Πίτσα αλά Μπολονέζ.
Η πίτσα είναι από τα πιο δημοφιλή και εξαγόμενα προϊόντα της ιταλικής κουζίνας με πάρα πολλές παραλλαγές και προσαρμογές από χώρα σε χώρα. Η πιο κλασική και απλή παραλλαγή που μπορείς να βρεις είναι η πίτσα μαργαρίτα που διαθέτει ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό που αντιπροσωπεύουν τα χρώματα της Ιταλίας.
Pasta – Αφού είμαι μακαρονάς.
Ακόμα ένα από τα γνωστά συστατικά της ιταλικής κουζίνας είναι τα ζυμαρικά. Ένα ακόμα σήμα κατατεθέν αυτής της χώρας, με πάνω από τριακόσια (300) διαφορετικά είδη και σχήματα. Τα ζυμαρικά μπορούν να συνδυάζονται με διάφορες σάλτσες:
- όπως η γνωστή από τη πόλη της Μπολόνια, Bolognese, με κιμά και ντομάτες.
- Επίσης στη Μπολόνια πρέπει να δοκιμάσεις σε κάθε ευκαιρία τορτελίνια σε οποιαδήποτε παραλλαγή τα βρεις. Ειδικά με pistachio ήταν ότι καλύτερο.
- Η διάσημη carbonara που είναι με πανσέτα, αυγό και τυρί.
- Η τρομερή pesto, με βασιλικό, κουκουναρόσπορο, σκόρδο και παρμεζάνα
- Η napolitana, με ντομάτες σκόρδο και ελαιόλαδο
- Η amatriciana, με προσούτο, ντομάτες και τυρί pecorino και πάρα πολλές ακόμα.
Risotto: Από τη Βόρεια Ιταλία με αγάπη.
Ακόμα ένα από τα δημοφιλή πιάτα της ιταλικής κουζίνας με προέλευση από τη βόρεια Ιταλία όπου υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις ορυζώνων είναι και το ριζότο. Στην ουσία είναι ρύζι το οποίο μαγειρεύεται σε ζωμό μέχρι να γίνει χυλός και θα το βρεις σε πάρα πολλές παραλλαγές και γεύσεις όπως για παράδειγμα μερικά από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται είναι τα λαχανικά, το κρέας, το τυρί και το κρασί. Ένα πιάτο που στην Ιταλία συνήθως σερβίρετε ως πρώτο πιάτο πριν το κυρίως.
Τι να φας στη Μπολόνια: Παραδοσιακά προϊόντα της
Η Μπολόνια είναι μια πόλη που διαθέτει πλούσια και διάσημη γαστρονομική παράδοση. Μερικά από τα παραδοσιακά προϊόντα της είναι τα εξής:
Η μορταδέλα
Η γνωστή σε όλους μας μορταδέλα είναι αλλαντικό από χοιρινό το οποίο περιέχει κομμάτια από λίπος χοιρινού λαιμού, αρωματισμένη με μπαχάρι, γαρίφαλο, κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο καθώς και άλλα μπαχαρικά. Συχνά θα βρεις και άλλες παραλλαγές της όπως για παράδειγμα μορταδέλα που να περιέχει ελιές ή ακόμα και φουντούκια. Ένας τέλειος μεζές για να φας απολαμβάνοντας μια κρύα μπύρα ή ένα τοπικό κρασί. Θα στη σερβίρουν ή σκέτη ή μέσα σε ένα τραγανό σάντουιτς.
Η σάλτσα Ragù alla Bolognese
Πρόκειται για μια αρωματική σάλτα από μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά, ντομάτα, γάλα και μπαχαρικά. Είναι το βασικό συστατικό για τη παρασκευή πιάτων όπως οι ταλιατέλες αλά ραγού, τα λαζάνια αλά μπολονέζ και τα τορτελίνια σε ζωμό (κάτι σαν σούπα) που είναι παραδόξως ένα εξαιρετικό πιάτο.
