Έχετε σκεφτεί ποτέ ποιά είναι τα πιο περίεργα Χριστουγεννιάτικα φαγητά στον κόσμο; Τι τρώνε παραδοσιακά άλλοι λαοί, την ώρα που εμείς καταβροχθίζουμε μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτα την Πρωτοχρονιά; Όταν ταξιδεύουμε δοκιμάζουμε πάντα παραδοσιακές γεύσεις κάθε χώρας και κάθε τόπου. Και όταν δεν ταξιδεύουμε, είναι αρκετές φορές που προσπαθούμε να φέρουμε αυτές τις γεύσεις στο σπίτι μας. Οπότε πάντα είμαι σε μία αναζήτηση πολιτισμικών γεύσεων (όχι ιδιαίτερα πολύπλοκων) έτσι ώστε να ταξιδέψουμε για λίγο μέσα από την κουζίνα του σπιτιού μας.
Έτσι επειδή σκέφτηκα να ψάξω κάτι περίεργο να δοκιμάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα, πέρα από το κλασικό Glühwein και panettone, ανακάλυψα μερικά περίεργα χριστουγεννιάτικα φαγητά που τρώνε παραδοσιακά άλλοι λαοί αυτή την περίοδο και συγκέντρωσα παρακάτω εφτά από αυτά, τα οποία μου έκαναν την μεγαλύτερη εντύπωση.
Ποια είναι τα πιο περίεργα Χριστουγεννιάτικα φαγητά στον Κόσμο;
1. Κόστα Ρίκα – Tamales
Στην Κόστα Ρίκα, η παρασκευή Ταμάλες είναι μια χριστουγεννιάτικη παράδοση και κάθε οικογένεια έχει τη δική της “μυστική” συνταγή. Βέβαια παρασκευάζεται και σε άλλες χώρες της λατινικής Αμερικής και δεν τρώγεται απαραίτητα τα Χριστούγεννα. Αλλά το τιμούν αρκετά εκείνες τις ημέρες.
Η βάση του tamales είναι μια ζύμη καλαμποκιού, τυλιγμένη σε φύλλο μπανάνας ή φλοιό καλαμποκιού και στη συνέχεια μαγειρεύεται στον ατμό. Κάποια είναι γεμιστά με χοιρινό και άλλα με μοσχάρι ή κοτόπουλο. Άλλα τρόφιμα που μπορεί να αποτελούν μέρος της γέμισης είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, οι πατάτες ή οι σταφίδες. Και ναι! Το συγκεκριμμένο έχει μπει στην λίστα μου, μου φαίνεται πεντανόστιμο και θέλω οπωσδήποτε να το δοκιμάσω σε όλες τις παραλλαγές του.
2. Ιαπωνία – Fried Chicken KFC
Στην Ιαπωνία, η περίοδος των Χριστουγέννων είναι η πιο υπέροχη εποχή του χρόνου για την γνωστή (Αμερικάνικη!) αλυσίδα KFC. Ναι, ναι καλά διαβάσατε. Στην Ιαπωνία τα Χριστούγεννα τρώνε τηγανιτό κοτόπουλο τίγκα στα trans fat από αλυσίδα fast food και μάλιστα μία από τις πιο διάσημες στον κόσμο. Επειδή περίπου 3,6 εκατομμύρια ιαπωνικές οικογένειες τρώνε KFC την παραμονή των Χριστουγέννων, συχνά χρειάζεται να κάνουν κράτηση για το γεύμα τους έως και δύο μήνες νωρίτερα. Ε, και αυτό για εμένα ήταν το πιο περίεργο φαγητό που τηρεί να καταναλώνει μία χώρα την περίοδο των Χριστουγέννων. Αλλά Ιάπωνες είναι αυτοί, ότι τους κατέβει κάνουν και δεν τους νοιάζει τι θα πει ο κόσμος.
Έτσι λοιπόν, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, η KFC συνέταξε έναν εορταστικό κουβά και πίσω από αυτόν, ένα λαμπρό σχέδιο μάρκετινγκ. Εκείνη την εποχή, η Ιαπωνία δεν είχε πολλές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις για να έχει και μενού με Χριστουγεννιάτικα φαγητά, κάτι πολύ λογικό μιας και η παραδοσιακή θρησκέια της Ιαπωνίας ήταν ο ο Σιντοϊσμός. Το KFC λοιπόν, γέμισε αυτό το κενό λέγοντας στους καταναλωτές «αυτό είναι κάτι που πρέπει παραδοσιακά να τρώτε τα Χριστούγεννα». Και αυτή η τάση επικράτησε γρήγορα και διαρκεί μέχρι σήμερα. Και ο χριστουγεννιάτικος κάδος του KFC δεν περιλαμβάνει πια μόνο τηγανητό κοτόπουλο, αλλά και ένα χριστουγεννιάτικο κέικ.
3. Βουλγαρίας – Kolivo
Και όμως ισχύει! Στη Βουλγαρία τα Χριστούγεννα τρώνε κόλλυβα. Εκεί που εμείς τα έχουμε συνδιάσει με τον μακαρίτη, μνημόσυνα και όλα αυτά τα μακάβρια, στη Βουλγαρία το τρώνε την παραμονή των Χριστουγέννων.
Το Kolivo λοιπόν, το οποίο είναι βραστό σιτάρι με ζάχαρη και καρύδια (το αναφέρω μήπως διαβάζει και κάποιος που δεν ξέρει), είναι συχνά το πρώτο είδος που εμφανίζεται στα τραπέζια την παραμονή των Χριστουγέννων στη Βουλγαρία.
Το kolivo όμως σερβίρεται και με πιο fusion τρόπο. Μερικά παραδείγματα είναι το μέλι, ο παπαρουνόσπορος, άλλα δημητριακά, ρύζι, φασόλια ή αποξηραμένα φρούτα. Συνδέεται με ορθόδοξες παραδόσεις και εμφανίζεται επίσης στη λίστα με Χριστουγεννιάτικα φαγητά στη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Γεωργία και την Ουκρανία.
4. Νέα Ζηλανδία – Pavlova
Στις χώρες του Νοτίου ημισφαιρίου όπου τα Χριστούγεννα είναι καλοκαιρινές και όχι χειμερινές διακοπές, τα παραδοσιακά πιάτα είναι συχνά πιο ελαφριά από τις βόρειες χώρες. Στη Νέα Ζηλανδία λοιπόν, η γνωστή σε όλους μας Pavlova είναι ένα δημοφιλές επιδόρπιο στις χριστουγεννιάτικες γιορτές. Η αυθεντική συνταγή της Πάβλοβα της Νέας Ζηλανδίας απαιτεί από πάνω τη μαρέγκα να καλύπτεται με κομμένα ακτινίδια, αν και υπάρχουν σχεδόν αμέτρητες παραλλαγές που χρησιμοποιούν διαφορετικά φρούτα, σοκολάτα και άλλες γλυκές προσθήκες, που πραγματικά αρχίζω και πιστεύω πως το έχουν καθιερώσει τα Χόμπιτ. Με απογοήτευσε λίγο είναι η αλήθεια. Περίμενα κάτι πιο φαντεζί και περίεργο από μία χώρα με τόση άγρια ομορφιά.
Καλά τα Χριστουγεννιάτικα φαγητά, όμως στην στήλη μας Foodshare tips, θα βρείτε και άλλα άρθρα για παραδοσιακά εδέσματα κάθε χώρας, street food κ.α.
5. Ρωσία – Kholodets
Ένα από τα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα φαγητά στη Ρωσία και σε άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης, ένα παραδοσιακό γιορτινό γεύμα θα περιλαμβάνει γενικά kholodets, που ονομάζεται επίσης “πηχτό κρέας”, που ουσιαστικά είναι μία αλμυρή σαλάτα λαχανικών που γίνεται με το βράσιμο του κρέατος μέχρι να γίνει ο ζωμός σαν ζελέ. Για να επιτευχθεί αυτό με φυσικό τρόπο είναι απαραίτητο το βράσιμο μερίδων κρέατος πλούσιες σε κολλαγόνο, όπως μπούτια κοτόπουλου ή χοιρινό πόδι για τουλάχιστον πέντε ώρες.