Το τυρί Parmigiano Reggiano
Ένα ακόμα παραδοσιακό προϊόν που ανήκει στα σκληρά τυριά και είναι από αγελαδινό γάλα το οποίο ωριμάζει για τουλάχιστον 12 μήνες. Ένα προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) το οποίο παράγεται μόνο σε συγκεκριμένες περιφέρειες της βόρεια Ιταλίας.
Για περισσότερα άρθρα σχετικά με το φαγητό μπες σε αυτή τη κατηγορία.
Λουκάνικο Cotechino
Το συγκεκριμένο λουκάνικο είναι παραδοσιακό φαγητό που θα το βρείτε συνήθως τη περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Είναι ένα χοντρό λουκάνικο από χοιρινό κρέας, λαρδί, δέρμα χοιρινού και μπαχαρικά όπως κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο. Συνήθως συνοδεύεται με φασόλια ή λάχανο.
Το γλυκό zuppa inglese
Το συγκεκριμένο γλυκό είναι ένα είδος πουτίγκας και αποτελείτε από στρώματα αφράτου κέικ βουτηγμένα σε λικέρ Ακερμές και κρέμα με γεύση βανίλια ή σοκολάτα. Το γλυκό αυτό δημιουργήθηκε στη Μπολόνια το 16ο αιώνα και είναι στην ουσία αντιγραφή του Αγγλικού Τράιφλ.
Τι να φας στη Μπολόνια: Μερικές προτάσεις που αξίζουν δοκιμή
Αν και είπαμε η Μπολόνια είναι μια πόλη πλούσια όσον αφορά τη γαστρονομική εμπειρία που έχει να προσφέρει στους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες, δεν παύει να έχει καλά αλλά και όχι και τόσο καλά εστιατόρια για να επιλέξει κάποιος να πάει για φαγητό.
Παρακάτω θα σου παρουσιάσω μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια για να πας στη Μπολόνια μετά από έρευνα στο διαδίκτυο αλλά και με βάση τη προσωπική μας εμπειρία από το ταξίδι που κάναμε σε αυτή τη πόλη.
Ristorante Trattoria Oberdan da Mario
Μια από τις καλύτερες τρατορίες της Μπολόνια που σερβίρει νοστιμότατα πιάτα και σε πολύ καλές ποσότητες. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε ποιοτικά μαγειρεμένα φαγητά όπως ταλιατέλες αλά ραγού, την εξαιρετική tortellini in brodo αλλά και τα φημισμένα λαζάνια αλά Μπολονέζ. Ένα εστιατόριο με ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα που θα πρέπει για να βρείτε τραπέζι να κάτσετε, να έχετε κάνει αρχικά μια κράτηση.
Affumico – Bologna
Εδώ η ποιότητα και η τέχνη πάνε μαζί. Το Affumico είναι ένα κομψό και μοντέρνο εστιατόριο όπου θα βρείτε αρκετές παρασκευές καπνισμένες από τους ίδιους. Όπως αναφέρουν και στη σελίδα του εστιατορίου, θέλουν να μεταφέρουν τη γαστρονομική κουλτούρα του καπνίσματος, μιας αρχαίας τεχνικής μαγειρέματος κρέατος που απαιτεί χρόνο, επιμονή και αφοσίωση. Το κρέας, το ψάρι αλλά και τα τοπικά πιάτα της Μπολόνια, παρασκευάζονται ακολουθώντας αυτή την αρχαία, διαχρονική διαδικασία παρασκευής.
Bonelli Burgers
Αν ψάχνετε για μπέργκερ να φάτε στη Μπολόνια τότε θα σας προτείνουμε ένα από τα πολύ δυνατά μαγαζιά για αυτό ακριβώς το λόγο. Τρομερή ποιότητα, πάρα πολύ καλά υλικά και επιλογές για όλα τα γούστα. Τα υλικά τους είναι αρκετά ποιοτικά και προσεκτικά επιλεγμένα από τοπικούς μικρούς παραγωγούς. Όπως λένε και οι ίδιοι, το ψωμί brioche που χρησιμοποιούν είναι μαλακό σαν σύννεφο εσωτερικά και χρυσαφένιο εξωτερικά. Το ψήνουν κάθε πρωί και ταιριάζει απόλυτα με τους χυμούς του φρεσκοψημένου κρέατος καθώς και με τις σάλτσες που δημιουργούν οι ίδιοι.