Στη Βόρεια Ελλάδα και φυσικά και στο χωριό μου αυτό το πιάτο λέγεται Καβουρμάς και ευτυχώς για εμένα το τιμάμε ακόμη στο οικογενειακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας. Η παρασκευή του καβουρμά, μοιάζει πάρα πολύ με το Kholodets, απλά εμείς δεν βάζουμε κανένα λαχανικό και χρησιμοποιούμε χοιρινό κρέας μόνο.
6. Φιλιππίνες – Puto Bumbong
Το Puto bumbong έρχεται από τις Φιλιππίνες και είναι ένα μακρόστενο γλυκό κέικ που παρασκευάζεται αχνίζοντας αλεσμένο μωβ ρύζι μέσα σε ένα σωλήνα μπαμπού και στη συνέχεια σερβίρεται σε ένα φύλλο μπανάνας με μαργαρίνη, τριμμένη καρύδα και ζάχαρη πλούσια σε μελάσα. Πωλείται πιο συχνά ως street food από πωλητές έξω από εκκλησίες κατά τη διάρκεια του Simbang Gabi, μιας εορτής εννέα ημερών στην οποία παρευρίσκονται Φιλιππινέζοι Ρωμαιοκαθολικοί ή Aglipayan, στην οποία τιμούν την Παναγία. Σίγουρα μία δομιμή ενός Puto Bumbong θα την τολμούσα. Φαίνεται μία πολύ ενδιαφέρουσα γευστική εμπειρία.
7. Δανία – Πουτίγκα ρυζιού
Ή να το πούμε πιο Ελληνικά, “Ρυζόγαλο”. Σιγά το περίεργο φαγητό θα μου πείτε τώρα… Το ξέρω! Αλλά το άφησα τελευταίο, γιατί μπορεί να μην ακούγεται τόσο περίεργο, αλλά μου άρεσε ο σκοπός που φτιάχνεται και για αυτό το αναφέρω. Οι περισσότερες οικογένειες στην Δανία ετοιμάζουν ένα “Ris a la mande”, ένα ειδικό ρυζόγαλο, παραδοσιακά φτιαγμένο με γάλα, ρύζι, αμύγδαλα, βανίλια και σαντιγί, το οποίο σερβίρεται για επιδόρπιο την ημέρα των Χριστουγέννων. Τι κάνει αυτή την παράδοση τόσο ξεχωριστή; Ένα ολόκληρο αμύγδαλο είναι κρυμμένο στο ρυζόγαλο και όποιος το βρει παίρνει δώρο! Έχει την φιλοσοφία της δικής μας βασιλόπιτας και για αυτό μου άρεσε.
Τι λέτε λοιπόν; Πιο από όλα τα παραπάνω Χριστουγεννιάτικα φαγητά θα θέλατε να δοκιμάσετε φέτος; Περιμένουμε στα σχόλια να μας πείτε το αγαπημένο σας.
Βρείτε μας στα social media
Ακολουθείστε το Travelshare.gr στο Google News και μάθε πρώτος για τα ταξίδια μας, τις εξορμήσεις, τις προτάσεις και τις συμβουλές για κάθε προορισμο. Ακολουθείστε μας σε Facebook, Instagram, YouTube, TikTok & LinkedIn.
Αν σου άρεσε το άρθρο, κάνε την εγγραφή σου, στο Newsletter του Travelshare.gr για συνεχή ενημέρωση με νέα άρθα, διαγωνισμούς και ταξιδιωτικές πληροφορίες.
Ακολούθησε το TravelShare στο Google News για να λαμβάνεις όλα τα νέα μας άρθρα.