Δες το βίντεο μας από τη Μπολόνια.
Αν θέλεις να δεις περισσότερα για τη πόλη της Μπολόνια, μπορείς να δεις το βίντεό στο κανάλι μας στο Youtube. Αν τα ερωτήματα που έχεις είναι: Τι να δω και τι να φάω στη Μπολόνια, τότε ίσως τα παρακατω βίντεο σου δώσουν τις απαντήσεις που ψάχνεις.
1ο Επεισόδιο από το ταξίδι στη Μπολόνια.
Πραμγατικά ατυή η πόλη ήταν μια έκπληξη. Και για το πόσο όμορφη και γραφική είναι αλλά και για την πολύ καλή κουζίνα της. Για αυτούς του λόγους το ταξίδι μας στη Μπολόνια χωρίστικε σε δύο μέρη (βίντεο) όπου μπορείτε να δείτε τι επισκεφτήκαμε αλλά και τι φαγητά δοκιμάσαμε αυτές τις μέρες.
ΓΙΝΕ SUBSCRIBER ΣΤΟ TRAVELSHARE: https://bit.ly/30nyE0d
2ο Επεισόδιο από το ταξίδι στη Μπολόνια.
Το δεύτερο επεισόδιο αρχικά έχει τη μονοήμερη εκδρομή που κάναμε στη Φερράρα και στη συνέχεια επιστροφή στη Μπολόνια. Αν ψάχνεις τι να φας στη Μπολόνια, στο 2ο επεισόδιο επισκεφτήκαμε ένα παραδοσιακό ταβερνάκι που δε σου γεμίζει το μάτι αλλά είναι πραγματική έκπληξη και επιπλέον προλάβαμε να κάτσουμε και να φάμε σε μία από τις δύο υπαίθριες αγορές της Μπολόνια. Τη Mercato di Bolognina όπου είχαμε την ευκαιρία να φάμε αρκετά ποιοτικά φαγητά.
Για αυτό μη χάσεις και το δεύτερο επεισόδιο από αυτό το ταξίδι μας.
Αλλά για να μη χάσεις και τα επόμενα ταξίδια μας, κάνε την εγραφή σου στο κανάλι μας από αυτόν το σύνδεσμο. Ευχαριστούμε πολύ και σε περιμένουμε στη παρέα μας για να ταξιδέψουμε σε νέα μέρη και να γνωρίσουμε τον κάθε τόπο όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται.
Βρείτε μας στα social media
Ακολουθείστε το Travelshare.gr στο Google News και μάθε πρώτος για τα ταξίδια μας, τις εξορμήσεις, τις προτάσεις και τις συμβουλές για κάθε προορισμο. Ακολουθείστε μας σε Facebook, Instagram, YouTube, TikTok & LinkedIn.
Αν σου άρεσε το άρθρο, κάνε την εγγραφή σου, στο Newsletter του Travelshare.gr για συνεχή ενημέρωση με νέα άρθα, διαγωνισμούς και ταξιδιωτικές πληροφορίες.
Ακολούθησε το TravelShare στο Google News για να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα.
2 comments
Πάω να φτιάξω τίποτα να φάω προς το παρόν στην κουζινούλα μου, γιατί μου άνοιξε η όρεξη με τις φωτογραφίες
Μα είναι βασικός κανόνας ότι στην Ιταλία ταξιδεύεις για το φαγητό κυρίως. Και η Μπολόνια έχει υπέροχη κουζίνα.
Αυτό ακριβώς που λες. Μετά παρηγοριέσαι στο σπίτι :p